Megane 2001 ściąga w prawo podczas przyspieszania

15 Kwi 2011, 18:46

Wymieniłem w renault megane lewy drążek kierowniczy, końcówkę drążka i gumy stabilizatora. Miesiąc temu wymieniony był prawy drążek. Części te były dość mocno zużyte, auto szarpało podczas hamowania było też bardzo niestabilne na śliskiej nawierzchni i w koleinach. Po wymianie lewego drążka auto podczas przyspieszania bardzo mocno ściąga w prawo, a po puszczeniu pedału gazu jest szarpnięcie w lewo i auto jedzie prosto (wraca na tor jazdy). Wykluczam winę opon, było to sprawdzane. Chyba, że wina leży w geometrii, ustawiana była przeze mnie i ojca dość prymitywnym sposobem, który wcześniej się sprawdzał. Zanim pojadę ustawić geometrię profesjonalnie i wydam 50zł chciałbym się poradzić na co jeszcze zwrócić uwagę? Co sprawdzić?
Poranek
Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz

15 Kwi 2011, 20:20

Najlepiej jechać na szarpaki, sprawdzić czy nie ma nigdzie luzów i dopiero
na geometrię.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

15 Kwi 2011, 21:25

Poranek napisał(a): Co sprawdzić?

Sworznie i tuleje na wahaczach przednich...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Kwi 2011, 10:49

Migi60 napisał(a):
Poranek napisał(a): Co sprawdzić?

Sworznie i tuleje na wahaczach przednich...

No i oczywiście tuleje tylnej belki.
arciasty
Stały forumowicz

16 Kwi 2011, 11:20

arciasty napisał(a):No i oczywiście tuleje tylnej belki.

W tym przypadku nie zgodzę się do końca.No moze....To co piszesz myślę ze będzie odczuwalne w przypadku jazdy w dość ostrych zakrętach przy większych szybkościach.Tył po prostu nie będzie trzymał"śladu"....
Poranek napisał(a):Po wymianie lewego drążka auto podczas przyspieszania bardzo mocno ściąga w prawo, a po puszczeniu pedału gazu jest szarpnięcie w lewo

Stawiam na tuleje przednich wachaczy.... :!: :!: :wink:

[ Dodano: 16 Kwiecień 2011, 12:50 ]
Ps.Poranek, a czy przy hamowaniu nie masz tez przypadkiem objawu ściągania na ktorąś stronę... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Kwi 2011, 15:37

Co do tematu to podejrzewam brak geometrii kół, Migi60 przecież wiesz że nawet lekko rozbieżne auto będzie prowadzać, natomiast sprawdzenie tulei tylnej belki zapewni dokładne ustawienie kół osi przedniej. Przecież jak będą wyprute to choćby nie wiem jak dokładnie ustawić przód i tak auto będzie nosić.
arciasty
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Drogo, szybko i luksusowo - zestawienie wyjątkowych coupe!
    Tendencje wzrostowe w segmencie samochodów premium są mocno widoczne na rynku polskim od dobrych kilku lat. Sprzedaż rośnie systematycznie, dzięki czemu według danych pochodzących z raportu PZPM, w roku 2015 auta luksusowe ...

16 Kwi 2011, 16:35

arciasty napisał(a):przecież wiesz że nawet lekko rozbieżne auto będzie prowadzać,

Przy lekkiej rozbiezności lub zbiezności tego nie odczujesz,bądz pewny.Przy większych wartościach napewno tak,bedzie występowało tzw.pływanie,niestabilne prowadzenie sam.
arciasty napisał(a): Przecież jak będą wyprute to choćby nie wiem jak dokładnie ustawić przód i tak auto będzie nosić.

A co ja kolego arciasty, wyzej napisałem....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Kwi 2011, 19:06

Migi60 napisał(a):W tym przypadku nie zgodzę się do końca.No moze.

To albo się zgadzasz albo nie!
Albo ma to wpływ albo nie ma żadnego. Bynajmniej wychodzę z założenia że jak robić geometrię, trzeba posprawdzać całe zawieszenie, powymieniać rzeczy które wykazują zużycie i dopiero wtedy ustawiać.
Jaki sens ma ustawianie zbieżności gdy mamy nawet minimalny luz na sworzniu czy na tuleji, będzie dobrze przez trochę kilometrów i później element dostanie luzu, zacznie ściągać lub pływać i znowu trzeba wymieniać i znowu na geometrię.
Popraw mnie jeśli mam błędne założenia, bo albo się naprawia dokładnie i do końca albo nie robi się wcale. Tutaj nie ma półśrodków,przecież zawieszenie jest jednym z elementów odpowiadających za bezpieczeństwo jazdy.
arciasty
Stały forumowicz

16 Kwi 2011, 19:21

arciasty napisał(a):To albo się zgadzasz albo nie!

Jezeli masz na myśli tuleje tylnej belki to-NIE..... :!: :!:

[ Dodano: 16 Kwiecień 2011, 20:42 ]
arciasty napisał(a):Popraw mnie jeśli mam błędne założenia, bo albo się naprawia dokładnie i do końca albo nie robi się wcale.

Nic nie muszę Ciebie poprawiać bo jestem takiego samego zdania a tym bardziej ze mam z tym tematem do czynienia na codzień....Myślę ze warto tez dokładnie sprawdzić tuleje lawy/częsta dolegliwośc tego samochodu/...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Kwi 2011, 22:33

Co do hamowania to problemu nie ma. Wszystko jest ok póki się troszkę ostrzej nie przyspiesza. Gdy jadę ze stała prędkością lub hamuję auto jedzie prosto nawet jeśli nie trzymam kierownicy. W tygodniu wszystko posprawdzam to podam przyczynę.
Dzięki za wskazówki.
Poranek
Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz

16 Kwi 2011, 22:39

Poranek napisał(a): W tygodniu wszystko posprawdzam to podam przyczynę.

Nie mozna wykluczyć tez przegubu wew.prawej półosi...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP