Mazda mx3 1.6 zanikająca moc

03 Lut 2020, 08:24

Witam mam problem z moją mazdą mx3 1.6 dohc 79kw silnik bierze 1l na 5 może 6 tys ma problem z odpalaniem w mrozy na poniżej zera musi dłużej kręcić a nawet na zerze jak mu cisnę ostro na obrotach to chwilowo moc wraca ale nie zawsze czasami ma tak że dam cały gaz i moc dojdzie za chwilę świece nowe kable też i kopułka aparatu zapłonowego jak się nim jeździ na obrotach to zawsze duźo lepiej wchodzi w obroty na luzie i bez problemu na drugi dzień odpala w mrozy tak to słabo wchodzi w obroty jak się jeździ normalnie na niskich obrotach. przy zimnym odpaleniu po 10s zaczyna dymić na niebiesko i dymi tak parę sekund ale to chyba spalanie oleju
i ma tak że dymi cały czas na biało nawet jak silnik jest ciepły czasem przestanie tylko dopuki ciepły jak się na obrotach jeździ Pomożecie.
Jamistrz1245
Nowicjusz

03 Lut 2020, 10:22

Płynu chłodniczego nie ubywa?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lut 2020, 20:36

raczej nie zrobiłem nim 15 tys i tylko raz dodałem bo było poniżej min od dolewki jest 4tys i poziom prawie taki sam
Jamistrz1245
Nowicjusz

11 Lut 2020, 20:23

To co najprostszego możesz zrobić,to wypiąć wtyczkę przepływomierza i potraktować preparatem,polecam KROWN T40,rewelacja,czasami zabrudzenie wtyczki powoduje podobne objawy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Lut 2020, 19:21

był diagnozowany pod komputerem i nic nie wykryło. ale i tak jeszcze wcześniej potraktowałem specjalnym preparatem do przepływomierzy i raczej to nic nie dalo ale wtedy nie dymił na biało sprubuje jeszcze raz.
Jamistrz1245
Nowicjusz

19 Lut 2020, 16:51

Kolego,a kiedy ostatnio wymieniałeś filtr paliwa? Bo my tutaj raczej staramy się brać problemy od stron b.inszych,czyli czasami najmniej prawdopodobnych,bo te proste rozwiązania mijamy,czasami,a czasami problemy stwarzaja takie rzeczy,że nawet wstyd zapytać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
    Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...

23 Lut 2020, 09:35

Filtr paliwa był wymieniany 2 miesiące temu jak i serwis LPG
Jamistrz1245
Nowicjusz

23 Lut 2020, 11:18

Ja bym zrobił pomiar ciśnienia paliwa, czy czasem nie siada pompka paliwa albo zawór regulacyjny ciśnienia paliwa nie świruje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lut 2020, 16:57

czy można to samemu sprawdzić jakoś?
Jamistrz1245
Nowicjusz

27 Mar 2020, 19:46

Okazało się że zanik mocy jest tylko na gazie jak i dymienie na biało nie zauważyłem wcześniej tego bo trzeba było dłużej trochę pojeździć na benzynie ale dymienie na zimnym na niebiesko to nie wiem od czego zaczyna coraz bardziej dymić chwilowo tak dymi że świata nie widać po puł minuty przestaje i w ogóle nie dymi wiecie może co może być awarią przy gazie ustawiany był gaz i filtry wymieniane szarpie i dużo słabszy niż na benzynie nawet nieporównanie zwłaszcza jak jeżdżę na niskich obrotach 1500 obr na 5 biegu i jak pojeżdżę tak dłużej to później daje mu cały gaz a on ledwo się buja tak jakby chodził nie wiem na dwa cylindry żadnej mocy liczę na pomoc
Jamistrz1245
Nowicjusz

28 Mar 2020, 06:26

Zawory kiedy były regulowane?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

28 Mar 2020, 07:16

PHantomASA1 ja odkąd go mam nie regulowałem
Jamistrz1245
Nowicjusz

28 Mar 2020, 18:36

No to, tak czy siak,zacząłbym od tego,bo o ile pamiętam w tym silniku się zawory reguluje,podejrzewam,że jak praktycznie w każdym benzyniaku co ok.150 tyś km,jeżdzacym na benzynie,na lpg przynajmniej 3 razy częściej,albo 4,wiem to z doświadczenia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Mar 2020, 10:52

Ok dzięki dam znać jak wyreguluje zawory ale narazie przez 1 miesiąc nie dam rady
Jamistrz1245
Nowicjusz