Mazda 5 2009 rok - jak z eksploatacją i spalaniem benzyny?

14 Lut 2021, 22:05

Witam, zastanawiam sie nad zakupem samochodu, myslę nad mazdą 5 z 2008-09 roku. Czy ktoś ma ten model i może powiedzieć jak wychodzi spalanie benzyny w silniku 1.8 115km i ogólnie jak w eksploatacji sposuje się to auto :) . A może macie jeszcze jakieś inne propozycję samochodów z tych lat tak do 17tyś zł (zależy mi żeby było to auto rodzinne i w w miarę mało paliło, w grę wchodzi również pózniejsza instalacja lpg) :D
kiercio32
Nowicjusz

14 Lut 2021, 23:25

Lepsza opcja będzie 2.0 147km...ten silnik jest bdb.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

15 Lut 2021, 08:07

Rozumiem, a jak wyglada spalanie w tym przypadku? :)
kiercio32
Nowicjusz

15 Lut 2021, 10:44

Spali tyle ile wlejesz, na spalanie wplywaasa zmiennych, możesz założyć przedział 7-12
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Lut 2021, 23:06

Nastaw sie ze bedzie zlopal olej
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Lut 2021, 23:07

Dlaczego akurat postawileś na mazdę 5? to jedna z najgorszych propozycji rynkowych małych vanów
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
    Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...

17 Lut 2021, 13:55

Kao napisał(a):to jedna z najgorszych propozycji rynkowych małych vanów
Nie do końca chyba tak jest jak napisałeś :wink: może wyglądem nie zachwyca ale sam samochód nie jest moim zdaniem złą propozycją jak się go znajdzie w dobrym stanie i z silnikiem benzynowym 2.0. Jak potrzebujesz dostęp do tylnych siedzeń np. do dzieci na parkingu to drzwi odsuwane są bardzo dobre w tym przypadku. Trzeba oczywiście zwrócić uwagę na korozję ale ostatnio widziałem taki egzemplarz w całkiem niezłym stanie do tego miał dosyć bogate wyposażenie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lut 2021, 14:39

Części sa drogie i słabo dostępne nawet używane. Rdza rdza i jeszcze rdza pochłania wszystko w tym aucie w dodatku silniki olejopijne i paliwożerne przy czym za słabe, zawieszenie nie dość że głośne to jeszcze bardzo nie trwałe komfort podróżowania bardzo słaby bo auto jest pozbawione jakiegokolwiek wyciszenia, dywan w domu mam grubszy co gorsza pod dywanem nihe znajdziemy nic procz 4 kawałków styropianu. Plastiki tragicznej jakości, twarde i rysują się od samego przecierania. Trochę tych mazd się przerobiło, z ciekawości poszukam gdzieś zdjęć mazdy 5 która miała niespełna 25 tys jak wyglądała pod dywanem i konsola. To będzie bomba.
Oryginalny lakier takiej mazdy mierzy 60 mikronów to jest połowa tego co na innych autach. Trzeba też pamiętać że były tam różne konfiguracje miejsc więc żeby się nie nadziać ze kupiłeś 7 miejscowa a w papierze masz 5 :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Lut 2021, 15:25

Kao napisał(a):Oryginalny lakier takiej mazdy mierzy 60 mikronów
Hm... to faktycznie mało ale tyle to mi nie wychodziło jak tą jedną ostatnio sprawdzałem i było więcej tak 80-90 mikronów. No ale u Ciebie widać więcej ich się przewinęło :)

Jak znajdziesz zdjęcia to wrzuć bo chętnie zobaczę. Ja aż tak złej opinii o tym aucie nie mam ale przy kunie na pewno trzeba uważać bo ten model ma ponad 10 lat.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lut 2021, 15:29

Może ja jestem zbyt wymagający :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika