Megane 3 Pikanie podczas jazdy.

26 Mar 2022, 14:39

Cześć, mam taki wkurzający problem z Meganką. Od 2 dni bodajże, przy wolnej jeździe na biegu, prędkość dosłownie do 10km/h pika coś ciągle. Nie jest to czujnik parkowania na 100%, bo od parkowania pikanie jest inne i dochodzi wtedy jakby z tyłu auta a to jest z przodu. Gdy dam na luz od razu przestaje pikać, wbije bieg zaczyna pikać. Przy normalnej jeździe nic mi nie krzyczy. Nie wiem jaki by to mialo mieć związek z tym, ale zaczęło się to (może całkiem przypadkowo z ogromnym zbiegiem okoliczności) kiedy podwoziłem znajomego na przystanek, dosłownie chwila jazdy, wiec nie zapinał pasa. Wtedy czujnik od pasów zaczął krzyczeć, potem wiadomo pika głośniej, potem pikanie o charakterze ciągłym i w końcu przestał w ogóle pikać. Pasażer wysiadł. I niedługo później dojeżdżam do korku, ruszam no i się zaczęło to pikanie. Myślałem na początku, że faktycznie to od czujników bo z przodu i z tyłu auta, ale testowałem nawet na „pustej przestrzeni” dookoła auta i dokładnie to samo - jazda na biegu do 10km/h i pika.
domekk3
Nowicjusz

26 Mar 2022, 15:33

A na jakim biegu jedziesz te 10km/h?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Mar 2022, 15:35

na jedynce, na dwojke za malo bo szarpie
nie dodalem - zdarza sie ze przestanie pikac na chwile, ale za chwile znow sie zaczyna i tak w kolo, czasami pika caly czas dopoki sie nie rozpedze, bardzo roznie.
domekk3
Nowicjusz

28 Mar 2022, 11:44

Prawdopodobnie chodzi o czujniki z przodu. Podjedź przodem do jakiejś przeszkody i posłuchaj, czy to jest to samo pikanie i czy z tego samego miejsca.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2022, 14:04

Najlepiej jakbyś filmik jakiś wrzucił o jaki dźwięk chodzi
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Mar 2022, 20:09

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

domekk3
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi i-MIEV - sukcesy rynkowe i sportowe
    Drugie z rzędu zwycięstwo Mitsubishi i-MiEV w organizowanym przez FIA pucharze "Alternative Energies Cup – kat. IIIA" to kolejne ważne wydarzenie w karierze tego modelu, która rozpoczęła się w Europie zaledwie ...
    Auto Moto Show - Skaryszew 2012 / relacja
    W niedzielę 03 czerwca byliśmy świadkami niesamowicie gorącego i pełnego wysokiego ciśnienia dźwięku weekendu w Skaryszewie. Już od wczesnych godzin na terenie Hotelu Cyganeria zjeżdżali się będą Miłośnicy tuningu, car audio ...

28 Mar 2022, 20:37

Według mnie to dźwięk czujnika parkowania, tak jakby był zakryty.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Mar 2022, 15:22

Musisz się podłączyć pod kompa i sprawdzić co jest powodem ciągłego sygnału - czy któryś z czujników czy elektryka systemu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Mar 2022, 09:00

Dźwięk od zapiętych pasów był taki sam? To możesz prosto sprawdzić, zapinając pas na fotelu pasażera. Tylko dźwięk niezapiętych pasów nie znika przy 10km/h więc Ja tu myślę że będzoe to powiązane z czujnikami parkowania tak jak napisali wyżej poprzednicy.

Masz przednie czujniki? Jest opcja wyłączenia czujników parkowania w menu???
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Gru 2022, 08:42

Witam,
czy wiadomo co było przyczyną pikania przy wolnej jeździe? Od kilku dni mam podobny problem.
KAROLINA1234
Nowicjusz