Mazda CX-5 BENZYNA czy DIESEL problem i dylemat !

25 Maj 2012, 15:37

Witam,
mam zamiar kupić mazdę cx-5 diesel 2.2 silnik 4x4.
Moim wcześniejszym autem byl ford c-max 1.6 w dieslu i miałem z nim problemy. Mianowicie często dymił - musiałem jezdzić do seriwsu i czyścić lub wymieniać EGR. Boję się, że moge mieć podobne problemy z cx-5.
Dodam, że w serwisie mówiono mi ze przyczyna ta wynika z tego iż jeżdżę tylko po mieście... Nie wiem właśnie czy w tym wypadku nie lepiej mi kupić benzyne.
Bardzo proszę o wypowiedzenie się na ten temat.
Czy ktoś z was jest już w posiadaniu tego modelu?
scizior
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

25 Maj 2012, 18:51

w serwisie mówiono mi ze przyczyna ta wynika z tego iż jeżdżę tylko po mieście... Nie wiem właśnie czy w tym wypadku nie lepiej mi kupić benzyne.

czy ford 1.6 Cmax miał już filtr cząstek stałych ?
jeśli miałby być mokry , to EGR przy nim to pikus
a nowa Mazda CX-5 w dieslu bedzie go miec napewno :evil:
dużo jazdy po miescie i ten filtr ,....to ja czuje konflikt interesów :mrgreen:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

26 Maj 2012, 13:40

sympatyk napisał(a):dużo jazdy po miescie i ten filtr ,....to ja czuje konflikt interesów

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym konfliktem interesów. Czy mógłbyś to jakoś szerzej rozwinąć ? Czy w tym wypadku lepiej wziąć silnik na benzynę?
scizior
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Maj 2012, 19:26

serwisie mówiono mi że przyczyna ta wynika z tego iż jeżdżę tylko po mieście

zamierzasz kupić nowy produkt od jakiegoś producenta, koncernu w jakimś salonie -
tam mają przedstawicieli którze powinni Ci to wyjaśnić i to zanim zamówisz/kupisz egzemplarz
wypytaj tam o warunki i skutki takiej eksploatacji i poczytaj literaturę
już tego pełno w sieci
coż ja tu bede meczył klawiature :wink: a jak bym czegoś nie dopisał ?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sie 2012, 22:23

Odpowiem tak jesli jezdzisz bardzo duzo na dalekich dystansach to proponuje diesel jesli mniejsze trasy i po miescie to benzyna!
michalklb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 10 1992
Auto: opel astra 1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...