29 Sie 2010, 22:45
Witam. Wkrótce zamierzam zmienić auto. Obecnie jeżdżę passatem b5 z 96r 1.9 tdi 110km. Na auto mogę przeznaczyć około 25000 zł (+-1000zł). Rocznie robię około 25000-30000km, a więc nie tak dużo. Zainteresowałem się takimi markami:
1. Mazda 6 hatchback -w tej cenie rocznik 2002-2004 i chyba silnik benzynowy 2.0 plus być może zainstalowanie LPG.
I tu prośba do forumowiczów, o opinie na ten temat. Czy to jest dobra opcja, czy może lepszy silnik diesla, a może inny silnik np. 1.8 lub 2.3. Zależy mi na optymalnej wersji silnika aby było jak najmniejsze spalanie, ale również aby moc była od 120KM w górę, żeby było czym wyprzedzić na trasie (czasami jeżdżę w trasy od 100km do 700km)...
2. Opel Vectra C hatchback- za takie pieniądze widzę auta z 2002-2004. Auto również pojemne. Ale nie mam pojęcia jaki silnik byłby najlepszy dla mnie. Jeżdżę co dziennie do pracy 15km i dość często w trasy. Proszę o jakieś podpowiedzi.
3. Honda Accord hatchback- jestem zwolennikiem samochodów Japońskich i za ta kaskę mógłbym posiąść Accorda z VI generacji, myślałem nad silnikiem 2.0 vtec ale jest b. rzadko spotykany. Najbardziej popularny jest 1.8 136KM
Nie ukrywam, że najbardziej odpowiada mi Mazda, ze względu na pochodzenie, wygląd oraz sympatię do Japońców. Niemniej jednak rozważę każdą inną opcję, popartą sensownymi argumentami...
Proszę również o opinie na temat podanych wyżej aut: np. awaryjność, spalanie, koszty utrzymania, dostępność części, serwis itp.
Czekam na odpowiedzi...