Mazda 6 czy Skoda Octavia VRS

21 Sie 2023, 13:45

szybki napisał(a):Dokładnie tak. Często łapie się na tym i szukam komfortu jazdy a nie szybkości.
Tak naprawdę szybka jazda w Pl jest uciążliwa.

Po mieście nie ma sensu, chyba że przyszpanować raz na jakiś czas, na krajowych wyprzedzanie to porażka, dużo zakrętów, co chwilę jedzie ktoś 70-80 km/h, wyprzedzisz kilku i zaraz kolejny sznur aut czy TIRów. Ekspresówki i autostrady już lepiej, ale też co chwilę hamujesz/przyspieszasz bo się wpieprzają na lewy pas przy 100 km/h.

Sam się na tym złapałem, że kiedyś grzałem niemiłosiernie w trasie dojeżdżając 15 minut szybciej. Teraz wolę stałą prędkość i toczyć się komfortowo te 120-130 km/h. Choć nie ukrywam że czasem dać do odciny trzeba dla zdrowia silnika :mrgreen:

I zamiast Mustanga V8 serio zaczynasz myśleć o wolnossącej benzynie albo hybrydzie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Sie 2023, 13:46

Trevor napisał(a):Przy włączaniu się do ruchu, przy zmianie pasa, przy wyprzedzaniu, omijaniu przeszkody itd. Nawet nie chodzi o większą moc tylko charakterystykę silnika.

Spoko, ale o tym można dyskutować przy benzynie 1.4 100 KM, a nie prawie 200 konnym 2.5 ;)
galakty
Forumowicz VIP

21 Sie 2023, 15:31

galakty napisał(a):zamiast Mustanga V8 serio zaczynasz myśleć o wolnossącej benzynie albo hybrydzie.

Dokładnie tak i jeszcze tak jak v8 daje jednak super charakterystykę tak już do zwykłej wartkiej jazdy często myślę o n/a.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Sie 2023, 15:40

Trevor napisał(a):Przy włączaniu się do ruchu, przy zmianie pasa, przy wyprzedzaniu, omijaniu przeszkody itd. Nawet nie chodzi o większą moc tylko charakterystykę silnika

To pamiętaj o tym jak kolejny raz będziesz zachwalał 1.6 mpu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Sie 2023, 21:07

szybki napisał(a):Tak naprawdę szybka jazda w Pl jest uciążliwa.

Mnie nigdy szybka jazda nie meczyla. wrecz przeciwnie.

galakty napisał(a):I zamiast Mustanga V8 serio zaczynasz myśleć o wolnossącej benzynie albo hybrydzie.

Czekaj, ale masz tego mustanga czy tylko rozwazanie teoretyczne ?

Mnie Mustang nigdy nie rajcowal, no moze poza jednym, tym z 1973 roku
BArdziej odpowiadyl by mi Dodge Charger z jakims krotkim dopiskiem obok nazwy np. SR lub SRT ( dluzszy tez moglby byc :wink: )

V8 wcale nie jest przyczyna, ze trzeba zapitalac, wrecz przeciwnie, juz sama swiadomosc wystarcza. Wiesz, ze gdy chcesz przycisnac masz czym.

Fajnie bulgoce i o to tu chodzi :wink:

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

22 Sie 2023, 09:07

No to jak masz hajs żeby bulgotać w korku i palić 25 litrów to bierz tą Octavię z TSI :D
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na rowery, rolki, deskorolki i hulajnogi
    W ciepłych miesiącach roku wzrasta liczba wypadków z udziałem rowerzystów. W zeszłym roku sprawcami aż 1830 z nich byli kierowcy samochodów osobowych. Zapobiec takim zdarzeniom można m.in. poprzez zachowanie ...
    Nowy Volkswagen Touareg - wyznacza drogę
    Nowy Touareg - model trzeciej generacji jest kolejnym ważnym elementem wielkiej ofensywy Volkswagena. Samochód zajmujący miejsce na samym szczycie oferty marki, swoją wyrazistą stylistyką, innowacyjnymi technologiami ...

22 Sie 2023, 09:18

galakty napisał(a):No to jak masz hajs żeby bulgotać w korku i palić 25 litrów to bierz tą Octavię z TSI

Nie wiem skąd Wy bierzecie ten bulgot właściwy dla starych albo bardzo starych v8 z USA.
W nowszych v8 z USA można pokusić się o super dźwięk ale to następne 10k i też nie będzie tego filmowego bulgotu.

AndySL napisał(a):Mnie nigdy szybka jazda nie meczyla. wrecz przeciwnie.

Zależy o jakich prędkościach piszesz i jaki masz styl jazdy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

22 Sie 2023, 10:56

franccc napisał(a):To pamiętaj o tym jak kolejny raz będziesz zachwalał 1.6 mpu

Tak będę pamiętać że jak ktoś będzie szukał prosty benzyniak pod lpg a nie Octavię 230 koni to 1,6 będzie ok.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017