Mazda 626 gf 98r niedziałające kierunki i światła awaryjne!

24 Kwi 2014, 23:05

witam, mam problem w swojej GF 98r. hb. Mianowicie z tego co mi szwagier mówił (użytkował auto pod moją nieobecność) pojawił się początkowo problem z kierunkowskazami. Nie łapały od razu, w środku na desce pojawiało się jedno mignięcie na wyświetlaczu, szedł jeden dźwięk z przerywacza i dalej nic – kierunków po tymjednym mignięciu brak. Trzeba było poruszać raz w jedną, raz w drugą stronę drążkiem sterującym od kierunków, by po którejś próbie załapały. Po dniu sytuacja się zmieniła. Kierunki i światła awaryjne przestały działać w ogóle. Teraz wygląda to tak, że jedyne co się dzieje to pojawia się dźwięk jednego pyknięcia z przerywacza. Po sprawdzeniu bezpiecznika 10 pod maską (hazard), który jest sprawny, jakie kroki powinienem podjąć? być może jest jakiś forumowicz który miał podobną sytuację do opisanej i zna odpowiedź na to pytanie? lub też ktoś kto posiada mazdę i miałby możliwość, czas i chęci by móc podjechać i przełożyć/ sprawdzić co u mnie jest wadliwe ? dług wdzięczności zawsze dobrze mieć u kogoś, jestem honorowy i odpłacam tym samym. Pozdrawiam wszystkich i dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi jeżeli macie czas.

Sprawa jest dość pilna ponieważ muszę mieć sprawne auto na weekend.
pawelm1989
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

24 Kwi 2014, 23:49

Podejrzewam przełącznik. Dobierz się do przewodów idących do niego i spróbuj zewrzeć w taki sposób, aby po ominięciu przełącznika uruchomić kirunkowskazy. Jeśli będą działały bez zarzutów to wymień przełącznik i będzie ok.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

25 Kwi 2014, 00:34

przebiegaja przez przelacznik kable od swiatel awaryjnych? te tez nie dzialaja. Jutro z samego rana sprobuje zrobic to co zaproponowales,mam nadzieje ze kabelki sa color coded. dam znac czy to byla wina przelacznika. Dziwia mnie tylko te awaryjki...
I ewentualnie co wymaga wymiany? zmieniac jak cos caly przelacznik? (koszt okolo 70-100) czy moze jakis konkretny w nim element>?

dzieki za odpowiedz, pozdrawiam :)
pawelm1989
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

25 Kwi 2014, 23:07

Sprawdź jeszcze przekaźnik (jeśli jest).
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

26 Kwi 2014, 09:03

Kierunkowskazy lecą przez włącznik awaryjnych - sprawdz też ten włącznik.
Warto też zainteresować się przekaźnikiem świateł awaryjnych i kierunkowskazów - czy dochodzi zasilanie. Ewentualnie jak masz możłiwośc to podmienić z innego auta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2014, 15:09