Mazda mx-5 1.8 "99r. Praca na trzech cylindrach

19 Paź 2021, 14:36

Witam Panów, chciałbym rozpocząć dyskusję na temat pracy silników tylko na części cylindrów. Przeglądałem sobie mazdy mx-5 i wpadł mi ten egzemplarz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
250 tysięcy km przebiegu, z zewnątrz wygląda bez zarzutu, cena 18tysięcy była by bardzo kusząca i w zasadzie nadal jest kusząca mimo, że auto pracuje na 3 cylindrach.
Tu pojawia się pytanie, co poza oczywistymi rzeczami jak świeca, wadliwy przewód zapłonowy, cewka zapłonowa może być powodem takiej pracy silnika? Chodzi mi ogólnie o wolnossące silniki benzynowe bez zmiennych faz rozrządu i oddzielnie ze zmiennymi fazami rozrządu. Czy słaba kompresja (przez zniszczone ściany cylindrów lub zniszczone zawory/siedziska zaworów) lub wadliwy czujnik wału korbowego, a może problemy z dostarczaniem mieszanki mogły by być powodem tej pracy na 3 cylindrach? Co jeszcze może powodować taką prace?
Ostatnio edytowany przez Skrzynia 19 Paź 2021, 16:44, edytowano w sumie 2 razy
Skrzynia
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

19 Paź 2021, 14:39

Chce się pozbyć gruza, jakby to była świeca czy przewodzik to by sam naprawił.

Ja tu wyczuwam remont silnika. Sam zdecyduj.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Paź 2021, 14:51

Dla jasności nie planuje kupować tego auta tylko tknęło mnie do myślenia i chcę usłyszeć co mają inni do powiedzenia na temat pracy silnika na części cylindrów.
Skrzynia
Nowicjusz

19 Paź 2021, 16:13

Problemów może być dużo ale przez odpowiednią i szybką diagnozę cześć z nich można by było szybko wykluczyć.

Problemy pracy na jednym z cylindrów to np.:
- brak iskry (uszkodzona świeca, cewka zapłonowa, uszkodzony przewód)
- brak odpowiedniej kompresji (uszkodzone pierścienie, gładzie cylindrów, wypalone gniazda zaworów)
- problem z dawką paliwa (uszkodzony wtryskiwacz, wiązka elektryczna)
Skrzynia napisał(a):wadliwy czujnik wału korbowego
Raczej nie jeżeli to jest jeden i cały czas ten sam cylinder.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Paź 2021, 16:30

Hahah, piec do remontu i taka cena. Niektórzy ludzie naprawdę są niepoważni.
Gość114260

19 Paź 2021, 19:13

Tym bardziej że widać, że sprzedał kilka takich Mazd. Ma to na swojej stronie więc na pewno jak by to była jakaś błahostka to zostałaby zrobiona :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Škoda Kodiaq SPORTLINE i Škoda Kodiaq Scout
    Modele KODIAQ SPORTLINE i KODIAQ SCOUT stawiają kolejny krok w ofensywie czeskiej marki w segmencie SUV. ŠKODA KODIAQ SPORTLINE Elegancki i dynamiczny SUV, który szczególnie przypadnie do gustu entuzjastom ...

19 Paź 2021, 19:55

Jeśli byłyby to zniszczenia na ścianach cylindrów to mogłoby to być coś oprócz uderzenia tłoka w zawór przy przekroczeniu maksymalnych obrotów, odłupaniu kawałka zaworu i zrobienia sie z cylindra komory losującej lotto? Chyba może jeszcze być rdza i w sumie jakieś pękniecie głowicy?
Skrzynia
Nowicjusz

19 Paź 2021, 20:07

Takie gdybanie nie ma sensu, ale obstawiam brak kompresji, a jak do tego doszło to już można sobie podstawić dowolny scenariusz.
Gość114260

20 Paź 2021, 09:11

Tak czy siak kupno kota w worku... Wróżbita Maciej może da radę ocenić straty i koszty które trzeba ponieść przy naprawie.
kapliszka
Obserwowany

21 Paź 2021, 10:36

Jeśli jest to błaha sprawa to dlaczego jeszcze właściciel jej nie naprawił i nie wystawił auta drożej ??
wardczek
Nowicjusz

21 Paź 2021, 12:04

W ciemno strzelam generalny remont silnika po zakupie tego egzemplarza
czykpio
Obserwowany