Mazda RX-8

26 Paź 2009, 13:02

Witam,
Jestem młodym człowiekiem, szukającym samochodu do jazdy na co dzień. Jednocześnie szukam czegoś z ... charakterem? Z jajem? No i naturalnie nie chcę przy okazji zbankrutować :)

Wybór padł na Mazdę RX-8. Sportowa i jednocześnie całkiem przestronna. Problem polega na tym, że nie widziałem jej na oficjalnej stronie Mazdy - więc, gdzie kupić? Mówię tylko o nowych samochodach, bo szczerze mówiąc, boję się samochodów używanych, szczególnie sportowych (jakoś nie uwierzę, że właściciel ani razu nie "dał czadu", i że silnik jest w świetnym stanie).

Jestem też otwarty na inne propozycje.
Powtórzę jeszcze raz - coś fajnego (sportowego), jednocześnie na tyle dużego, że może być jedynym samochodem i do 120k zł (max.).

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Serathel 01 Lis 2009, 19:36, edytowano w sumie 3 razy
Serathel
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Paź 2009, 14:10

rx-8 jest na indywidualne zamowienie w PL.

W tej cenie mozna pokusic sie np. o scirocco w lepszej wersji, focusa st, golfa gti. 120 to troche malo na dreamcara :mrgreen:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

26 Paź 2009, 18:18

Po to są sportowe autka żeby nimi jeździć.. Te silniki są robione tak żeby nie zdzierać się za szybko przy ostrej jeździe...
Ja bym polecił jeszcze ASTRĘ III OPC
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

26 Paź 2009, 18:41

Kilka razy jak pociągnął to może nic wielkiego się niestało. Gorzej jak lansował się w mieście cały czas to już gorzej :P Sam zapewne będziesz dawał i to ostro :D

Do tej ceny to może jeszcze Honda Civic Type R, albo lekko używaną Hondę S2000.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

26 Paź 2009, 19:15

Impreza (Lanos ) WRX. 235kuca ładnie sobie radzi z tym samochodem, trakcyjnie mu daleko do STI ale i tak wydaje mi się, że będzie najlepszy w swojej klasie. Ewentualnie Lancer ralliart, albo Golf VI GTI.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

26 Paź 2009, 20:52

MajkPZM napisał(a):Impreza (Lanos ) WRX. 235kuca ładnie sobie radzi z tym samochodem, trakcyjnie mu daleko do STI ale i tak wydaje mi się, że będzie najlepszy w swojej klasie.

Zapewne da radę wtrwać tą Imprezę za sumę do 120k ale pewnie bez wyposarzenia.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupno nowych opon. Wybór sercem czy rozumem?
    Dobre ogumienie to takie, które dzięki swoim parametrom umożliwia właściwe prowadzenie pojazdu oraz zapewnia skróconą drogę hamowania. Jak poznać takie produkty planując jego zakup? Czego unikać? Na co zwrócić ...
    Czym są masy czynne w akumulatorze?
    Jedną z częstszych przyczyn zakończenia żywota akumulatora na skutek jego wadliwej eksploatacji jest spłynięcie mas czynnych z płyt wypełniających wnętrze baterii. Opad mas czynnych objawia się zmętnieniem elektrolitu, a ...

26 Paź 2009, 22:24

Endrju napisał(a):
MajkPZM napisał(a):Impreza (Lanos ) WRX. 235kuca ładnie sobie radzi z tym samochodem, trakcyjnie mu daleko do STI ale i tak wydaje mi się, że będzie najlepszy w swojej klasie.

Zapewne da radę wtrwać tą Imprezę za sumę do 120k ale pewnie bez wyposarzenia.

TSC, 4el szyby, podgrzewane fotele, automatyczna klima, alu 17, centralny... więcej mu trzeba? to jest WRX nie STI. WRX to seryjna impreza z silnikiem 2.5T i pakietem stylistycznym:)
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

26 Paź 2009, 22:36

Wybierz albo impreze albo takiego lancera evo x [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
petero
Początkujący

31 Paź 2009, 23:13

rx-8 jest na indywidualne zamowienie w PL.

W tej cenie mozna pokusic sie np. o scirocco w lepszej wersji, focusa st, golfa gti. 120 to troche malo na dreamcar

Scirocco jest troszeczkę damski (Nic nie poradzę! Widziałem parę Scirocco i za ich kierownicą zawsze siedziała kobieta :) ). O Focusie nie myślałem. Golf jest... Golfem :).

Po to są sportowe autka żeby nimi jeździć.. Te silniki są robione tak żeby nie zdzierać się za szybko przy ostrej jeździe...
Ja bym polecił jeszcze ASTRĘ III OPC

Jasne, ale nie mogę sobie pozwolić na latanie po serwisach. Takie życie. O Astrze nie myślałem, ale jakoś nie jestem przekonany do aktualnych cudów GM.

Kilka razy jak pociągnął to może nic wielkiego się niestało. Gorzej jak lansował się w mieście cały czas to już gorzej :P Sam zapewne będziesz dawał i to ostro :D

Do tej ceny to może jeszcze Honda Civic Type R, albo lekko używaną Hondę S2000.

Kto, mając wypasiony samochód powstrzyma się od ostrej jazdy? No właśnie :).

Civic jest zbyt... ciężki? Nie wiem jak to określić, nie podoba mi się i już :). Honda S2000 jest fajna, ale to maleństwo już.

Impreza i Evo są troszkę za drogie. Mówiłem o 120k jako o górnej granicy. Musi być coś naprawdę super, żebym tyle wybulił. :)
Serathel
Nowicjusz

01 Lis 2009, 11:32

No to może AUDI S3 ?
Nissan 350Z ?
A może taki dopieszczony 200SX?
[link do oferty na Allegro wygasł]
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika