Megane I coupe

16 Lut 2018, 21:02

Przeglądając wszystkie oferty w moim zasięgu dostępna i najbardziej odpowiadająca została ta meganka. Patrzyłem nawet na a80... ale diesel, albo ceny 1-3k z lpg więc na bank dużo do zrobienia, jeśli opłacalne. LPG przy przebiegach 5 Góra 10k km rocznie też raczej tak sobie opłacalne(koszta jak i wygoda użytkowania)
Przechodząc do sedna. Dzwoniłem pod tą megankę. Koleś nic nie ukrywał, nie musiałem wyciągać z niego tych usterek. Szyba kierowcy się nie podnosi, ale to raczej szczegół, żadna większa robota. Wspominał jeszcze o dlawieniu, duszeniu, się silnika co jakiś czas, myślę, że może te słynne cewki zapłonowe? Może syf z baku się zaciągnął? Albo coś ze sterownikiem? Jutro i tak bym pojechał zobaczyć z nim na stację. Ale może wy macie jakieś lepsze domysły odnośnie takiego problemu?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mikkki
Początkujący

Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna

16 Lut 2018, 21:07

Przy padniętych cewkach będzie przerywał lub się dławił, nierówno chodził na wolnych obrotach itp. Musisz się przygotować, że nawet wszystkie mogą podlegać wymianie, jedna oryginalna około 200-300 zł (zamienników nie kupuj, bo i tak je wymienisz).

Do tego może być przepustnica, brudna, sparciałe oringi. Oringi na kolektorze. Nieszczelny dolot. Stare świece.

Syf z baku raczej nie, chyba że układ jest przypchany gdzieś (albo pompa nie wyrabia z ciśnieniem). Sporo jest przyczyn.

Generalnie nic takiego, czego nie ogarniesz, ale z tym 1.4 nieco kasy chce... Bez stargowania bym nie brał.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Lut 2018, 21:31

Oryginalne to nie są te od Sagema, które zaleca się wymienić? Czy w ph2 jest inaczej już? Kosztów cewek jestem świadom, jeśli to one, to na pewno starguje o to cenę. Mam nadzieję, że wizyta na stacji kontroli zdiagnozuje problem.
Cena aż tak? Z w/w problemem owszem, będę się targował jeśli dojdzie do zakupu.
Mikkki
Początkujący

16 Lut 2018, 21:44

Na przyszłość - nie zakładaj nowego tematu do każdego auta, o które pytasz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2018, 22:07

Właśnie nie miałem pewności czy za znać tam wątek. Przepraszam. Już zostanę w tym temacie.
Mikkki
Początkujący

16 Lut 2018, 23:00

Teraz sobie ręki uciąć nie dam, ale wymieniają na Denso, te działają dobrze. A jakie były montowane to chyba też zależy od miejsca.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Master Truck 2009 / relacja
    Już po raz piąty w Opolu odbył się Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowych Master Truck. Zlot Master Truck, czyli święto podrasowanych ciężarówek, to impreza znana w całej Europie. Rokrocznie pojawiają ...

16 Lut 2018, 23:10

W każdym razie wiem, wszędzie mówią, aby Sagemów nie zakładać i te denso, co mówisz, albo beru. I denso mówisz, że nawet 200 300 za sztukę?

Jak megane nie wypali to chyba połówkę sprawdzę

[link do oferty na Olx wygasł]

Edit: aktualnie ma cewki Bosch podobno.
Jeszcze dzisiaj wyszła taka Skoda, co sądzicie, jedna z bardziej wiarygodnym przebiegiem
Mikkki
Początkujący

17 Lut 2018, 16:14

Polo ładne ale niska cena dużo wyświetleń i nikt nie kupił? Trochę dziwne.
Fabia może być ale pamiętaj że ona sobą nic nie reprezentuje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

18 Lut 2018, 01:01

Byłem patrzeć oba i odpuściłem. Tak w skrócie.
Teraz zrezygnowany brakiem interesujących ogłoszeń aż się zastanawiam nad pugiem 206 od dziadka spod garaży, co sprowadza po 2 autka na jakiś czas. Normalne wyposażenie, ale 1.1 60km choć na drodze i tak zawsze do tych 100km/h bo na krajowce w kordonie tirów to nawet nie opłaca się wyprzedzać. 2003r 5400zł. 5d
O ile pchanie się w 206 to nie błąd?
Mikkki
Początkujący

18 Lut 2018, 16:47

Ja bym sobie odpuścił 206 od handlarza..

A może Thalia z 1ręki albo Albea?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Lut 2018, 23:05

206 od handlarza odpuściłem. Ale jest u mnie też inne 206

Bylem patrzeć dzisiaj, ale właściciela nie było, jedynie jego ojciec, więc nie mogłem pojeździć. Ogólnie wyglądał ok. Chłodnica może do wymiany, bo zaczyna łapać rdzę. Możliwe, że nieco luźny pasek rozrządu. Przy skręcaniu piszczy(na luzie w miejscu) dźwięk właśnie z miejsca paska. Trzeba by zadbać jeszcze o podłużnice, bo nieco biorą w komorze. Poza tym nawet ok, właściciela znam, o auto dbał.

Jeszcze xsara 2 ze strachu do rdzy, w poszukiwaniu ocynku.

Pug 307 też nieco interesuje, ale to komis...

Thalia też moge się zainteresować.
Mikkki
Początkujący

19 Lut 2018, 16:41

206 ładna i jak znasz właściciela i wiesz że dbał to można się zainteresować.
Xsara ok,307 odpuść (handlarz i niska cena nie wróży nic dobrego).
Barol
Awatar użytkownika

19 Lut 2018, 23:04

Xsare złapałem przypadkiem dzisiaj na stacji. Mogłem się chwilę przyjrzeć, pojechać z 0,5km. Jutro się już normalnie umówiłem. Nie wiem czy ze sprzęgłem nie jest coś nie tak, bo depcze się ciężko i jakby dwu stopniowo(i nie chodzi mi o ten lekki luz pedała w początkowej fazie) chyba że to tylko takie wrażenie, bo wcześniej jeździłem Honda i są to zupełnie różne systemy. Ogólnie sprzęgło ma 30kkm
Mikkki
Początkujący

19 Lut 2018, 23:11

Mikkki napisał(a):bo depcze się ciężko

U mnie jest na lince i w porównaniu np. z Golfem 4 masz wrażenie, że jedziesz traktorem (kwestia przestawienia), ale nic nie chodzi "dwustopniowo". Być może jest już na wykończeniu i czeka Cię wymiana zestawu sprzęgła (dobry argument do zbicia ceny).

Jeśli ma 30 kkm i są problemy... To pewnie ktoś albo założył marchewkę, albo złożył źle.
galakty
Forumowicz VIP

19 Lut 2018, 23:22

Marchewkę na kiju przed osłem? W każdym razie chciałbym to sprawdzić na przeglądzie jeśli bym się zdecydował.
Co do traktora, prawda. Miałem wrażenie jakbym jechał cytrynką ojca w dieslu, bo w hondzie mimo, że zaniedbanej, sprzęgło wchodziło jak nóż w masło.

Jeszcze ciekawią mnie a80

Człowieka też zna rodzina. Auto ma chyba od nieco ponad roku i powód jego sprzedaży jest potwierdzony :D Kuszą mnie opinie o jego trwałości a toczydło mi wystarczy. Choć męczennie diesla, nawet takiego, na 10kkm rocznie chyba nie będzie dobrym pomysłem?
Mikkki
Początkujący