Megane 3 czy a3 8p, ibiza IV // 1.6 105 (mpi)

14 Gru 2018, 14:56

Ale taka jest prawda, tanie w serwisie są proste auta z prostymi silnikami, czesto ludzie wspominaja o drogim zawieszeniu wielowahaczowym, to zawieszenie ma swoje zalety i za to sie placi, ale jak juz wielokrotnie wspomnialem to tylko i wylacznie wina naszej mentalnosci bo oczekujemy luksusu za pol darmo
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Gru 2018, 08:58

Bogatym jest ten co dużo zarabia, wydaje i jeszcze ma a nie ten co kupuje sobie stare "premium" dlatego zastanawiam się czy warto w a3:D
Na utrzymanie silnika z kopytem mnie nie stać więc muszę się zadowolić czymś co będzie optymalnie dobre w kwestii serwisowania-awaryjności bo potrzebuje samochód na max 2-4 lata, ot zastanawiałem się jak te dwa samochody mają się z punktu widzenia mechanika/serwisanta bo tak jak mówiłem, w mojej okolicy jest kilka meganek z 2009/2010 za 20-24k pln, natomiast za 23-24k pln dostanę audiolke z 2005-2006.

No nic, trzeba się przejechać z mechanikiem i zobaczyć na czym to siedzi :D

Chociaż mam ochotę iść dość budżetowo i wziąć jakąś Kię - cee'd / pro cee'd 1 koło 2008-2010 rocznik. W porównaniu z a3 to już cenowo to pół samochodu prawie xd
Johny123
Nowicjusz

15 Gru 2018, 10:15

Nowsze auto pokroju kia czy megane nie gwarantuje Ci niskich kosztow napraw.

Ja w megane z 2002r wpakowalem ponad 6k w niecale pol roku i dalej sie psula a przeciez to proste auto z prostym benzynowym silnikiem

Pamietaj ze kazdy opisuje wlasne doswiadczenia na podstawie posiadanych aut badz aut znajomych.

Zdarzaja sie tez wyjatki, kolega mial clio 1.5dci i bez awarii zrobil chyba 370tys z tego co pamietam a ten silnik uchodzi za jeden z najgorszych. Ale mimo to reszta znajomych posiadających francuskie auta nie ma o nich dobrego zdania.

Vagi sa proste w naprawie i to jest akurat fakt, w renault jak cos poważniejszego sie sypnie z elektronika to tylko aso albo ktos naprawde kumaty, na dolnym slasku akurat nie ma nikogo takiego, to tez wez pod uwage czy w okolicy masz serwis specjalizujacy sie we francuzach
Raziel11
Stały forumowicz

15 Gru 2018, 10:56

Raziel11 napisał(a):Nowsze auto pokroju kia czy megane nie gwarantuje Ci niskich kosztow napraw.

Ale dlaczego niby Kia Ceed I lub bliźniacza konstrukcja - i30 nie gwarantuje niskich kosztów utrzymania? Co jest niby skomplikowanego w tym aucie? Znów się odwołam do ostatniego artykułu z Motoru, gdzie gość kupił roczne i30 I 1.4 z przebiegiem 37 tys. km, założył LPG i zrobił na LPG prawie 300 tys. km. Mimo, że ten silnik nie jest polecany do gazu to zrobił na LPG 200 tys. km i dopiero potrzebny był remont głowicy (co kosztowało 2000zł). I po tym remoncie dalej bezproblemowo 100 tys. na LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Gru 2018, 11:41

Raziel a które vagi są na tyle proste w naprawie że ceed/i30 wydają się skomplikowane... ? W To co czytam to nie wierze ....
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

15 Gru 2018, 11:56

Nie gwarantuje niższych kosztów ale zakup auta z tego samego rocznika to będzie różnica 3-6k pln więc koniec końców koszty całkowite będą mniejsze. Dla mnie osobiście lepsze wykonanie jest nieistotne jak mówimy o starym samochodzie.
Oke już rozwiałem sobie kilka pytań i mam punkt widzenia co z tym zrobić, chociaż nadal mnie korci nad jakimś 2.2 - 2.8 litrowym e46 - akurat na koszty serwisowania nie patrzyłbym. Sama frajda z jazdy zdecydowanie tego warta ;D

aa i powiedźcie mi jeszcze jedną rzecz - Ibiza IV, jest mało silników 1.6 MPI natomiast dużo 1,4 litrowych. Lepiej rozglądać się za MPI czy 1.4 jest ok?
Johny123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...
    Czy to koniec Diesel’a? Emisja spalin ma ciąg dalszy
    W ostatnich latach przemysł motoryzacyjny znalazł się w centrum jednej z największych afer związanych z emisją spalin. Skandal, który stał się powszechnie znany jako "dieselgate", odsłonił kompleksowy proceder fałszowania ...

15 Gru 2018, 12:04

1.4 z vaga sobie odpusc
Raziel11
Stały forumowicz

15 Gru 2018, 15:05

To ja może opiszę jakie miałem przeboje z Renault Fluence 1.6
Auto 4 letnie kupione z Salonu Renault z przebiegiem 57tyś, holowane do serwisu 15 razy na lawecie, ogromne problemy z uruchamianiem silnika na zimno, nie zlicze wszystkich elementów które serwis wymienił, od czujnika położenia wału po pompe paliwa, listwę wtryskową na koniec tłumaczyli się złym paliwem i za każdym razem zbywali. Temat jest dosć szeroko znany na forach, w największym stopniu tyczy się modelu Fluence ale wielu użytkowników Megane również zgłasza ten problem, nie liczę nawet innych upierdolicyh usterek elektryki bo musiał bym tu napisać książkę.
Jeśli szukasz kłopotów kup sobie Renaulta, jeśli chcesz spać spokojnie kup sobie japończyka, niemca.
Bumpalump
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 19 01 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: A4 B7
Silnik: 1.8T 163km
Rok produkcji: 2007

16 Gru 2018, 20:57

Dobra, przekonałeś mnie, dam sobie spokój z Renault. Chociaż z tą audiolką to też się nie wydaje za kolorowo. Za 2006 na autoscoucie są za około 5k - 5,4k euro minimum. Z opłatą wychodzi około 24-25k pln, a gdzie zarobek jeszcze dla handlarza, taka zagwozdka ;)

Przy okazji jak już tutaj jestem. Cały czas mi po głowie chodzi e46 R6 (prócz 3 litrowej bo droższa/ za mocna). Mamy jakichś użytkowników e46? Zastanawiają mnie koszty utrzymania takiej bo jednak ciągnie do tylnego.
Johny123
Nowicjusz

16 Gru 2018, 21:01

Największym problemem tych aut są właściciele, mam tu nawet taką ciekawą sondę z żartem :mrgreen:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Gru 2018, 21:23

Tak naprawde to utrzymanie każdego auta sporo kosztuje

Jednego miesiaca mozesz miec ze 3 rzeczy do zrobienia a pozniej pol roku nic, jesli mozesz np odkladac tysiaka miesiecznie to jest luz

Jeśli masz kumatego mechanika który sporo potrafi to tez sporo zaoszczedzisz, niestety BMW tez nie sa latwe do diagnostyki, zapytaj mechanikow czy potrafia poprawnie zinterpretowac oscylogramy z pracy valvetronica ;p
Raziel11
Stały forumowicz

17 Gru 2018, 00:37

Z bmw wszystko jest prawda tylko tak właściwie ze wszystkimi markami jest tak samo...jak byś jeździł 10lat używając sznurka do setwisu to w końcu każde auto padnie...ale bmw funduje nam psujactwo z serii [...] i drogie części z kiepskimi zamiennikami.
Bo kto ma wpływ ma takie detale jak opadające szyby, szwankujące ogrzewanie z powodu "jerza", odpadające tylne sanki, eksplodujące zbiorniczki wyrównawcze, czujniki między innymi położenia wału, sondy, vanosy, zawory disa, problemy olejowe a co za tym idzie panewki... I pewnie gdyby ktoś wiedział że za bmw warte 10k weźmie 13k serwisując je zgodnie z wymogami to może byłoby więcej desperatów którzy by to robili ale niestety tak nie jest...
szybki
Moderator - Tuning

17 Gru 2018, 07:28

szybki napisał(a):I pewnie gdyby ktoś wiedział że za bmw warte 10k weźmie 13k serwisując je zgodnie z wymogami to może byłoby więcej desperatów którzy by to robili ale niestety tak nie jest...

i tu dochodzimy do konsensusu, że nie tylko poprzedni właściciele są wadą BMW ale i następni. Taki Seba chce mieć bełemwu oczywiście jak najtaniej w "elpidżi" i nie ma pojęcia o serwisowaniu, a jak zawita do mechanika zawsze płacze dlaczego tak drogo i czy nie da się taniej (wszyscy są tacy co przejeżdżają do mojego kumpla).
Najgorsze jest to, że wiele z nich nazywa się fanami marki... Już widzę jak pchają w swoje BMW 8k w taką kosmetykę i detale jak ja w zwykłego Civica.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

17 Gru 2018, 08:29

Tylko że rozstrzał cen za e46 to 100 zł do 25-35 tys. złotych zależnie od silnika więc pewnie nie będzie ciężko znaleźć niewybitej sztuki. Święta idą to się przemyśli jeszcze ;D
chociaż według tej infografiki https://www.wyborkierowcow.pl/ceny-czes ... stawienie/
koszty utrzymania e46 są tańsze niż a3 8p. Widze, że muszę przeczesać internet ile tak na prawdę kosztują części do 46 ;D
Johny123
Nowicjusz

17 Gru 2018, 11:15

Johny123 napisał(a): Widze, że muszę przeczesać internet ile tak na prawdę kosztują części do 46 ;D

Tu masz podane suche info o częściach a jest jeszcze robocizna która mocno się daje we znaki jak masz wynalazki albo częste wizyty u mechanika.
Do tego nie ma typowych bolączek bmw e46 więc wpisz sobie na google
np:
opadająca szyba e46
zawór disa e46
"jeż" e46 tylko koniecznie z robocizną
urwanie sanek
branie oleju
vanos

Więc jak dodasz sobie to wszystko + zwykły serwis+ robocizna to co Ci wychodzi.?

dzida napisał(a):Taki Seba chce mieć bełemwu oczywiście jak najtaniej w "elpidżi" i nie ma pojęcia o serwisowaniu, a jak zawita do mechanika zawsze płacze dlaczego tak drogo i czy nie da się taniej

Ale zrozum albo rybki albo pipki...nie masz innej możliwości jak tylko drutować. U Ciebie jest tak... kupiłeś bardzo drogo hankę i drogo ją sprzedaż nawet jeżeli dołożysz do serwisu a w bmw jest to awykonalne.
Więc co masz zrobić kupić tak jak mój kolega x3 3,0d za 36k i dołożyć w naprawy prawie 20k (60k.km.) i potem pierwszy telefon zadzwonił przy 24k. Czyli 2lata jazdy 36k.w plecy i użeranie się. Gdybym go nie poratował przy ostatniej awarii chłodniczki egr + popękany kolektor wydechowy to pewnie zakończył by przygodę naprawami grubo ponad 20k.
I dlatego Dzida jak napisałbyś zestaw awarii swojego is-a to przeciętny bmkowieć by nie uwierzył bo stare musi się psuć a premium kosztować.

I co do Sebixów kolega dwa miesiące temu sprzedawał bmw f30 wystawił cenę 3k wyżej niż najtańsza f30ka. pomyślał sobie prawie nowe opony, wymienione płyny, mały przebieg... i nic kompletnie nic... Zszedł z ceny o 3k. czyli około 500zł mniej niż najtańszy śmietnik to sprzedał auto w ciągu jednego dnia i co ciekawe odbierał telefony po 10esięc dziennie. Powiecie pewnie że fajnie tylko jest jedno małe "ale" to 3k w sumie drogim aucie było takim zbawieniem że nikt o nic nie pytał z zakresu techniki tylko cena, cena i cena... I tu nie chodziło o 15k tylko o 3k!!!!
szybki
Moderator - Tuning