Mazda rx8 swapik help me!

18 Kwi 2017, 22:29

Witam :twisted:
Jak w temacie. Posiada Mazde Rx8 i chciał bym zrobić swap na motor z Bmw E46 318i. Jak wiadomo silnik 2.0
Moje pytania związane z tym projektem to, jak zjesc silnik ze skrzynia z rexa aby to sie zgralo, flansza? Sprzeglo, koło zamachowe itd. Co z czego :piwo: Przewidziane jakies wieksze problemy jesli chodzi o polaczenie tego w jedna calosc? Moze lepiej skrzynia z Bmw, co wtedy z dalsza czescia - walem? zgra sie to z rexem?
Wszystkie spostrzezenia moga byc pomocne. Pozdrawiam :roll:
Nazywam sie Patryk, jestem nowy, witam wszystkich :ok:
PatryRx8
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 11 1995
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda Rx8
Silnik: 13b
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

05 Lip 2017, 12:15

PatryRx8 napisał(a):Posiada Mazde Rx8 i chciał bym zrobić swap na motor z Bmw E46 318i. Jak wiadomo silnik 2.0
Nie bardzo rozumiem bo swap ma za zadanie zwiększyć moc, a Ty chcesz ją zmniejszać poprzez zmianę silnika?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

05 Lip 2017, 12:23

Kacper napisał(a):Nie bardzo rozumiem bo swap ma za zadanie zwiększyć moc, a Ty chcesz ją zmniejszać poprzez zmianę silnika?
pewnie koszta silnika go przerosły.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Lip 2017, 12:41

Kao napisał(a):pewnie koszta silnika go przerosły
Lub eksploatacji bo ten rotacyjny silnik Wankla chociaż ma małą pojemność zaledwie 1300ccm3 i tylko dwa cylindry potrafi w mieście połknąć nawet 20 litrów na setkę :) no i tu trzeba dodać że moc jego to 230KM! Niestety silniki te należą już do przeszłości...
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

27 Lip 2017, 11:06

Potrafią wymienić silnik w Barcicach. Chodzi mi o warsztat ze strony wymianasilnika24.pl. Szczerze powiem, że miałem trochę obaw na początku, że wstawią mi jakiegoś rzęcha który po paru km się rozpadnie, ale przejechałem już ze 2 tyś km i jak na razie jest oki. Dobra cena, szybki kontakt, można się było z obsługą dogadać.
kruchy33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2010
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: citroen
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nowy papamobile Mercedes-Benz dla papieża Benedykta XVI
    Dostarczając papieżowi Benedyktowi XVI nowy papamobile, Mercedes-Benz kontynuuje tradycję, która liczy już ponad 80 lat. Dr Dieter Zetsche, prezes zarządu Daimler AG i szef Mercedes-Benz Cars, osobiście przekazał w ...