Mazda 6 II vs Honda Accord VIII

19 Maj 2018, 06:56

Witam, konfrontując ze sobą obydwa modele w niżej wymienionej specyfikacji, które auto według Was wypada lepiej jeśli chodzi o ogólną trwałość, wygodę z użytkowania i koszty eksploatacji?

Liftback (Mazda) / Sedan (Honda)
Silnik benzynowy 2.0 ; skrzynia manualna
breakout
Nowicjusz

Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Maj 2018, 08:35

W Mazdzie będziesz musiał pogodzić się z rdza .Oglądałem 3 auta na każdym już były ogniska korozji . nie mówiąc o tym co się dzieje pod autem...
te auta wyjeżdżając z fabryki powimmy być z góry na dół walniete szpachlą na wszelki wypadek.
technicznie auto igła.
dancate
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 03 2012
Przebieg/rok: 13tys. km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

20 Maj 2018, 20:16

Spotykam się z opiniami, że 6 drugiej generacji została znacznie poprawiona pod tym względem, więc nie powinno być jakichś dokuczliwych problemów. A jeśli na aucie zaczyna wychodzić rdza to znaczy, że samochód posiada w historii pewną przygodę, niemniej jednak i tak warto dodatkowo zabezpieczyć podwozie. Z kolei Honda posiada cienki, delikatny i podatny na zarysowania lakier (właściwie dotyczy to też Mazdy jak i ogólnie chyba obecnie każdej marki, jakieś oszczędności, ekologia czy coś) i rdza również może pojawić się na masce od wewnętrznej strony, i jeśli dobrze pamiętam przy ramce okien bocznych, a także pod uszczelkami szyberdachu.

Technicznie jedno i drugie auto podobno wypada bardzo dobrze. Patrząc na koszty związane z eksploatacją autorstwa dzidy, zestawienie wskazuje, że jedne części/koszty napraw dla Hondy są droższe względem Mazdy, inne tańsze, ale w ogólnym rozrachunku Honda jest tam troszkę droższa pod tym względem. ~4500 > ~3500 zł jeśli dobrze pamiętam.

Spalanie wypada podobnie, z nieco lepszym wynikiem u Mazdy.

Kwestia wyposażenia u jednego jak i u drugiego obszerna już w samym standardzie.

Wartość rynkowa na plus po stronie Hondy, ceny wyższe w porównaniu z Mazdą i lepiej "trzymają cenę".

M.in. tyle można wyczytać w sieci. Znalazłem podobny wątek na innym forum odnośnie konfrontacji tych dwóch aut, ale po kilku wiadomościach ludzie zaczęli mieć różne racje i nagle poruszone zostały zupełnie inne wątki.

Założyłem ten wątek tutaj, bo wydaje mnie się, że osoby udzielające się na tym forum będą najmniej stronnicze względem stron związanych ze sympatykami marki/modelu. Chciałbym zaczerpnąć jakichś opinii z neutralnego źródła.
breakout
Nowicjusz

Typ: Sport/Coupe

20 Maj 2018, 20:59

Ode mnie masz neutralna opinie bo sam szukałem mazdy 6 II .
Jezeli auto nie bylo zabezpieczane przez korozja - to nie licz ze nie jest zerdzewiale , mowie tu o wiekoszsci elementów eksploatacyjnych jak i podlodze blotnikach etc.
Egzemplarze z niemiec omijałbym szerokim łukiem ze względu na czesty kontakt z solą.
Ogolnie jak szukasz Japońca to najlepiej krajowego garazowanego oraz zabezpieczonego srodkiem antykorozyjnym.
I licz się z tym ze mazda w silniku benzynowym bardzo dobrze trzyma cene i jest bardzo chodliwym towarem w Polsce .
Mam również kuzyna który pracuje w ASO mazda Wrocław - mowil ze przyjezdzaja roczne mazdy które już sa zerdzewiale . Problem wystepuje do bieżącego roku. Ogolnie mowie zależy jak trafisz jak ktoś dbał zabezpieczal to jak najbardziej można polecić
dancate
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 03 2012
Przebieg/rok: 13tys. km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i3 Concept Coupe - nieograniczony dostęp do sieci
    Dzięki funkcjom systemu BMW i ConnectedDrive model BMW i3 Concept Coupe ma nieograniczony dostęp do sieci. Przy w pełni naładowanych akumulatorach układ napędowy BMW eDrive, w który wyposażono BMW i3 Concept Coupe, ...