Mazda MX-3 nie jeździ na benzynie

13 Mar 2019, 15:35

Witam wszystkich, od prawie roku zmagam się z problemem jaki jest nie jeżdżenie mojej mazdy MX-3 1.6 DOHC 107KM na benzynie. Na gazie chodzi jak złoto. Przez ten czas wymieniłem pompe paliwa, filtr, przewody, przepływomierz i czyściłem wtryski. Była u trzech mechaników i każdy rozkłada ręce. Na zimnym silniku odpala na benzynie- z nie małymi problemami, bo trzeba podpompować paliwo, dodatkowo kilkukrotnie gaśnie ale w końcu udaje jej się przełączyć na gaz, wtedy jest wszystko w porządku. Gdy się nagrzeje już nie chce odpalić na benzynie, gdy wyłączam gaz wtedy przeważnie gaśnie, chyba, że ją trochę gazuje to wtedy się podławi ale i tak w końcu gaśnie- ale to tylko na luzie, na biegu kompletnie nie ma żadnej mocy, nawet się nie dławi. Ostatnio u jednego z mechaników pryskaliśmy paliwem prosto do kolektora i wtedy nagle ożyła, pracowała równo i można było zamykać obrotomierz- wtedy zasugerował wymianę przepływomierza i ew. wtrysków, ale one już były czyszczone. Dziś wymieniłem przepływomierz, ale to dalej nic nie pomogło. Ktoś może miał coś podobnego, wie co mogę zrobić w tej sytuacji?
Lesiaczek20
Nowicjusz

13 Mar 2019, 18:37

Lesiaczek20 napisał(a):Na zimnym silniku odpala na benzynie- z nie małymi problemami, bo trzeba podpompować paliwo, dodatkowo kilkukrotnie gaśnie ale w końcu
Jak to podpompować paliwo? Masz za słabe ciśnienie? Może pompa paliwa którą założyłeś nie daje odpowiedniego ciśnienia?

Skoro na gazie chodzi dobrze to co ci zostaje do sprawdzenia? W tym przypadku układ zapłonowy musi być sprawny inne problemy można tez wykluczyć oprócz zasilania paliwem czyli w tym przypadku może to być słabe ciśnienie paliwa (zapchany filterek, pompka paliwa) ewentualnie problemy z wtryskami.
Lesiaczek20 napisał(a):zasugerował wymianę przepływomierza
Jak byś miał z nim problem to na LPG też by źle chodziła.
Lesiaczek20 napisał(a):ew. wtrysków, ale one już były czyszczone
W pierwszej kolejności sprawdź ciśnienie na listwie wtryskowej będzie wiadomo czy pompa daje odpowiednie ciśnienie. Można wyjąć całą szynę wtryskową z wtryskami i sprawdzić czy wszystkie podają paliwo umieszczając je w jakich niedużych zbiorniczkach/buteleczkach. To tak na szybko będzie widać co się dzieje.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Mar 2019, 11:47

Cisnienie było sprawdzone, podpinałem kable od pompki do listwy wtryskowej "na krótko" i cisnienie było takie, że wąż wyrzucało. Pompa była wymieniona stosunkowo nie dawno, bo tak jak mówisz wcześniejsza miała za małe ciśnienie. Też byłem zdania, że na lpg też by nie chodził, jednak mechanik uświadomił mnie, że moja instalacja gazowa ma osobny pomiar powietrza od gazu i od benzyny, nie mam pojęcia jak to działa, jestem trochę laikiem w tym temacie.
Lesiaczek20
Nowicjusz

14 Mar 2019, 11:53

Do tego wtryski musiałby być całkowicie zawalone, żeby chodziła tak jak chodzi, a w zasadzie nie chodzi. A tak jak mówiłem, były w regeneracji około miesiąca temu, były sprawdzone i wszystko z nimi w porządku. Wczoraj rozmawiałem z elektromechanikiem który zasugerował, że to może być przyczyna komputera od lpg który po prostu koliduje i umówiłem się z nim na wtorek. Czy to rzeczywiście może być przyczyna?
Lesiaczek20
Nowicjusz