Mazda 5, Sharan czy Galaxy? Proszę o pomoc

22 Lis 2018, 17:47

Witam,

proszę Was o pomoc przy kupnie auta dla 5 os. rodziny. Na oku mam 3 modele aut i chciałbym z pośród nich już wybrać jednego. Oczywiście jeśli uważacie że warto pomyśleć nad innymi modelami, dajcie znać.

- cena do 50/60 tys złotych
- auto będzie kupowane w Niemczech
- trasa głownie po mieście, do pracy, kilka razy w roku dłuższa podróż do Polski
- rocznie robię ok 20 tys kilometrów

Wydaje mi się że przy takim przebiegiem rocznym muszę kupić benzynę, o co ciężko przy Sharanie i Galaxy. Mazda 5 III w benzynie jest sporo, do tego są sporo tańsze ale czy dużo odstają od Galaxy II i Sharana II ? Średnio za S i G w podobnym roku i przy podobnym przebiegu muszę zapłacić kilkanaście tys więcej. Jakie są Wasze opinie na temat tych aut ? czy warto wyłożyć więcej czy jednak Mazda daję rade ? Jak z utrzymaniem, kosztami itp ?

Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
Szczeps
Obserwowany

22 Lis 2018, 21:13

Mogę jedynie odradzić Mazdę, cała firma Mazda to zakłamana hołota, cokolwiek zrobić na gwaracji to się wykręcają, akurat Mazda 5 stoi u znajomego z przebiegiem 1500km od 4 lat bo sądzi się z nimi. Poza tym nadmierna korozja z powodu braku jakiegokolwiek zabezpieczenia antykorozyjnego i cieniutkim lakierze, Mazda teraz jak ma 90 mikronów grubości lakierów to znaczy że już na bogato polecieli. Cały lakier na mazdach jest grubości takiej co ja na codzień kładę sam podkład :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Lis 2018, 23:45

Hej

Dzięki bardzo za odpowiedź. Wiesz, za tą cenę to Mazdę do 2013 max idzie dostać, więc wiadomo że gwarancja to tylko od komisu ( o ile :D ).A wiesz może czy oprócz blach Mazdy chorują na coś jeszcze ? i
Szczeps
Obserwowany

23 Lis 2018, 10:28

Jeżeli chodzi o usterki to sporo ich występuje, słabej trwałości jest zawieszenie i amortyzatory, jeżeli chodzi o diesla to układ wtryskowy nawet bardzo nietrwały tak w ogóle to ten silnik jest francuski. Benzynowe 2.0 tez ma wiele za uszami żre olej niestety zdarzają się problemy z zatartym wałem i wałkami rozrządu, jest jakiś problem ze smokiem olejowym, ponadto tandeta we wnętrzu które szybko sie zużywa, bardzo słabo wyciszona, niewydajna klimatyzacja.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4