20 Maj 2018, 20:16
Spotykam się z opiniami, że 6 drugiej generacji została znacznie poprawiona pod tym względem, więc nie powinno być jakichś dokuczliwych problemów. A jeśli na aucie zaczyna wychodzić rdza to znaczy, że samochód posiada w historii pewną przygodę, niemniej jednak i tak warto dodatkowo zabezpieczyć podwozie. Z kolei Honda posiada cienki, delikatny i podatny na zarysowania lakier (właściwie dotyczy to też Mazdy jak i ogólnie chyba obecnie każdej marki, jakieś oszczędności, ekologia czy coś) i rdza również może pojawić się na masce od wewnętrznej strony, i jeśli dobrze pamiętam przy ramce okien bocznych, a także pod uszczelkami szyberdachu.
Technicznie jedno i drugie auto podobno wypada bardzo dobrze. Patrząc na koszty związane z eksploatacją autorstwa dzidy, zestawienie wskazuje, że jedne części/koszty napraw dla Hondy są droższe względem Mazdy, inne tańsze, ale w ogólnym rozrachunku Honda jest tam troszkę droższa pod tym względem. ~4500 > ~3500 zł jeśli dobrze pamiętam.
Spalanie wypada podobnie, z nieco lepszym wynikiem u Mazdy.
Kwestia wyposażenia u jednego jak i u drugiego obszerna już w samym standardzie.
Wartość rynkowa na plus po stronie Hondy, ceny wyższe w porównaniu z Mazdą i lepiej "trzymają cenę".
M.in. tyle można wyczytać w sieci. Znalazłem podobny wątek na innym forum odnośnie konfrontacji tych dwóch aut, ale po kilku wiadomościach ludzie zaczęli mieć różne racje i nagle poruszone zostały zupełnie inne wątki.
Założyłem ten wątek tutaj, bo wydaje mnie się, że osoby udzielające się na tym forum będą najmniej stronnicze względem stron związanych ze sympatykami marki/modelu. Chciałbym zaczerpnąć jakichś opinii z neutralnego źródła.