Mazda 323f vs Audi A4; a moze cos innego?

19 Maj 2013, 00:11

Cześć.

Niedawno zdałem prawo jazdy i myślę nad pierwszym autem, kasa to tak maksymalnie 8000-9000 zł. Chcę samochód na gaz, który będzie dość stabilny, czyli nie będę musiał raz w miesiącu jeździć do mechanika bo co chwilę będzie coś się psuć :P

Ogólnie pogooglowałem trochę i najbardziej interesują mnie modele: Mazda 323f lub Audi A4. Znalazłem 3 oferty dt. tych samochodów:

mazda: [link do oferty na Allegro wygasł]

audi a4: 1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o nich myślicie? Nadają się? Warte ceny i kupna?

Nigdy nie miałem żadnej "większej" styczności z samochodami i szczerze mówiąc się na nich za dobrze nie znam.

pozdr
Elijah7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 2013
Auto: Nie mam

19 Maj 2013, 00:37

No ok. W tym budżecie polecę Ci jeszcze BMW e36 318is z lpg/320i z lpg. Jakbyś się dobrze rozejrzał to za 9 tysięcy i E46 mógłbyś złapać... To moja propozycja. Pasuje do wymagań, a pali pewnie podobnie do powyższych (na bank podobnie do Audi, mazda może być odrobinę oszczędniejsza)... A czego właściwie oczekujesz od samochodu (wszystko)???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

19 Maj 2013, 01:40

Audi z proponowanymi przez Ciebie silnikami będzie udawać że jedzie a w dodatku nasze drogi + alu zawias to samo szczęście.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Maj 2013, 05:15

Vermin E46 za 9000zł? Chyba taką co co chwile będzie stała u mechanika i właściciel będzie wyznawał zasade Będziesz Miał Wydatki.
Z tych aut co tutaj padły wybrałbym Mazde ponieważ o ładną A4 w tych pieniądzach będzie ciężko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Maj 2013, 07:51

Barol napisał(a): o ładną A4 w tych pieniądzach będzie ciężko.

Już nie tak ciężko, o diesla może tak ale i tak nadal to 17 - letni benzyniak z mało trwałym i drogim zawieszeniem więc ile ma kosztować? Ceny spadają. Za 7 tyś znajdziesz w miarę ogarniętą benzynkę jednak 1.6 sobie odpuść, ostatnio mój znajomy sprzedał swoją z 2.6 V6 z 96r, 334 tyś przebiegu za 6 tyś a była w niezłym stanie technicznym. Nikt Ci więcej nie da, bo to już stary samochód, za podobną kwotę dostaniesz chociażby 406 sporo młodszego.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

19 Maj 2013, 08:06

Barol napisał(a):Vermin E46 za 9000zł? Chyba taką co co chwile będzie stała u mechanika i właściciel będzie wyznawał zasade Będziesz Miał Wydatki.

Zgadzam się w 100%

Vermin musisz zrozumieć pewne zależności wychodzące po doświadczeniach z różnymi autami i które są związane z prawami fizyki co dla 95% kierowców będzie nie do przeskoczenia.

BMW e46 z r4 waży 1,4t.!!!, posiada napęd RWD czyli trzeba ruszyć trochę więcej żelastwa niż FWD (most,wał), niepewnie prowadzi się zimą co nie jest rekompensowane w lato przy próbach latania bokiem o ile komuś będzie się chciało, pomyśl czym będzie lepiej i szybciej jechać na winklach dla przeciętnego kierowcy?, a co mniej będzie palić? A co bedzie lepiej przyśpieszać?
Zgadnij dlaczego civic 1,6 vtec będzie szybszy od e46 1,8 ?

Proponuje Ci więcej prób porównawczych bo zakrzywiasz rzeczywistość uogólniając a tym bardziej starasz sie pimpować rozwiązania które dla osób nie jarających się znaczkiem BMWe będą gorsze.
szybki
Moderator - Tuning

19 Maj 2013, 12:32

szybki napisał(a):gadzam się w 100%

Vermin musisz zrozumieć pewne zależności wychodzące po doświadczeniach z różnymi autami i które są związane z prawami fizyki co dla 95% kierowców będzie nie do przeskoczenia.

BMW e46 z r4 waży 1,4t.!!!, posiada napęd RWD czyli trzeba ruszyć trochę więcej żelastwa niż FWD (most,wał), niepewnie prowadzi się zimą co nie jest rekompensowane w lato przy próbach latania bokiem o ile komuś będzie się chciało, pomyśl czym będzie lepiej i szybciej jechać na winklach dla przeciętnego kierowcy?, a co mniej będzie palić? A co bedzie lepiej przyśpieszać?
Zgadnij dlaczego civic 1,6 vtec będzie szybszy od e46 1,8 ?

Proponuje Ci więcej prób porównawczych bo zakrzywiasz rzeczywistość uogólniając a tym bardziej starasz sie pimpować rozwiązania które dla osób nie jarających się znaczkiem BMWe będą gorsze.

Jak zwykle odwieczna walka FWD vs RWD

Moje pierwsze 3 samochody były przednio-napędowe, kolejne dwa 4x4 (rozwiązanie bezkonkurencyjne lecz drogie w naprawach) , następnie już trzeci tylno-napędowiec i od tego czasu FWD dla mnie nie istnieje
Czy civic bedzie szybszy od e46 szczerze wątpie, na starcie na pewno zostanie z tyłu, fizyka jest nieubłagana. Doświadczony wieloma sytuacjami drogowymi stwierdzam, że RWD jest po prostu lepszy. W FWD przednie koła nie tylko napędzają pojazd ale też nadają tor jazdy przez co koła łatwiej tracą przyczepność a samochód staje się podsterowny. No i chyba kluczowy argument. Podczas ruszania tył samochodu jest dociskany podczas gdy przednie koła odciążone przez co RWD znacznie lepiej przyśpiesza. Często zastanawiam się dlaczego powoli RWD odchodzi w zapomnienie. Wniosek jest jeden. Umiejętności kierowców są coraz mniejsze, coraz więcej elektroniki zwalniającej kierowce z myślenia a do RWD niestety potrzeba trochę rozsądku czego współczesnym kierowcą zaczyna brakować. Co do e46 za 9tys zł to niestety zgodzę się z wiekszością, ciężko będzie kupić coś sensownego co nie znaczy, że jest to nie mozliwe.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

19 Maj 2013, 13:22

Mnie tylko zastanawia jedno,dlaczego jak ja napisze o mało trwałym zawiasie w A4/Passacie to zaraz znajdzie sie ktoś kto mnie skrytykuje a jak ktoś wspomni to wtedy nie ma nikogo :?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Maj 2013, 13:38

kirin88 napisał(a):Czy civic bedzie szybszy od e46 szczerze wątpie, na starcie na pewno zostanie z tyłu, fizyka jest nieubłagana. Doświadczony wieloma sytuacjami drogowymi stwierdzam, że RWD jest po prostu lepszy. W FWD przednie koła nie tylko napędzają pojazd ale też nadają tor jazdy przez co koła łatwiej tracą przyczepność a samochód staje się podsterowny. No i chyba kluczowy argument. Podczas ruszania tył samochodu jest dociskany podczas gdy przednie koła odciążone przez co RWD znacznie lepiej przyśpiesza.

Widzisz i znowu kłania się uogólnienie ponieważ to o czym piszesz tyczy się poziomu mocy i Nm który jest nie osiagalny dla silników do 2,0 N/A o których piszemy.
Jeżeli chodzi o przyczepność to do pewnego momentu będą bardzo zbliżone do siebie FWD/RWD wraz ze wzrostem mocy rośnie przewaga RWD oraz braku technicznych możliwości przełożenia jej na asfalt.
Generalnie ubieranie się w słabowite e46 RWD nie przynosi żadnych korzyści bo będzie wolniej jechać, więcej palić i nie potrzebnie stresować na zimnym i mokrym, jak kupować to r6 żeby troszku jednak tą masę przełamać Niutem i do tego czerpać frajdę z latania bokiem.

Co do porównania e46 i hondy jest jeden parametr którego nie przeskoczysz czyli masa. 1150-1200kg hanka VS ponad 1400kg BMW czyli około 200kg różnicy!!!
szybki
Moderator - Tuning

19 Maj 2013, 13:42

O nie, nie, nie - tylko nie Honda Civic :P siostra 2 lata temu miała jako pierwszy samochód właśnie Civic, i co chwile musiała jeździć do warsztatu bo coś się chrzaniło. Zależy mi właśnie na tym, aby kupić dobry samochód na gaz, który będzie w miare stabilny i będzie przynosił mi frajdę, wiadomo - młody jestem, to i dużo się "wozić" będę, jednak mimo wszystko będę go szanował i o niego dbał. Bardzo mi się podobają modele, które podałem w pierwszym poście. Czyli uważacie, że nie ma szans na dobre A4 w tej cenie?
Elijah7
Nowicjusz

19 Maj 2013, 13:48

To widac żle trafiła bo Civic na ogół to bezawaryjne autko.
Elijah7 skąd jesteś?
Barol
Awatar użytkownika

19 Maj 2013, 13:49

Podlaskie, okolice Białegostoku.

a, i jeszcze jedno - w grę wchodzą samochody tylko pięciodrzwiowe.
Elijah7
Nowicjusz

19 Maj 2013, 13:58

Co powiesz na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] po zdjęciach wygląda dość ładnie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

19 Maj 2013, 14:03

Nooo, te Audi jest b. ładne, szkoda tylko, że kolor taki trochę rażący, ale może wyolbrzymiam i tylko taka ostrość zdjęcia pod słońce. Wolałbym coś z ciemniejszych kolorów. Duży jest koszt zmiany lakieru?

BMW odpada, brzydkie, a seat to takie jak dla mnie byle co, nie najgorsze, ale nie jest to też coś z czego byłbym zadowolony.
Elijah7
Nowicjusz

19 Maj 2013, 14:07

Panowie, to już nadeszły czasy, gdzie można znaleźć przyzwoite A4 za 8000 zł? Jak tak, to sam chyba się pokuszę, bo mimo kosztów zawieszenia Passat i A4 to całkiem przyjemne auta :mrgreen:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009