REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Najlepiej nie przekraczać 60tkm lub robić co jakieś 5 lat jak nie osiągniesz takiego przebiegu. Nie ma oleju dożywotniego. Można przyjąć że jak jeździsz głównie po mieście to wymieniasz co 50tkm a jak w trasie nie przekraczasz 70tkm.Lex7 napisał(a):2. Jaki jest interwał wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów? Z artykułów można sie dowiedzieć, że nie jest dożywotni jak sugerują producenci, natomiast rozstrzał przebiegu jest już spory, raz czytam, że 40 tysiecy kilometrów, a raz, że 80. Na ten moment jest 25tys na liczniku.
Nie warto lepiej wymieniać co 10tkm i będzie ok.Lex7 napisał(a):1. Co do filtrów, to wiem, że to są przyzwoite firmy, ale czy np. warto dopłacić do produktów Mann? Wzgledem np. Filtrona to jest ok. 50zl za komplet (olej,powietrze,kabinowy) nie jest to jakiś straszny wydatek, a może warto? Czy to jednak wszystko podobna jakość?
Filtr paliwa w benzynie uznaje się za niewymienialny ale generalnie powinno się go co jakiś czas wymienić. Jednak tak jak piszesz może być problem z jego znalezieniem.Lex7 napisał(a):3. Wracając do filtru paliwa, to serio, przeszukałem neta i nie znalazłem żadnych ofert zamienników filtrów paliwa do tej mazdy. A w jakimś sklepie to nawet wyświetliła mi się przekreślona oferta z dopiskiem, że niewymienny. Dziwne.
Tu też sprzedają sklepy tylko musisz je znaleźć i poczytać opinie. Co ciekawe najczęściej jest sporo taniej a produkty pochodzą z tego samego źródła co w np. InterCars który jest najdroższą hurtownią części w PolsceLex7 napisał(a):4. Jesteście w stanie polecić jakiś sprawdzony sklep internetowy z olejami filtrami? Słyszałem, że na alledrogo lepiej oleju nie kupować, a u mnie w stacjonarnym ceny za olej czy filtry kształtują się na poziomie prawie x3 tego co jest w necie.
Z ASO różnie bywa czasem masz kilka wersji cenowych jednego przeglądu. Wybierasz najtańszy i masz pieczątkę w książce ale co z tego jak np. wymienią Ci tylko olej? Widziałem już nie raz takie przypadki. Serwisowany w ASO do końca ale wymieniali tylko olej w silniku ;/ więc co to za serwis...? No niestety tak bywa, chodzi o auta już po gwarancji kiedy nie ma przymusu robienia określonych dokładnie przeglądów.Lex7 napisał(a):Choć może zadzwonie poprostu do aso mazdy i może coś powiedzą. Z drugiej mam fakturę przed zakupową z badaniem i po zakupie auta z wymienionymi filtrami i olejem i brak na niej filtra paliwa, a napewno ojciec by wymieniał gdyby można było, czyli raz w roku