Mazdza 323F - letnie opony

14 Gru 2009, 20:48

Mam w swojej Mazdzie 323F załozone obecnie letnie opony. sa to niskoprofilowe koła 15 calowe. Sa niskie ale szerokie i do tego wydaja mi sie strasznie twarde i głosne.

Wczoraj jak w moim miescie zaskoczyla mnie pogoda, omal nie miałem kolizji.
Wyjechałem z domu jak było bez opadów, zas jak wracałem napadało sporo sniegu do tego był mróz, wiec na drodze sie zrobiło lodowisko. zjezdzałem z górki jak sie pozniej okazało na lodzie przykrytym sniegiem. Hamowałem przez skrzyzowaniem lecz hamowanie nic nie dało, znalazłem sie na srodku skrzyzowania szczescie ze akurat nikt nie jechał i uniknałem kolizji.
Z jazda nie miałem problemu bo unikałem wyzszych obrotów ale z hamowaniem były ogromne problemy...

To tak tylko w ramach przestrogi dla tych co sie wahaja czy wymieniac opony na zimowe.

Druga sprawa jest taka:

Mam szerokie letnie opony, sa one dosc głosne a do tego ostatnio zauwazyłem ze jak jade po sliskiej jezdni w ujemne temperatury, to nawet na prostej, rownej drodze lekko buja samochodem. Wczesniej tego nie było. Co moze byc tego przyczyna? Ostatnio miałem sprawdzane auto i zadnych problemów z zawieszeniem kołami oponami, amorami itp nie bylo.
Dodac musze ze to auto ma twarde zawieszenie wiec roznego rodzaju dziury itd co odczuwalne w kabinie.

Czy jest to efekt jazdy na letnich oponach na twardej pewnie lekko oblodzonej drodze??
Ostatnio edytowany przez bartek0386h, 17 Sty 2010, 18:01, edytowano w sumie 1 raz
bartek0386h
Początkujący

Miejscowość: Mazury

21 Gru 2009, 18:19

Po prostu olej w amorach na mrozie gęstnieje - robią sie jeszcze twardzsze. Stąd tez niższy komfort.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

25 Mar 2010, 12:54

Witam!
Nie będę zakładał nowego tematu tylko przedstawię mój problem tutaj.
Mam zamiar kupić opony letnie do Mazdy 323f oraz aluminiowe felgi. Opony planuję kupić w przyszłym tygodniu, a alusy za miesiąc. Problem w tym, że mam wątpliwości czy robić to „na raty” czy kupić komplet w przyszłym miesiącu. Boję się, że będzie kłopot ze znalezieniem odpowiednich felg pasujących do opon. Chcę kupić używane alufelgi. Myślicie, że to dobry pomysł czy lepiej dołożyć i kupić nowe? Radzicie kupić komplet (opony+felgi) w przyszłym miesiącu czy Waszym zdaniem mogę spokojnie zaopatrzyć się najpierw w letnie opony?

Moje drugie pytanie dotyczy rozmiaru opon. W Internecie wyczytałem, że 323F fabrycznie wychodziły na 195/60r15. Muszę znaleźć akurat takie opony? Jeżeli nie to w jaki sposób mogę dopasować odpowiednią oponę do samochodu? Jeszcze nigdy nie zmieniałem opon i jestem zielony w tym temacie.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luksusowy crossover Lexus LF 1 Limitless
    Na targach North American International Auto Show w Detroit zadebiutuje koncepcyjny crossover Lexus LF-1 Limitless. Wyrafinowane linie nowego modelu mają potencjał, by kształtować przyszłość flagowego luksusowego crossovera ...