Megane 97' benzyna - problem z obrotami na 4 i 5 biegu

01 Mar 2009, 13:39

witam!
mam megane z 97' roku (silnik benzyna 1.4). auto ma przejechane 180tys km. od niedawna mam problem z przyspieszaniem na 4 i 5. z poziomu obrotów ok. 2500 przy gwałtownym dodaniu gazu (np. wyprzedzanie) obroty momentalnie podskakują do około 4000, trzyma tak ok 1-2 sekundy po czym spadają z powrotem do poziomu 2500 i zaczynają wzrastać równomiernie.
dodam tylko ze problemu nie ma na biegach od 1 do 3. myslalem ze to moze sprzęgło, ale z jedynki na asfalcie auta spokojnie wystartuje po piskach (na 2 i 3 tez ładnie ciągnie do przodu).
czy ktos moze mi cos doradzić?
godzief
Nowicjusz

• 01 Mar 2009, 16:20

Już pisalismyo prawdopodobnych przyczynach w takich przypadkach,pierwsze wymien przewody zapłonowe i świece jesli tego dawno nie robiłeś,jesli wymieniłes to moze być sonda lambda lub katalizator.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux 1968 rok
      Projektanci pierwszego Hiluxa raczej nie byli świadomi, że to właśnie ta nazwa stanie się synonimem niezawodności. Hilux jest znany z tego, że nie sprawi zawodu w najtrudniejszych warunkach terenowych na świecie. W 2003 roku ...
      Nissan Micra 0,9 IG-T o mocy 90 KM
      Nissan Micra to samochód napędzany przez turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 0,9 litra i o mocy na poziomie 90 KM. Średnie spalanie w tym przypadku to około 4,8 l/100 km, natomiast z użyciem sytemu Start-Stop ...