Pacjent Megane 4 - 1,5 dci 110KM.
Od początku. Kilka miesięcy temu auto trafiło do warsztatu z nie dającą się skasować usterką i błędem. Po około 10 dniach szukania okazało się, że winą były podgnite przewody koło przedniego zderzaka od elektrycznej rolety chłodnicy. Jednocześnie warsztat wymienił w alternatorze regulator napięcia jako niesprawny i zaznaczył, że to wina tamtego błędu że został uszkodzony. Wymieniłem też akumulator na nowy i porządny.
Odebrałem auto i ładowanie elegancko było ale po około 2 miesiącach, zaczęło wyrzucać podczas jazdy "Stop, usterka elektryczna" i zapalać się
kontrolka od akumulatora. (nie wiem czy zapala się zawsze w takich sytuacjach przy usterkach w tym modelu, czy tylko wtedy gdy nie ma ładowania?) Taka informacja była na desce przez 1 / 2 sekundy, po czym znikała. Auto cały czas jechało normalnie.
Tak więc auto trafiło do elektryka. Oczywiście przy kolejnych uruchomieniach auta błąd znikał i przez kilka dni w warsztacie się nie pojawiał. Odebraliśmy auto ale po kilku dniach użytkowania alarmy na desce zaczęły powracać. Podczas jazdy ,gdy wyłączałem dmuchawę, radio ,itp były rzadsze. No to znowu auto trafiło do tego samego warsztatu i tam najpierw stwierdzili, że błąd to brak zaadaptowania alternatora po wymianie regulatora napięcia 2 miesiące temu, tak aby to silnik przez CAN sterował ładowaniem. Reakcja była od razu ,bo na wolnych obrotach przy obciążeniu ładowanie spadło do 12,2v, a gdy przez
OBD podało mu się komendę o adaptacji, to natychmiast wzrosło. W ten sposób "silnik" zaczął sterować ładowaniem. Tylko co z tego, kiedy w drodze do domu wyrzuciło kilkanaście razy znów ten sam błąd... I teraz moje pytanie. Czy nadal jest problem z alternatorem który nie realizuje poleceń sterownika silnika , czy to raczej "silnik" nie przekazuje sprawnemu alternatorowi swoich komend ?? Czy zakupić całkiem nowy alternator, gdyż ten który jest może mieć wadę którą nawet punkt regeneracji alternatorów może nie zobaczyć?? Lub jakiekolwiek pomysł ktoś ma albo jakieś podobne doświadczenie, albo sugestie?