Meeega spalanie gazu

09 Kwi 2011, 21:08

Witam
Od razu do rzeczy. Problem polega na bardzo dużym spalaniu (xantia 1.8i) w przedziale 14 do 20l gazu na setke.
Zmieniłem instalację gazową II gen. z Basic Gaz System z reduktorem Lovato z którą to miałem same problemy, auto szarpało było strasznie mułowate i paliło 12,5- 13,5l na setkę w dodatku nikt tego nie chciał się podjąć jakiejkolwiek regulacji, a dodam że świece filtry i przewody mam nowe.

Po wymianie instalacji na Stag2l i parowniku Lovato oraz emulatorze wtrysków Sag2 e4 auto zaczeło ładnie pracować,nie szarpie, dobrze przyspiesza ale pali MEEGA ILOŚCI GAZU bo spalanie sięgnęło nawet 20l gazu/100km a minimum to 14l przy normalnej jeździe.
Próbowałem ustawić samemu już kilkakrotnie ale bez rezultatu spalanie nadal jest bardzo duże. Proszę o jakąś pomoc jak to można wyregulować żeby spalanie wróciło do takiego stanu jak powinno być (na forach wyczytałem że powinno palić ok 9- 11l gazu).
proszę nie pisać tekstów typu jedz do gaziarza..... bo to nie ma sensu zabierają kasę a to nic nie pomaga. Proszę konkretne odpowiedzi co i jak najlepiej krok po kroku, dziękuję za odpowiedzi.
as5891
Nowicjusz

Miejscowość: otwock

10 Kwi 2011, 15:21

sprawdź ustawienie rozrządu.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

10 Kwi 2011, 20:56

Jeśli na obu instalacjach pali tak dużo, to może sonda lambda, ale przecież w II generacji nie ma to znaczenia?
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

10 Kwi 2011, 23:20

Grzebałem grzebałem i nagle wyszło 11,5l/100km ale przy jeździe nie przekraczającej 120km/h, zatem nadal trzeba pogrzebać aż spadnie do ok 10l.
Sonda raczej jest sprawna bo na woltomierzu napięcie skacze, a co do rozrządu to odpada bo na paliwie działa bardzo dobrze, po za tym co wspólnego miał by rozrząd (nie działał by i na paliwie prawidłowo)
as5891
Nowicjusz

Miejscowość: otwock
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze samochodowe trasy Europy
    Nie trzeba być fanem przygód agenta 007, by pamiętać, jak w jednym z filmów brawurowo pędził on na trasie nicejskiej swoim samochodem. James Bond wsławił się wieloma rzeczami – począwszy od niewątpliwego ...
    W jakich butach najlepiej prowadzić samochód?
    Niejeden kierowca myśląc o bezpieczeństwie jazdy i zachowaniu ostrożności na drodze, pomija dobór odpowiedniego obuwia. Tymczasem wsiadając za kierownicę w butach na koturnie, wysokim obcasie czy w klapkach, może doprowadzić ...