Mazda CX-5 BENZYNA czy DIESEL problem i dylemat !

25 Maj 2012, 16:37

Witam,
mam zamiar kupić mazdę cx-5 diesel 2.2 silnik 4x4.
Moim wcześniejszym autem byl ford c-max 1.6 w dieslu i miałem z nim problemy. Mianowicie często dymił - musiałem jezdzić do seriwsu i czyścić lub wymieniać EGR. Boję się, że moge mieć podobne problemy z cx-5.
Dodam, że w serwisie mówiono mi ze przyczyna ta wynika z tego iż jeżdżę tylko po mieście... Nie wiem właśnie czy w tym wypadku nie lepiej mi kupić benzyne.
Bardzo proszę o wypowiedzenie się na ten temat.
Czy ktoś z was jest już w posiadaniu tego modelu?
scizior
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

25 Maj 2012, 19:51

w serwisie mówiono mi ze przyczyna ta wynika z tego iż jeżdżę tylko po mieście... Nie wiem właśnie czy w tym wypadku nie lepiej mi kupić benzyne.

czy ford 1.6 Cmax miał już filtr cząstek stałych ?
jeśli miałby być mokry , to EGR przy nim to pikus
a nowa Mazda CX-5 w dieslu bedzie go miec napewno :evil:
dużo jazdy po miescie i ten filtr ,....to ja czuje konflikt interesów :mrgreen:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

26 Maj 2012, 14:40

sympatyk napisał(a):dużo jazdy po miescie i ten filtr ,....to ja czuje konflikt interesów

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym konfliktem interesów. Czy mógłbyś to jakoś szerzej rozwinąć ? Czy w tym wypadku lepiej wziąć silnik na benzynę?
scizior
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Maj 2012, 20:26

serwisie mówiono mi że przyczyna ta wynika z tego iż jeżdżę tylko po mieście

zamierzasz kupić nowy produkt od jakiegoś producenta, koncernu w jakimś salonie -
tam mają przedstawicieli którze powinni Ci to wyjaśnić i to zanim zamówisz/kupisz egzemplarz
wypytaj tam o warunki i skutki takiej eksploatacji i poczytaj literaturę
już tego pełno w sieci
coż ja tu bede meczył klawiature :wink: a jak bym czegoś nie dopisał ?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sie 2012, 23:23

Odpowiem tak jesli jezdzisz bardzo duzo na dalekich dystansach to proponuje diesel jesli mniejsze trasy i po miescie to benzyna!
michalklb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 10 1992
Auto: opel astra 1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...