Mazda, Honda, Volvo czy może Nissan?

24 Sty 2011, 22:42

Witam
Właśnie skończyłem osiemnaście lat i stoi przede mną trudny wybór. Mianowicie wybór samochodu którego stanę się właścicielem na najbliższe kilka lat.
Spośród wszystkich ofert które przejrzałem wybrałem 6x samochodów;
-Mazda 6 Sport 2.0 Exclusive
- -_-
-Honda Civic Coupe 1.7 LS
-Volvo S40 1,8 - 16 V
-Honda Civic Coupe 1.7 LS Klimaanlage/AT-Motor 56000Tkm
-Nissan Primera 1.8 visia-plus

Poniżej przedstawiam linki do ofert w/w samochodów

[link do AutoScout24 wygasł]

Niestety na chwilę moja wiedza o motoryzacji nie jest zbyt porażająca, dlatego też zwracam się o pomoc w wyborze do was. Liczę na szybkie i szczere odpowiedzi.
Dodam, że nie mam w sumie jakiś specjalnych wymagań do w/w samochodów, byle by jeździł, był jak najmniej zawodny no i abym nie musiał się obawiać czy dam radę kogoś wyprzedzić.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Łukasz
klosek
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

24 Sty 2011, 22:46

Z tych wszystkich nie polecam Nissana i Volvo. Volvo to Focus w innym opakowaniu, poza tym mniejsze w środku od Focusa i bardziej awaryjne, a Nissan to odpowiednik Laguny. Pozostałe auta wszystkie godne polecenia.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

24 Sty 2011, 23:01

fiko7 napisał(a): Volvo to Focus w innym opakowaniu, poza tym mniejsze w środku od Focusa i bardziej awaryjne

łżesz :mrgreen:
s40 od 2004 w gore jest na bazie focusa, pierwsza generacja nie ma z fordem nic wspolnego(plyte dzieli z carisma, podzespoly np. z renault, ale z forda nie ma nic)
ani pierwsza ani druga nie jest szczegolnie awaryjna :roll: nie wiem skad taka wiedza.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

25 Sty 2011, 07:21

Ja w ogłoszeniu widzę S40 z 2004 roku, a więc własnie w tym roku wyszła druga generacja i tak mi sie wydaje że to to auto czyli na bazie Focusa, ale twierdzisz że się łże?
fiko7
Stały forumowicz

25 Sty 2011, 07:43

Tyle, że to Volvo w ogłoszeniu to S40 pierwszej generacji z końca produkcji.
Tak trudno przyjrzeć się zdjęciom?
Jerzy ma rację.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2011, 08:45

Niestety trudno bo cos mi się zdjęcia nie chcą otwierać od wczoraj i walczyłem z tym problemem. Dopiero teraz to naprawiłem i widzę że faktycznie to jeszcze te starsze. Oceniłem auto po roku produkcji i wydawało mi się że już powinna być wersja II ale jak widać bez zdjęcia ciężko to ocenić.
fiko7
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti T40 to już ponad 80-letni zabytek
    Przedwojenne Bugatti T40 Macieja Pedy. Samochody od zawsze zajmowały specjalne miejsce w sercach jego rodziny. W 1968 roku ojciec Macieja zakupił pierwsze auto zabytkowe – Studebakera, w którym zakochał się od ...
    Wyścigowe Lexusy - pewnie o nich nie słyszałeś
    Torowa wersja modelu LFA, RC F GT3 i LC GT500 - sportowe Lexusy dobrze wpisały się wyścigowy krajobraz na całym świecie. Ale Lexus ścigał się również luksusową limuzyną GS, hatchbackiem CT 200h, a nawet hybrydowym ...

25 Sty 2011, 10:23

Moim zdaniem Mazda jest najodpowiedniejsza, szczegolnie, ze masz 18 lat ;). Mazda ma duze bezpieczenstwo 8x airbagow, system naglasniajace BOSE, duzo miejsca dla pasazerow, duzy bagaznik. Ewentualnie Volvo, tylko prosze sie tu kierowac opiniami kolegow wyzej ;)
wiatr ustepuje drogi tym, ktorzy wiedza dokad zmierzaja.
pawel.
Nowicjusz

Miejscowość: Zgorzelec.

25 Sty 2011, 10:54

Raczej odradzałbym Volvo S40. Samochód jest niestety awaryjny. Jeśli masz czas i pieniądze na naprawy to możesz się nad nim zastanawiać :wink:

Również jestem za Mazdą
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

25 Sty 2011, 11:42

Bezwzględnie Mazda dobry silnik na łańcuchu, sam się na nią zastanawiałem ale niestety brakło mi funduszy i padło na Nissana.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Sty 2011, 11:49

pawel. napisał(a):Moim zdaniem Mazda jest najodpowiedniejsza, szczegolnie, ze masz 18 lat ;). Mazda ma duze bezpieczenstwo 8x airbagow, system naglasniajace BOSE, duzo miejsca dla pasazerow, duzy bagaznik. Ewentualnie Volvo, tylko prosze sie tu kierowac opiniami kolegow wyzej ;)

mazda 6 nigdy nie ma wiecej niz 6 pp :wink:
s40 od 2000-2004 ma poprawione wiekszosc bolaczek egzemplarzy przedliftowych. nigdzie nie spotkalem sie z opinia "awaryjny samochod" no ale dobra.
mazda jest super, z tym ze w tych rocznikach trzeba walczyc z korozja, niestety :wink: jak masz jakies pytania co do tego modelu to po prostu pytaj do niedawna sam sie takim poruszalem :wink:
jak chcesz profesjonalnie ocenic ogloszenie mazdy na forum mazdaspeed.pl jest dzial "kupuje mazde". tam beda w stanie nieco wiecej powiec, szczegolnie ze czesc z forumowiczow mogla widziec to auto(sa tam osoby sprowadzajace samochody zza zachodniej granicy)
Pozdr.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ