Mazda 6 I lift benzyna kombi i alternatywy

10 Lip 2017, 12:53

Witam,

Planuję zakup rodzinnego kombi i od dawna choruję na Mazdę 6 I lift z silnikiem 2.0 benzyna, chociaż ładną 1.8 też nie pogardzę. Obejrzałem ostatnio kilka egzemplarzy z rocznika 2005/2006 i wszystkie miały zaawansowaną korozję. Wiem oczywiście że ten model ma taki problem jednak jestem zaskoczony jego skalą. Pytanie czy pechowo trafiłem czy wszystkie będą tak wyglądały?

A może jakaś alternatywa, nie chciałbym zostać stałym klientem blacharza i lakiernika...

Mój budżet to około 18 tysięcy PLN.

Myślałem jeszcze o C5 lift, ale boję się kolejnego francuza, jeden już dał mi popalić. Inny pomysł to Avensis II, ale wydaje mi się że za 18 tysięcy mogę liczyć co najwyżej na rocznik 2003.

A może jednak szukać dalej Mazdy bez rdzy?

Pozdrawiam!
mariusz847000
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1999
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Avensis T25
Silnik: 2.0 PB, 147 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

10 Lip 2017, 13:01

mariusz847000 napisał(a):Myślałem jeszcze o C5 lift, ale boję się kolejnego francuza, jeden już dał mi popalić.

Nie popełniaj mojego błędu. Ja po dwóch Francuzach z rzędu (206, Megane II) postanowiłem przełamać złą passę i kupiłem właśnie C5 lift. Passa dalej trwała w najlepsze :D W Twoim budżecie nie znajdziesz bezproblemowego Francuza, chyba, że interesują Cię zabytki.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM

10 Lip 2017, 13:01

mariusz847000 napisał(a):Pytanie czy pechowo trafiłem czy wszystkie będą tak wyglądały?

Jeśli ktoś nie działał szybko i nie zakonserwował auta, to wszystkie będą pordzewiałe, taki urok tego auta. I to w sumie jedyny, poważny minus...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Lip 2017, 14:24

Avensis II wg mojej wiedzy nie ma godnych polecenia silników, dopiero po lifcie rozwiązano problem poboru oleju w benzyniakach, ale budżet jest za mały na polifta. Gdybyś mógł nieco dołożyć można byłoby pomyśleć już o Hondzie Accord VII 2.0 z początku produkcji.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

10 Lip 2017, 20:49

CrazyHorse napisał(a):Nie popełniaj mojego błędu. Ja po dwóch Francuzach z rzędu (206, Megane II) postanowiłem przełamać złą passę i kupiłem właśnie C5 lift. Passa dalej trwała w najlepsze :D W Twoim budżecie nie znajdziesz bezproblemowego Francuza, chyba, że interesują Cię zabytki.

Chyba więc skupię się na poszukiwaniu Mazdy gdzie korozja jeszcze nie zrobiła dużych szkód i oddam do dobrego blacharza.

Boję się tej C5ki chociaż kusi, zawieszenie hydro wspaniałe, auto ogromne w środku i bardzo dobrze wyciszone. Natomiast obawiam się, że elektryka doprowadzi mnie do płaczu...
mariusz847000
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1999
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Avensis T25
Silnik: 2.0 PB, 147 KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

11 Lip 2017, 07:04

Jako były użytkownik Mazdy 6 powiem tak : auto jest bezawaryjne, silnik super, zawieszenie również wytrzymałe ale walka z korozją jest utopią. Kupiłem bez rdzy, od razu zakonserwowałem a po dwóch zimach i tak wyszła i to na nadkolach, progach i elementach zawieszenia. Czy wersja po lifcie czy przed liftem i tak rdzewieje.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wpadnij w dziurę
    Zima powoli ustaje, a wraz z wyższymi temperaturami i topniejącym śniegiem na drogach pokazują się dziury. Jazda po takiej ulicy wymaga od kierowcy sporo cierpliwości i umiejętności. Zwłaszcza, że nieumiejętne pokonywanie ...

11 Lip 2017, 07:20

Nie znoszę rdzy ale uważam że mazda6 FL jedna na 10 nie ma mocno rozwiniętego tego problemu i można ją kupić... Zaletą rdzy jest to że nie musisz rano martwić się czy dojeździsz wieczora ale walka z nią jest z góry przegrana chyba że zastosuje się środki specjalne no ale są to konkretne koszty...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Lip 2017, 07:44

No niestety mazda ma taki problem i nic z tym nie zrobisz. Nie pomoga zadne srodki ani konserwacje ale co prawda troche zwolnią postepy. Takze jak ktos szuka mazdy 6 w oryginale to moge tylko zyczyc powodzenia. Do mazdy dokladasz do blachy a do innych bedziesz dokladal do mechaniki i na to samo wyjdzie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lip 2017, 08:38

Witam jakby byk ktos zainteresowany mam śliczna mazde 6 1 wł od nowości bezwypadkowy nic nie malowane nigdy zero korozji nic a nic nigdzie nie ma 2006r 2.3 166km super silnik super stan full opcja skóry bose navi Xeon i inne
stefan1230
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 07 1985
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: 407
Silnik: 2,0hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

11 Lip 2017, 09:07

mariusz847000 napisał(a):Boję się tej C5ki chociaż kusi, zawieszenie hydro wspaniałe, auto ogromne w środku i bardzo dobrze wyciszone. Natomiast obawiam się, że elektryka doprowadzi mnie do płaczu...

Hydropneumatyka obrosła w takie legendy, że głowa mała. Prawda jest taka, że niewiele osób z tych, którzy wychwalają ją pod niebiosa faktycznie miała okazję przejechać się jakimś hydrowozem.
To auto wcale nie unosi się nad ziemią :D Owszem, komfort jest wysoki, ale krótkie poprzeczne nierówności wybierane są bardzo nerwowo (auto na nich niemal podskakuje), a samo zawieszenie pracuje naprawdę głośno. W zakrętach jeździ się tym dziwnie, auto nie daje żadnej pewności prowadzenia. Bardzo nieprecyzyjny układ kierowniczy!
Osobiście bardziej odpowiadało mi klasyczne zawieszenie w Megane II.
W środku rzeczywiście jest sporo miejsca, kufer w kombi jest pierwsza klasa.
Auto jest bardzo dobrze wyciszone tylko w egzemplarzach z wielowarstwowymi szybami bocznymi (wersja exclusive), w innych wersjach nie wyróżnia się na tle pozostałych aut w segmencie. Nie wiem jak wygląda poziom spasowania plastików w Maździe, ale tutaj jest z tym bardzo kiepsko - co chwila coś stuka, skrzypi. No i te nieszczęsne uszczelki drzwiowe...
O awaryjności tych aut możesz poczytać w moim temacie - kiedy "udało" mi się sprzedać C5-kę byłem naprawdę bardzo szczęśliwy. Auto dla pasjonata posiadającego mnóstwo czasu na wizyty w serwisie i drugie auto typowo do "jazdy".
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM