Mazda 6, Astra III, Corolla? + gaz

29 Cze 2010, 18:22

Witam.

Jakiś czas temu pytałem na forum o "kulturalnego" diesla. Nie znalazłem takiego w dostępnym przedziale cenowym. Ale przekonałem się co do gazu.
Dlatego postanowiłem kupić auto do zagazowania dobrą sekwencją.

Zastanawiam się nad następującymi autkami:
Mazda 6 1.8 120KM (2004r)
Opel Astra III (H) 1.4 90KM ECOTEC
Toyota Corolla 1.4 97KM lub 1.6 110KM (oba chyba vvti) (2002-3r)

W silnikach Mazdy oraz Toyotki ponoć wypalają się zawory (zbyt wysokie temp. spalania gazu). Pomaga w pewnym stopniu lubryfikator chociaż nie do końca. Mimo to sporo osób ma gaz w M i T i nie narzeka.

Może są jakieś autka godne polecenia do zagazowania, ale które na benzynie też będą w "miarę" ekonomiczne przy lekkiej nodze? Mam do wydania max 25tys. (nie licząc instalacji gazowej)

P.S. Możecie coś powiedzieć o wyciszeniu Mazdy? Ponoć w środku jest dość głośno, ale o tym sam przekonam się gdy pojadę na jazdę próbną:)
I jak ze spalaniem w tym aucie? Jedni zachwalają, że takie niskie jak na taka pojemność i moc, a drudzy, że takie spalanie to przy emeryckiej jeździe i wogóle mało realne:/
wondy
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

30 Cze 2010, 00:35

Najlepsze do gazowania są silniki 8v, czyli żadne z podanych przez ciebie, ale dobra instalacja nie jest zła.
Zawsze wpływa na żywotność silnika, ale też bez przesady. Po 50 tys. km nie powinno być żadnych znaczących zmian.

Zalezy jakie auto jest Ci potrzebne. Jeżeli lubisz większe auta to bez dwóch zdań Mazda, jeżeli wystarczy kompakt to Corolla z silnikiem 1.6. Ja uważam, że jak ktoś chce gazować silnik, to nie powinien bać się dużej pojemności silnika. Dlatego silniki 2.0 jak najbardziej są odpowiednie do kompaktów z gazem. Do Mazdy to wręcz obowiązek.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Cze 2010, 22:51

Myślałem też o a4 b6 lub a6 c5.

Ale na silniki benzynowe, tzn. 1.8 125KM (bez turbo, w a4 b6 niedostępny, a z T nie chce mieć problemów) i 2.0 130KM ludzie nie wiem czemu narzekają, za mało mocy mają? męcza się z masą auta? Wątpię. W golfie III jednostka 1.9tdi 90KM w zupełności wystarcza.

2.0 w gazie lubi brać olej, tyle wiem.
wondy
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

02 Lip 2010, 13:11

Zdecydowanie Mazda 6!!!
krzysgladiator
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź