REKLAMA
Cześć, zastanawiam się nad kupnem auta jak w temacie. Moje wytyczne jakimi się kierowałem przy wyborze tych dwóch modeli oraz moje wątpliwości/pytania poniżej:
1. Auto stosunkowo nowe (2016+). Wychodzę z założenia, że jednak wolę nowsze i niższej klasy niż starsze i z segmentu wyżej. Może to błąd ale wydaje mi się, że jak stawiam na niezawodność to chyba dobry trop. Jak nie mam racji to chętnie posłucham kontrargumentów.
2. Auto z małym przebiegiem z pewnego źródła (salon/leasing). Trochę pochodna punktu powyżej (1).
3. Auto z silnikiem benzynowym i tutaj moje zasadnicze pytanie czy wolnossący 1.6 w ford 105km, w Megane 115km to jest dobry wybór? w zasadzie w tej cenie w benzynie są tam tylko takie małe motory. W przypadku Megane są również turbo 1.2 130 km ale czy to coś zmienia? Co prawda do tej pory jeździłem starym Getzem i w zasadzie wydaje mi się , że wszytko do czego się teraz nie przesiądę będzie dla mnie zbawieniem. Natomiast może właśnie dlatego ustawiłem poprzeczkę zbyt nisko. Chciałbym zatem zapytać kogoś kto ma większe doświadczenie czy taki 1.6 wolnossący do budy kombi (focus/megane) na spokojną jazdę (do 140km/h) jest ok?
4. Roczny przebieg około 10-15 tys. Miasto / trasa w relacji 50/50%.
5. Przede wszystkim zależy mi na tym żeby ryzyko awarii było statystycznie jak najniższe. Wygoda na drugim (ostatnie lata jeździłem bez klimy i bez wspomagania z szybą na korbę), a osiągi dopiero na trzecim miejscu. Miałem czasami okazję jeździć focusem Mk2 1.6 TDCI i może nie było zwiewne ale na moje potrzeby ok - pytanie czy w tej benzynie będzie podobnie? no ale był to diesle i było to Mk2 - może tutaj również są jakieś istotne różnice.
6. Chciałbym żeby tylne siedzenia składały się zupełnie na płasko (tak to wygląda w focusie) - pytanie czy tak również to wygląda w Megane? tego nie wiem więc również będę wdzięczny za podpowiedź.
7. Może oba te auta to kiepski pomysł i jednak ktoś ma dobre argumenty dla mnie żeby poszukać jakiegoś innego kombi w tej cenie? Chętnie posłucham innych sugestii.
Offtop: zawsze podobał mi się również Fiat 500X i jak ktoś ma coś do powiedzenia o tym modelu z silnikiem 1.4 multiair pop to również jestem zainteresowany. Chociaż ze względów praktycznych pewnie będzie to focus/megane.
Dzięki za pomoc
K.