Mazda RX-8; Czy kupować?

21 Mar 2019, 17:48

Odkąd byłem dzieckiem popylałem Need For Speeda, zamarzyła mi się Mazda RX-8, aktualnie sprzedaję swoją Asterkę i mam warunki, żeby sobie to cudo kupić, ale teraz pytanie - Jakie to koszta generuje mniej więcej i jak bardzo jest szkodowe? I generalnie chciałbym jakichś opinii zaciągnąć o owej maszynie, bo jest to jednak duży wydatek i nie chciałbym obudzić się z ręka w nocniku, czy w samochodzie, na który mnie nie stać.
BobekRazDwa
Obserwowany

26 Mar 2019, 14:05

Po pierwsze musisz liczyć się z większymi kosztami paliwa bo silnik Wankla nie jest oszczędny. Sam silnik jest ok jak się z nim nic nie dzieje ale jak zaczną się problemy to koszty będą spore z racji na drogie części i nie każdy mechanik podejmie się ewentualnej naprawy.

Większe zużycie oleju w tych silnikach jest raczej normą szczególnie przy dynamicznej jeździe (sprawdzać go trzeba nie rzadziej niż co 1000km), to oczywiście dodatkowy koszt. Ogólnie silniki te nie wytrzymują dużych przebiegów i 200tyś.km to już duże osiągnięcie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Mar 2019, 14:18

Dzięki wielkie, wreszcie dostałem konkretną odpowiedź. Chyba odpuszczę sobie to autko, poczekam aż w totka wygram, czy coś. :")
BobekRazDwa
Obserwowany