Mazda 6 ( 2006 ) benzyna opinie

13 Mar 2014, 18:17

witam jestem zainteresowany mazda 6 benzyna rocznik 2006 obawiam sie rdzy poniewaz slyszalem ze raz jak sie usunie rdze to i tak wyjdzie w tym samym miejscu po roku czy to prawda ? Bo co do silnika benzynowego to chyba ideał...
vxz
Początkujący

Auto: focus
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

13 Mar 2014, 18:48

Jeżeli znajdziesz zadbany egzemplarz bez ognisk rdzy, zakonserwujesz auto jak trzeba będziesz miał spokój na kilka lat. Silnik najlepiej 2.0, bo 1.8 nie jedzie, oczywiście mowa o benzynie. Polecam także poczytać na temat samego auta, bardzo dużo informacji i opini - http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 60&t=11203
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

13 Mar 2014, 20:22

Jeżeli dobrze zrobisz to ze 4 lata pojeździsz albo i więcej :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Mar 2014, 22:09

będzie wszystko dobrze o ile nie zagazujesz
konio1konio
Początkujący

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 09 03 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: KIAOptima
Silnik: 2.0DOHC
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2014

13 Mar 2014, 22:54

Mazda spokojnie gaz przyjmuje.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Mar 2014, 23:52

Świetne auto poza rdzą. Przez to ją odrzuciłem. Ponoc po liftingu już mniej rdzewieją. Mi się podoba szczególnie w takim kolorze: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
maniek1986
Aktywny

Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2015
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

McLaren Senna - wydech o sześciokątnym przekroju
    W przypadku McLarena Senna możemy mówić o dwóch typach wydechu, bowiem na niektórych rynkach układ wydechowy samochodu jest zakończony dwoma końcówkami, a na innych trzema. Ta druga konfiguracja ...
    Renault Maxity Euro V - mała ciężarówka
    Renault Maxity – mała ciężarówka (samochód dostawczy) zabudowana na bazie ramy z wagonową kabiną, wprowadzona na rynek w 2007 r., poddana została wielu modyfikacjom wraz z wejściem w życie nowych norm ...

14 Mar 2014, 08:41

konio1konio napisał(a):będzie wszystko dobrze o ile nie zagazujesz

Skąd się tacy ludzie biorą? Koleżko zanim zaczniesz się wypowiadać łyknij troche wiedzy bo piszesz głupoty. http://lpg-forum.pl/
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Mar 2014, 09:00

Oczywiscie ze to jest z mysla pod gaz bo mazda 6 sie nadaje tylko ta rdza ...mam nadzieje ze nie bedzie duzych problemow i zaryzykuje.A co do silnikow :
2.0i 16V 141/147 KM ten mocniejszy ma bezposredni wtrysk paliwa co za tym idzie drozsza instalacja ?
vxz
Początkujący

14 Mar 2014, 09:14

Moja żona ma Mazde 6 z 02r. Sprowadziłem ją z Holandii gdzie jest dość wilgotno bo kanały itp kto był wie. Nie była jakoś skorodowana. Stan blacharki całkiem OK. Po zakupie poszła od razu do blacharza. Cały spód i nadkola zostały zakonserwowane. Koszt 300zł spokój na ok 4lata.
W Polsce niestety sypią sól na drogi i to ma się źle dla blacharki.
Przy zakupie sprawdz progi, spód, nadkola. Po uszczelkami gdzie sie da ocen stan blacharki. Potem możesz, ale nie musisz oddac auto do konserwacji.
Z silników polecam 2.0 Pb jako najlepszy w ofercie pod względem osiągi/koszty utrzymania.
My mamy 1.8 mocy na styk. Niedługo bedzie rok jak ją uzywamy i póki co zero problemów, a lata codzien tym autem do roboty.
Jak chcesz gazować to nie ma co czekać bo szkoda kasy na wache. Znajdz tutaj http://lpg-forum.pl/warsztaty-lpg.html polecany warsztat w swojej okolicy. Poczytaj co tam ludzie montują do tych silników.
Istotna kwestia to dobre wtryski. Mazda nie toleruje słabych wolnych wtrysków.
HS Matrix bedzie OK. Koszt instalki dobrej to ok 2800zł. Można sciągnać kolektor pod nawierty.
Dobry zakład wystroi tez auto w trasie zapewne tez uzyje sondy szerokopasmowej...
Trzeba popytać nie gazować gdzie kolega poleci itp... Ja moja Ody gazowałem 60km od domu znalazłem zawodowców firma Kołomax z Łodzi. Wcześniej objechałem parę warsztatów...

edyta.

Zapomniałem. :) Wtrysk bezpośredni ma 2.3. Silnik 2.0 w obu wersjach mocowych jest na wtrysku MPI.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Mar 2014, 21:19

A co do mazdy z 2006 to prawda ze ja rdza mniej bierze ? czy dalej sa problemy ?
vxz
Początkujący

16 Mar 2014, 08:32

Problemy sa w aucie powypadkowym lub jak od nowości stoi pod chmurką. Jeżeli auto jest zadbane nie ma obaw o blacharkę. Jak tak bardzo boisz się o blachę to wez pod uwage inna marke.
Japońce zaoszczędzili na blaszce, ale na szczęście nie zaoszczędzili na innych rzeczach wiec te autka nie stwarzają problemów. Nie bój sie na pół Ci nie pęknie jak Polonez Truck :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Mar 2014, 10:28

Jeżeli trafisz na zadbany egzemplarz to uda Ci sie uniknąć rdzy,o to bym sie nie martwił podobnie zresztą jak o LPG- te silniki benzynowe można śmiało gazować i nie będą awaryjne.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

18 Mar 2014, 11:08

Fajne autko
mi osobiscie sie niepodobaja te elementy:
-welurowe fotele (fatalne w czyszczeniu i wygladzie)
-brak antyshocka w seryjnym odtwarzaczu CD
-rdzeweieje
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2006