Mazda 6 - ocena

30 Cze 2017, 23:20

Cześć, mam na oku taką o to Mazdę 6: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chciałbym się poradzić zdania bardziej doświadczonych forumowiczów jak się ona widzi, czy jest sens ją oglądać, na co zwrócić uwagę. Może widać coś ukrytego po zdjęciach. Dodatkowo mam pytanie na temat gazu. Z tego co się orientuję to te silniki znoszą gaz bardzo dobrze, natomiast jaka jest mniej więcej cena instalacji?

Pozdrawiam.
Michal5
Nowicjusz

Auto: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lip 2017, 06:54

Jak to jest model poliftowy (lift w 2010) ,to w tych poliftowych zmieniono silnik na 2,0-155KM i jest na wtrysku bezpośrednim. Dlatego o gazie raczej nie mam mowy. No chyba ,że jakieś kombinacje i eksperymenty za 4k instalka i nie wiadomo jak to będzie chodziło i spalanie 2/3 gazu i 1/3 benzyny stale.
Starszy silnik 147KM był na pośrednim wtrysku i można było założyć normalną sekwencję za 2,5k.

Poza tym nie wiem czy to najlepszy wybór za tę kasę. Niby poprawili w Maździe problemy z rdzą w tej 6-stce ale kto to wie, a za 2-3 lata się okaże czy to prawda... :roll:
Na pewno powłoka lakiernicza jest nie najlepsza a sam lakier na poliftach jest bardzo podatny na jakiekolwiek mechaniczne kontakty np z drobnymi kamyczkami.

Co do tego konkretnego egzemplarza ,to na zdjęciach zawsze jak to na zdjęciach jest ok... 8)
Pytanie o powypadkowość ,bo przebieg niby "serwisowany" ale pewnie do 2013 roku i do przebiegu 140 tys. km...
"Wie pan...Ostatnio mało jeździł..." :naughty:

Ja na twoim miejscu na pewno za 33k nie kupiłbym Mazdy 6 ,której wartość rynkowa jest kiepska po latach. Stracisz połowę tej kasy przez 5 lat.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

01 Lip 2017, 07:42

Skoro serwisowany, a auto pochodzi z Niemiec, to poproś o wszystkie niemieckie dokumenty, a najważniejsze - TUV. Na TUV powinien być wpisany przebieg, który mniej więcej będzie można zweryfikować. Przebieg jak zwykle 170-180tys.km, a to ulubiony przedział, w który przestawiają go handlarze, stąd trzeba bardzo dokładnie się przyłożyć do weryfikacji.

Ogólnie na zdjęciach wygląda ok. Zastanawia mnie tylko spasowanie świateł tylnych - te z bagażnika nie do końca spasowują się z tymi po stronie karoserii, ale poprawnie będzie można to zweryfikować dopiero na miejscu. Tak samo przednia prawa lampa sprawia wrażenie, jakby górny róg wystawał ponad powierzchnię karoserii. To wszystko mogą być jednak tylko złudzenia optyczne.

artur73, jesteś pewien, że to polift? Mi to wygląda na przedlift (patrz przedni zderzak), więc może tam siedzieć ten poprzedni silnik MZR, który do LPG się nadaje. Z rdzą artur miał rację - Mazda niby ocynkowana, ale proces chyba mocno cięty na budżecie...
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam

01 Lip 2017, 07:55

Autotesto napisał(a):artur73, jesteś pewien, że to polift?

Ano nie jestem pewien czy to polift. lepiej byłoby gdyby nie był to poliftowiec od strony mechanicznej... Z drugiej strony 33k za auto sprzed liftu... :o
Powtórzę się jeszcze raz.
Szukałbym innego auta przy tym budżecie..
artur73
Awatar użytkownika

01 Lip 2017, 08:43

To jest przedlift (zderzaki, kierownica).
Auto z Danii (tilbud na rejestracji to duńskie słowo).
Wbiaj w ten wątek to się go dokładnie prześwietli:
zakup-samochodu-sprowadzonego-z-danii-przyklad-vt81397-1080.htm
ale najpierw załatw VIN.
Czasami jadą najpierw do Niemiec ... a z Niemiec biorą polscy handlarze - nie za ciekawe to jest, bo wtedy masz 3 pośredników (duński komis eksportujący, niemiecki handlarz, polski handlarz).
tomekdk

01 Lip 2017, 12:48

artur73 napisał(a):Jak to jest model poliftowy (lift w 2010) ,to w tych poliftowych zmieniono silnik na 2,0-155KM i jest na wtrysku bezpośrednim. Dlatego o gazie raczej nie mam mowy.
Starszy silnik 147KM był na pośrednim wtrysku i można było założyć normalną sekwencję za 2,5k.

Ja na twoim miejscu na pewno za 33k nie kupiłbym Mazdy 6 ,której wartość rynkowa jest kiepska po latach. Stracisz połowę tej kasy przez 5 lat.

Dzięki za opinię. Wydaję mi się właśnie, że jest to model przedliftowy po kierownicy i zderzakach, jak wspomniał kolega tomekdk. Nie ukrywam, że 6-tka bardzo mi się podoba i celowałem głównie w nią, choć znam te kłopoty ze rdzą. Na pewno jest to swojego rodzaju ryzyko i można trafić świetnie(znam takie przypadki), a można trafić fatalnie i z auta niedługo nic nie będzie.

artur73 napisał(a):Powtórzę się jeszcze raz.
Szukałbym innego auta przy tym budżecie..

A jakieś propozycje co do alternatywy w podobnej klasie i cenie? Nie ukrywam, że zależy mi na silniku, w miarę dynamicznym, a dodatkowo możliwym ewentualnie do zagazowania.

tomekdk napisał(a):To jest przedlift (zderzaki, kierownica).
Auto z Danii (tilbud na rejestracji to duńskie słowo).
Wbiaj w ten wątek to się go dokładnie prześwietli:
zakup-samochodu-sprowadzonego-z-danii-przyklad-vt81397-1080.htm
ale najpierw załatw VIN.

Dzięki, na pewno się zgłoszę jeśli będę bardziej ją sprawdzał.
Michal5
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Audi Urban Concept Spyder - samochód studyjny
    Samochód studyjny Audi Urban Concept Spyder, gwiazda Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej w 2011 r. we Frankfurcie, stanowi konkretną propozycję dla mobilności jutra. W swoich założeniach przeznaczony jest dla nowoczesnego ...

01 Lip 2017, 13:18

No najpierw trzeba ją sprawdzić, byś wiedział czy warto się nią interesować :)

Sporo aut z Danii ma konserwację podwozia - jest to tutaj bardzo popularne (firmy konserwujące są praktycznie na każdym rogu), tak to wygląda:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Oglądałem 6-tkę GG z 2006, która miała konserwację robioną przy nowości i podwozie naprawdę w dobrym stanie (po 10 latach), także jak się trafi jakąś konserwowaną, to nie ma co się tak rdzą martwić.

Mazda 6 GH trzyma cenę, także o spadek wartości się za bardzo nie martw (poza tym każde auto traci na wartości po latach), a dlaczego tak trzyma cenę? - pojedź obejrzyj, to zobaczysz, naprawdę auto się świetnie prezentuje na żywo a design się raczej nie znudzi. Poza tym mechanicznie bardzo trwałe auto.
Mógłbyś się jeszcze Hondą Accord zainteresować - z tym, że to również "drogie auto".

EDIT:
Ale jak ktoś zauważył, tylna klapa spasowana masakrycznie.
tomekdk

02 Lip 2017, 06:41

Michal5 napisał(a):A jakieś propozycje co do alternatywy w podobnej klasie i cenie?

Oczywiście to tylko sugestia ale wybór na pewno zdroworozsądkowy...
to tylko przykłady
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

i mój faworyt
[link do oferty na Allegro wygasł]
artur73
Awatar użytkownika

02 Lip 2017, 07:35

Ta mazda jest przed liftem. Poliftowe miały takie zderzaki:
https://img.chceauto.pl/mazda/6/mazda-6 ... 025_v1.jpg
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

03 Lip 2017, 14:02

artur73 napisał(a):
Michal5 napisał(a):A jakieś propozycje co do alternatywy w podobnej klasie i cenie?

Oczywiście to tylko sugestia ale wybór na pewno zdroworozsądkowy...
to tylko przykłady

i mój faworyt
[link do oferty na Allegro wygasł]

Dzięki za te podpowiedzi. Ogólnie żeby sprecyzować to interesuje mnie auto w kolorze czarnym i w sedanie/hatchbacku. Kombi odpadają na starcie. Więc to już trochę zawęża pole.
Michal5
Nowicjusz

15 Lip 2017, 00:09

Witam ponownie. Po czasie wyszło jednak, że Mazda raczej odpada. Teraz prosiłbym o opinie o Mondeo MK4, budżet powiedzmy zwiększony do około 50 tysięcy. Chodzi o benzynę, czy silniki EcoBoost mają sens, jak z ich awaryjnością? Lepiej może wziąć 1.6 EcoBoost czy jednak zwykłe 2.0? Z opinii wiem, że Ford słabo znosi gaz, a jak ten konkretny model? Z tego co widzę w ogłoszeniach samochody z gazem się pojawiają.
Michal5
Nowicjusz

15 Lip 2017, 08:30

Bo gaz założą Tobie do wszystkiego ... :D Kasa,kasa,kasa..! Ale z padniętym silnikiem za kilkadziesiąt tysięcy km ,to już Ty sam zostaniesz. :| :cry:

Co do ECO...
Ja tam w żadne takie tam eko nie wierzę i na pewno szukałbym starego silnika.
Wszystkie "wyżyłowane" silniki nie przejadą tyle co stare klamoty. poza tym są obładowane dodatkowymi rzeczami przy silniku ,które pilnują "wynalazku" i jak coś klęknie to na pewno bedą duże problemy z całym silnikiem ,a gdzie do tego gaz...
artur73
Awatar użytkownika

15 Lip 2017, 09:04

artur73 napisał(a):Wszystkie "wyżyłowane" silniki nie przejadą tyle co stare klamoty

Akurat EcoBoosty to chyba najlepsze z downsizingowych jednostek, oraz mają spory zapas mocy. Ale fakt, jeszcze nie wiemy ile mogą przejechać. W sumie to tylko przez VW zrobiła się awantury na turbobenzyny...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

15 Lip 2017, 17:36

Za 50k można by pokusić się o ładniutkie 2.5t :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lip 2017, 20:34

Tak z ciekawosci, bo posiadam mazde 6 GH od kwietnia, i zastanawiam się, skąd hejt na mazdę i uwielbienie do Mondeo? :D

Okej, rozumiem, że rdza, ale poki co chyba w żadnym z bezwypadkowych aut z mazdy GH sie ruda nie pojawiła :sly: Znaczy ja mam przedlifta 2009 i sladów nie ma póki co.

Ale no, 33 tysiące to jakos 8000 euro, a za to kupi sie w DE trupa z tureckiego komisu. A gdzie zysk? Ja np za swoją mazdę dałem 9.500 ojro.

Nie żebym bronił koniecznie mojego auta, bo ważne, że ja jestem z niego zadowolony, i swiecą mi sie oczy za każdym razem ja go widze. Ale to ciekawosc, przesiadłem się do mazdy z Mercedesa W204, i widzę czasami dosc głupie niedoróbki Mazdy (czujniki parkowania lubią np zapipczeć od tak :unsure: ), jednak mam pewnosć, że to auto nie pusci mnie finansowo z torbami, jak to było w przypadku W204 :naughty:

Wiadomo, kwestia gustu też. :naughty:
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Rok produkcji: 2010