Mazda 6 - benzyna/benzyna+LPG

24 Lip 2015, 21:38

Cześć, przymierzam się powoli do kupna samochodu. Nie wiem czy to będzie ten miesiąc czy to będzie za miesiąc czy za dwa. Chciałbym ogólnie coś wiedzieć. Głównie skupiam się na Mazdzie 6, bardzo podoba mi się to auto. Celuję w drugą generację. Do wydania mam raczej maksymalnie 50 tysięcy, ale chciałbym, żeby to była raczej mniejsza kwota. Auto użytkowane głównie w mieście, czasem jakaś dłuższa trasa. Chciałbym auto z gazem lub takie, aby była możliwość zamontowania instalacji gazowej. Myślałem o wersji 2.0 w sedanie. Tutaj przykładowe linki, prosiłbym o jakąś ocenę:

1. [link do oferty na Allegro wygasł]
2. [link do oferty na Allegro wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

To takie przykładowe linki. Jestem z podkarpackiego, chciałbym auto najlepiej gdzieś stąd, ale do 200km mógłbym pojechać, gdyby było coś bardziej wartego uwagi to może więcej. Co myślicie o tych Mazdach? Słyszałem sporo o rdzewieniu, ale myślę że przy dobrym zabezpieczeniu i dbaniu o auto nie powinno być kłopotów. Co do silnika, tak jak pisałem benzyna lub benzyna+lpg. Z opinii wiem, że to udane silniki. 2.0 będzie optymalne.

Może ktoś ma jakieś inne propozycje ciekawego auta?
Michal5
Nowicjusz

Auto: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lip 2015, 18:49

Z propozycji jak pojawił się Mazda to musi być bardzo udana Honda Accord VIII. W firmie są takie po 400tys. przebiegu i jeżdżą.
Z innych to Hyundai i40, Citroen C5 i oczywiście Lexus IS250 :D

Ocena linków:
1. ciekawa, można zerknąć
2. od handlarza z wypicowaną aukcją - zalecana ostrożność, bo zwykle w realu okazuje się o wiele gorsza
3. ciekawa od pierwszego właściciela + uczciwy opis - zerknij
4. uwaga to silnik z wtryskiem bezpośrednim
5. w sumie źle nie wygląda ale komis to należy mieć się na baczności
Faworyt to nr 3.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

26 Lip 2015, 13:47

A jak jest z tą korozją? Kolega ma pierwszą wersję z 2005, po zabezpieczeniu ma właściwie cały czas spokój. Nie jest idealnie, ale nic poważnego się nie dzieje. Z drugiej strony cały czas słychać opinię jak rdzewieje w tych autach wszystko. Wczoraj rozmawiałem ze znajomym handlarzem, mówił że nie opłaca się pchać w to auto, podobnie jak np. w Mondeo. Mam Focusa z 2007 i nie mam powodów jak na razie do narzekań.

Co np. z Laguną III? Lepsze Renault czy jednak C5, jeśli chodzi o auta francuskie?
Michal5
Nowicjusz

26 Lip 2015, 13:52

Grunt to zrobić porządne zabezpieczenie, czyli wybebeszenie karoserii, dokładne oczyszczenie i złożeniu do kupy wszystkiego. To trwa parę dni.
W Maździe 6 jest dużo lepiej niż w pierwszej ale nie idealnie.

Co do Renault i C5 to zależy od wymagań C5 większe w środku i bardziej komfortowe z zawieszeniem hydropneumatycznym. Dobre silniki 2,0 benzyna i 2,0 HDi. Należy omijać 1,6THP
Renault mniejsze w środku ale tańsze. Silniki 2,0 benzyna i diesel też udane. Należy omijać 1,5dCi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Lip 2015, 14:00

Czy te silniki w C5 i Renault nadają się do gazowania?
Michal5
Nowicjusz

26 Lip 2015, 14:02

tak 2 litrowe lubią LPG, nawet 2,0 turbo w Lagunie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

26 Lip 2015, 14:55

jak kupować C5 to tylko skrzynia manualna bo automaty to szit w tych cytrynach
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008

26 Lip 2015, 15:46

Michal5 tu wychodzi że Twój znajomy handlarz to imbecyl, który handluje tylko VW/Audi. :roll:
Masz 50k na auto więc co do Mondeo możesz kupić spokojnie Mk4. Niech mi pokaże niebitego, który gnije.. :roll:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Lip 2015, 10:46

Z tym musisz się liczyć, że Ci będzie korodować. Też słyszałem o Mazdzie, że rdza ją bierze. Zanim zje Ci cały samochód (ten czy inny ) użyj takiego środka http://nanoprotech.pl/produkty/ to Ci żadna wilgoć nie straszna :)
kryształ