Mazda 6 '05 benzyna, a Volvo V50 '05 diesel

15 Mar 2013, 09:59

Witam,

chciałbym kupić auto rodzinne. Oczywiście kombi. Zastanawiam się nad dwiema markami (temat).
Cena to 20000 zł. Bardzo proszę o opinie, porady na temat obu marek. można znaleźć różne porównania, ale chce je porównać dzięki zdaniu użytkowników. Dlaczego warto wybrać te auto a nie drugie. Ja jestem kompletnym laikiem na temat motoryzacji. Z tego co wyczytałem to Mazda 6 w diesel'u odpada przez awaryjność. Nie wiem ja Volvo. Bardzo proszę, każda porada będzie dla mnie bardzo ważna.

Przykładowe aukcje obu aut, żeby było wiadomo jakie auta mnie interesują:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

pozdrawiam
Michcik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 01 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0B 147KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

15 Mar 2013, 10:20

To Volvo to takie nie do końca Volvo, podłoga Focusa silnik 2.0 to diesel od PSA czyli peugeot-ford.
A w serwisie znacznie droższy bo za logo trzeba płacić ...
Dozbieraj i zerknij na Honde Accord 2.2 i--cdti.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Mar 2013, 12:18

Widzisz znaczek Volvo, ale nie Volvo :)
myślałem nawet o Hondzie, ale cenowo przypadła mnie właśnie Mazda i Volvo.
Czy jeżeli ta podłoga, itp... są nie Volvo, to znaczy są złe?

Żeby w moim przypadku "dozbieranie" byłoby łatwe, to myślałbym o Mazdzie 6 MPS :lol:

Coraz bliżej jestem przekonany jednak do Mazdy. Japoński benzyniak ponoć jest bardzo dobry i nieawaryjny. Koszty paliwa były, są i będą... a benzyniak Mazdy ponoć dobrze w tej kwestii się trzyma :)
Michcik
Nowicjusz

15 Mar 2013, 12:50

Jak benzyna to ok tylko nie wez czasem z wtryskiem bezpośrednim bo jak kiedyś będziesz chciał zagazować to będzie pod górkę. Mazdy mają takie benzyniaki, ale mają tez na wielopunktowym wtrysku.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Mar 2013, 13:04

a to tu od razu mówię, że gazu to na pewno nie będzie. nie mam zaufania do tego rodzaju paliwa, i nie będę ryzykować. Czyli jeżeli nie będzie gazu to może być i wtrysk bezpośredni?
Michcik
Nowicjusz

15 Mar 2013, 13:15

Moze, więcej mocy niby mniejsze spalanie... ale dowiedz się który to silnik jest Mazdy bo tam tez chyba siedzi coś od Forda. Ze spalaniem od 8 litrów w górę trzeba się liczyć.

edyta:

Co tu wiecej gadac :) http://www.mazdaspeed.pl/forum/
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Nie daj się zaskoczyć zimie i zadbaj o swoje auto
    Szron na szybach, temperatury spadające poniżej zera i pierwsze opady śniegu oznaczają jedno – to ostatni dzwonek, aby przygotować swoje auto do zimy. Okres zimowy jest nie tylko testem dla aut, ale w szczególności ...

15 Mar 2013, 13:22

no i właśnie dlatego ten post, Czy Mazda benzyna, która (jak to benzyna) sporo pali (tutaj też słyszałem,że potrafi spaść do 6 na 100,ale czy to prawda), albo Volvo diesel, który (jak to diesel) mało pali, ale awaryjność większa i koszt napraw pochłonie oszczędności z małej ilości spalanej ropy.

a może jednak zagazować Mazde. Kurde mętlik się robi od tego wszystkiego.
Michcik
Nowicjusz

15 Mar 2013, 13:47

Jak chcesz Mazde to wejdz na to forum i poczytaj warto tez dowiedzieć się jak jest z tym Volvo V50 bo te diesle 2.0 PSA wcale nie są takie złe.

Jak chcesz mało problemów i niskie spalanie to albo diesel starego typu albo mało litrazową benzynę tak do 1.4
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Mar 2013, 15:43

Witam.
Po pierwsze nie zwracaj uwagi na pierdoły w stylu volvo to nie volvo, kto to pisze?
Żyjemy w świecie globalizacji i światowych korporacji, współpracy i połączeń projetkowo-finansowych. Co w tym złego że v50 ma podłogę i zawieszenie forda, mazda też ma i co z tego?
To zawieszenie jest jedne z najlepszych w swojej klasie, również silnik jest od PSA ale nikt kto go montwał nie zgrał go tak dobrze jak Volvo.
Zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ja długo zastanawiałem się na v50ką i szukałem auta dla siebie pół roku, po 8 m-cach użytkowania i 20tyś. km. uważam ten samochód za idealny dla mnie.
Co mogę Ci poradzić, skupiłbym się na autach z roczników koniec 05 i 06 (usunięto wtedy większość problemów), za 20000 będzie ciężko kupić auto z dobrym wyposażeniem i przebiegiem, raczej nastawiaj się na realny przebieg powyżej 200 000 km.
Z tych roczników znajdziesz auto bez DPF-u, więc spokojnie pojeździsz po mieście.
Mimo iż v50 jest samochodem rodzinnym/kombi to miejsca nie jest za wiele w środku, dobrze było by byś wsiadł i sprawdził czy się pomieścisz.
Co podoba mi się w Volvo to bezpieczeństwo, nawet w najbiedniejszej wersji masz sporo systemów bezpieczeństwa.
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej to zapraszam na volvoforum.pl, tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania o volvo, może też ktoś z forum będzie miał do zaoferowania v50kę, możesz też tam wrzucić do oceny auto które Ci się spodoba na pewno ktoś pomoże sprawdzić, ocenić, doradzić.
To auto z linku to jak widzę wersja standard lub kinetic, czyli golasy, na dodatek przekładka.

Co do kosztów serwisu to też jakieś bajki wciskacie. W tym roczniku już chyba nikt nie będzie chciał kontynuować wpisów w książce serwisowej i serwisować auto tylko w ASO. Są niezależne serwisy, które oferują dobre ceny i fachową obsługę, ASO robi też promocje i akcje serwisowe na których można taniej naprawić samochód, np. jest akcja na przegląd za 50 zł.
Zapraszam Cię na volvoforum.pl jeśli interesujesz się V50.
Powodzenia.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel