Mazda 323F reflektor nie pali

25 Gru 2009, 21:14

Witam.

to znowu ja tym razem jednak z problemem.

Dzis sprawdzałem swiatła przednie no i zauwazyłem ze prawy reflektor nie swieci.

tzn jak właczam swiatla mijania to zapala sie tylko lewy reflektor a prawy zapali sie dopiero jak stukne w lampe. Potem wyłacze i włacze i znowu sie tylko lewy zapali i znowu trzeba stuknac. Czasami sie od razu obia reflektory zapala?
Czego to jest wina, zarówki czy cos na stykach nie tak?

Zeby nie zakładac drugiego tematu zapytam jeszcze o inny problem.
Silnik mi praktycznie teraz zawsze odpala za drugim razem. (tzn jak postoi i kilka godzin) Jak przyszły mrozy to wziałem do domu i naładowałem akumulator, tylko ze mrozy pozniej cały czas były i czy jest mozliwosc ze akumulator przez te mrozy znowu stracił swoja energie?

Jak odpale, przejade sie i po np 10 minutach znowu odpale to pali za pierwszym razem wiec wina chyba jest po stronie akumulatora co?

Czekam na sugestie dotyczace tych dwoch usterek.

Pozdrawiam

PS. Pierwszy dzien swiat mam bardzo pechowy. Ktos na parkingu przewróci metalowy kosz na moje auto, i prawy tylny bok jest lekko wgnieciony i zarysowawny, tzn lakier zlazł.
Masakra. :sad:
bartek0386h
Początkujący

Miejscowość: Mazury
  • 25 Gru 2009, 22:32

Spróbuj przełożyć żarówki z jednej lampy do drugiej i wtedy daj znać co się dzieje.
    Jeżeli akumulator ucierpiałby przez mrozy to auto wcale by nie odpaliło.
    Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
    szakal1990
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

25 Gru 2009, 23:28

to czemu auto ma problem z zapalaniem po dłuzszym postoju? :neutral: Wczesniej mi sie to nie zdarzało.
    bartek0386h
    Początkujący

26 Gru 2009, 00:11

Co do świateł - sprawdz styki na kostakch połączenowych przy samym reflektorze.
    Co do zapalania - prawdopodobnie paliwo schodzi ci z układu i żeby go zapalić,trzeba dłużej pokręcić rozrusznikiem aż pompa zrobi ciśnienie.Zanim zaczniesz kręcić rozrusznikiem,włącz stacyjkę,poczekaj z 3,4 sekundy,wyłącz na 3 sekundy i włącz stacyjkę ponownie na 3 sekundy i dopiero spróbuj kręcić rozrusznikiem.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Gru 2009, 00:31

ok postaram sie jutro tak zrobic.

Ale czy to jest powazna usterka czy da sie to szybko i tanio u mechanika zrobic?

[ Dodano: Sob Gru 26, 2009 20:22 ]
    dzis o 14 odpalałem auto i zapaliło od razu bez problemu.

Tak sobie mysle czy te ostatnie problemy z odpalaniem nie maja zwiazku z tym ze miałem bardzo mało paliwa w baku. Nie wiem czy jest zwiazek bo sie nie znam za bardzo...
    bartek0386h
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Corvette C3 Stingray
      Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...
      Upał za kierownicą
      Drażliwość, uczucie zmęczenia, utrata koncentracji i związany z tym opóźniony czas reakcji – to tylko niektóre z konsekwencji wpływu upału na kierowcę. Pomóc może rozsądnie używana klimatyzacja, ...