Mazda 6 2.0 diesel

28 Mar 2009, 14:44

Witam,przymierzam sie do kupna mazdy 6 z silnikiem diesla.
Słyszałem bardzo dużo pozytywnych opinji o tym aucie.
Prosze o wypowiedzi użytkowników jak i osób znajacych ten model mazdy.
Pozdrawiam
Bruner75
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: TST
Prawo jazdy: 19 07 1993
Auto: Skoda Octavia II 1.9 TDI

29 Mar 2009, 17:56

Nie wypada pytać czy Mazda 6 to dobry samochod to już bardziej wypada czy Mercedesy współczesne to dobre samochody! :wink: Silnik 2.0 diesel?10s do setki to nieżle.Nie ma lepszego samochodu i mniej awaryjnego od Mazdy 6,po prostu nie ma,zapewnia nawet więcej miejsca z tyłu niż Passat.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Mar 2009, 18:01

Kolega słyszał dobre opinie o Mazdzie 6, ale chyba w benzynie, bo w dieslu to porażka! Dzieje się dokładnie to samo co w Fordzie Mondeo. Do tego rdzewiejąca blacha... Niby nowe 6 są już OK, ale nigdy nic nie wiadomo co wyjdzie za rok-dwa lata użytkowania.
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Mar 2009, 18:08

Zastanawiam się jeszcze nad Hondą Accord 2004-5r,2.2 diesel 140 KM
W tym wypadku w gre wchodzi cena,między mazdą a hondą (śilniki diesla)
jest różnica ok. 10 tys.(podobne roczniki)
Bruner75
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: TST
Prawo jazdy: 19 07 1993
Auto: Skoda Octavia II 1.9 TDI

29 Mar 2009, 18:46

To prawda ,te silniki common rail mnie nie przekonują ,ogólnie jestem zwolennikiem benzynek,problemy z korozją bywały ale tylko w egzemplarzach z początkow produkcji.Honda Accord?Godne polecenia silniki 2.2 diesla ale często bywają problemy z trwałością turbiny.Ja osobiście zastanawiałbym się za VW-enem Superbem(podobno Skoda) z silnikiem 1.9 TDI,co z tego,że podobno mniejszy prestiż?Kawał przyzwoitej i trwałej bryki.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Mar 2009, 21:20

PhantomASA1 napisał(a):To prawda ,te silniki common rail mnie nie przekonują ,ogólnie jestem zwolennikiem benzynek,problemy z korozją bywały ale tylko w egzemplarzach z początkow produkcji.Honda Accord?Godne polecenia silniki 2.2 diesla ale często bywają problemy z trwałością turbiny.Ja osobiście zastanawiałbym się za VW-enem Superbem(podobno Skoda) z silnikiem 1.9 TDI,co z tego,że podobno mniejszy prestiż?Kawał przyzwoitej i trwałej bryki.

Kiepskie turbiny w Accordzie?!? :lol:
W tym aucie są zamontowane jedne z najlepszych turbin w samochodach!
Do tego mają ustawione dmuchanie na dużo mniejsze niż mogą wycisnąć!
Z tego auta można bardzo łatwo uzyskać moc 180-200KM!
Szczerze jest to obecnie najlepszy wybór w tej cenie w samochodach z silnikiem diesla. Konkurentem jeszcze może być Subaru ze swoimi silnikami w dieslu.
Co do nowych silników montowanych w VW to są daleko w tyle. Przez to, że Francuzi, Włosi i Japończycy (Honda i Subaru) przez ostatnie lata kładli zdecydowanie większy nacisk na silniki wysokoprężne osiągnęli przewagę w "cywilnych jednostkach" nad niemieckimi rozwiązaniami.
Honor ratuje tylko silniki Audi V10 TDI, ale to super jednostka dla nielicznych.
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Mar 2009, 21:50

W poprzednim modelu Honda Stosowała silniki Leylanda! :wink: Turbosprężarka nie jest może ponadprzeciętnie awaryjna szczególnie na tle konkurentów ale to nie oznacza,że należy piać nad nią z zachwytu a sam silnik nie należy do superoszczędnych,ja zdecydowanie wolałbym SUPERBA z silnikiem 2.5V6 TDI i piszę to szczerze.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Mar 2009, 22:15

Poprzedni Accord w dieslu był zrobiony na bazie Rovera. Ta współpraca już dawno się zakończyła.
Co do silników VAGa 2.5V6 TDI to jest to jeden z największych wtopionych projektów tego koncernu. Niestety duża awaryjność nie rekompensuje osiągów.
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Mar 2009, 22:24

Nie,poprzedni silnik ACCORDA wyprodukował Leyland a silnik 2.5 TDI akurat w Superbie to udana konstrukcja ,trwalsza od silników 1.9 TDI,tego sobie z palca nie wyssałem,takie są opinie mechaników! :wink:Natomiast o dobrego ACCORDA jest trudno gdyż jest mała podaż na naszym rynku(samochodów używanych),mały wybór.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Mar 2009, 20:52

Tradelux ja się zgadzam z tym,że ty nie piszesz głupot,Accord to jeden z lepszych samochodów spotykanych na naszych drogach ale nie pozbawiony wad.Superb ma wiele niezaprzeczalnych zalet chociażby to że elektronika w tym samochodzie nie jest awaryjna a to w tych czasach duuuży plus,te złe opinie o tych silnikach wynikają z tego,że wielu użytkowników zapomina o wymianach w porę filtrów paliwa i pompę trafia szlag,Superb ma trwałą turbinę ale cóz trwalość turbiny podobnie jak skrzyni automatycznej zależy od sposobu eksploatacji.Dobrze eksploatowana turbina powinna wytrzymac tyle ile wytrzymuje silnik(ważna też jakośc olejów).
PhantomASA1
Forumowicz VIP