Mazda RX-8 czy Toyota Celica

11 Sty 2011, 03:40

Zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych dwóch aut. Poniekąd dlatego że jaram się sportowymi sylwetkami. Jakie auto radzilibyście kupić, mając na uwadze takie rzeczy jak ekonomiczność, awaryjność, radość z jazdy itp. Ja zakochałem się w Maździe, ale jak widzę ile się płaci za benzynę to aż się odechciewa, bo Celica pali jakieś 3/4 tyle co Mazda albo nawet mniej. A co wy byście doradzili?
madritista91
Nowicjusz

Miejscowość: j-bie

11 Sty 2011, 04:02

Albo sport albo ekonomia... Te 2 rzeczy nie idą ze sobą w parze. Miałeś okazje przejechać się tymi autami?
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

11 Sty 2011, 09:34

No fakt mazda piękne autko z niesamowitym silnikiem ale i ten niesamowity silnik może przyprawić o buł głowy bo pewnie mechaników którzy mają jakieś pojęcie o tym to można na palcach ręki policzyć.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

11 Sty 2011, 10:12

Mazda z wyglądu super, bardziej uzytkowa ale koszty eksploatacju będa znacznie wyższe.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

11 Sty 2011, 15:53

mazda jest napewno lepsza , ale i drozsza w utrzymaniu.... silniki wankla maja to do siebie ze juz od nowosci biora olej , nie sa to jakies wielkie ilosci ,, ale biora a olej taki kosztuje duuuzzoo wiecej niz zwykly , sprawdz sobie na allegro.... taka rx8 pali ok 15l w miescie przy normalnej jezdzie , o mechanikach zapomnij..... czasami nawet o aso , bo jesli cos sie popsuje to nie bedzie mial kto zrobic , no chyba ze masz mechanika ktory naprawde kocha swoj fach i jest specjalista , a jak wiadomo takich to z swieczka szukac..... jesli szukasz sportowego samochodu o w miare normalnych kosztach utrzymania to moze poogladaj sie za subaru impreza , tyle ze wersja GT nie wrx....
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

11 Sty 2011, 21:57

Gdyby w Polsce w co drugim województwie był ktoś taki, jak ten Pan http://kojot.attim.pl to serwisowanie RX-8 nie byłoby tak uciążliwe. No ale dobrze, że przynajmniej on ogarnia Wankla :mrgreen:

A tak w ogóle, to polecam http://www.rxklub.pl/rxforum Jak już dowiadywać się o RX-8, to najlepiej u właścicieli.

Jeszcze odnośnie spalania, tak to wygląda w przypadku kilkudziesięciu dzienników i wersji 192 KM po przejechaniu co najmniej 30 tysięcy kilometrów:
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2

A tu wersja 232 KM i również przejechane co najmniej 30 tysięcy kilometrów:
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

11 Sty 2011, 22:24

Celica nie dosrasta RX-8 do "pięt" :wink:
osobiście jestem na etapie poszukiwań Mazdy RX-8, ale uprzedzam, że jest ciężko znaleźć dobry egzemplarz. Sam obejrzałem już chyba z 10...
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

11 Sty 2011, 22:49

pinio124 napisał(a):Celica nie dosrasta RX-8 do "pięt" :wink:
osobiście jestem na etapie poszukiwań Mazdy RX-8, ale uprzedzam, że jest ciężko znaleźć dobry egzemplarz. Sam obejrzałem już chyba z 10...

no sorry na mazdach sie troche znam i gdy sprzeczalismy sie z Toba kiedys o to auto twierdziles ze z palcem w :arrow: znajdziesz cos kolo 30 tys, ja wiem ze jak nie masz 45 to o tym aucie mozesz zapomniec. teraz masz efekty- zmarnowane pieniadze na paliwo zeby poogladac podpicowany zlom.
jezeli ma byc lans i ma byc tanio to raczej celica, jezeli masz odpowiedni budzet(ok 45) mozna sie za REXem rozgladac
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

11 Sty 2011, 23:41

Od tamtego czasu budżet mi się zwiększył, ale to i tak nie gwarantuje mi zakupu dobrego egzemplarza. Po prostu ciężko jest znaleźć ten model w dobrym stanie
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Sty 2011, 00:06

pinio124 napisał(a):Od tamtego czasu budżet mi się zwiększył, ale to i tak nie gwarantuje mi zakupu dobrego egzemplarza. Po prostu ciężko jest znaleźć ten model w dobrym stanie

REXy sa lubiane przez lanserow bez kasy niestety(kupuja bo ladne i efektowne)
a) jezdza w niewlasciwy sposob(technika jazdy, np. zmiana biegow jak w dieslu :lol: )
b) nie stac ich na wlasciwa obsluge(droga jest)
c) kupuja natansze z USA, popowodziowe, bite(nie jest to rzadkosc w przypadku aut sportowych)
i potem sprzedaja za smieszna kase z powodow b i c(nie stac ich, auto zaczyna sie sypac). na forum mazdaspeed nie widzialem rexa ponizej 50k, zreszta wystarczy popatrzec na zagraniczne serwisy, a tam nawet 10 000 eur nie wystarcza na przyzwoita sztuke :razz:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

12 Sty 2011, 01:11

Mam nadzieję, że do lata znajdę mój wymarzony samochód...

<b>madritista91</b>- nadal podtrzymuję swoją opinię. Pomimo trudności w znalezieniu dobrych egzemplarzy, warto szukać, bo samochód to istny demon (zwłaszcza w 231-konnej odmianie :mrgreen: )

Pamiętaj jednak o tym, że samochód spala nawet 20l/100km, więc jeśli ma to być Twój jedyny samochód, to będziesz płakać :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika