Megane IV czy Volvo V40

03 Sty 2018, 13:36

Witam,
proszę o poradę planuje zakup nowego Renault Megane 4 hatchback lub 4 letniego Volvo V40, budżet do 62 tys zł.
Wizualnie bardziej podoba mi się Volvo jednak boję się dużych kosztów utrzymania, czy słusznie?
Proszę o poradę specjalistów których na tym forum jest pewnie mnóstwo :)
MagdaMaja
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Sty 2018, 19:11

MagdaMaja napisał(a):Wizualnie bardziej podoba mi się Volvo jednak boję się dużych kosztów utrzymania, czy słusznie?

To zależy, obawiam się jednak, że porównując do tego czym obecnie jeździsz koszty nawet okresowych serwisów volvo, megane czy każdego nowoczesnego auta będą nieporównywalne (do tego kilka razy wyższe ubezpieczenie). Zwróć też uwagę, że przy zakupie nowego auta musisz je serwisować/jeździć na przeglądy zgodnie z wymogami producenta żeby zachować gwarancję.

Renault niestety zjechało z jakością od czasu megane III/laguny III. Weź pod uwagę, że za 62k to budżet na megane w bieda wersji z najsłabszym silnikiem. IMO nie warto kupować auta w takiej konfiguracji.

Jeśli sam miałbym wybierać spośród tych dwóch to wolałbym volvo niż nowe bieda-megane.
Zerknij na fiata tipo, 62k wystarczy na fajnie wyposażony egz z fajnym silnikiem 1.4T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Sty 2018, 20:04

MagdaMaja napisał(a):Wizualnie bardziej podoba mi się Volvo jednak boję się dużych kosztów utrzymania, czy słusznie?

Hmmm. Musisz zdać sobie z kilku spraw. Po Corsie z 1.0 wszystko będzie drogie (czasami złapiesz się za głowę). Używane auto to używane, zawsze coś się zepsuje, ale dzisiaj nowe nie jest wcale gwarantem bezawaryjności, masz jedynie gwarancję ale niejednokrotnie sądem trzeba wygrywać.

Porównanie niezbyt na miejscu, bo z jednej strony premium używane z wyposażeniem, a z drugiej jak Invi pisze nowy bieda-golas. Jeśli chodzi o ekonomię, gwarancję to Megane, jeśli o czyste aspekty samochodu to Volvo. Na Twoim miejscu bym dołożył do wyposażenia Megane i wersji silnikowej, albo wziął takie Tipo (lub coś w podobnej klasie) albo skupił się na używanym za mniejsze pieniądze i za resztę go dopieścił.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

05 Sty 2018, 11:52

Dziękuję za odpowiedzi - zdaje sobie sprawę z nieporównywalnych kosztów - liczę się z tym w końcu ile można jeździć mini staruszkiem .
Przy czym w tym budżecie (biorąc pod uwagę wyprzedaż rocznika) jestem w stanie kupić Megane z silnikiem 1.6 115 koni - czy to słaby silnik? Myślałam że to już w miarę.
Jeśli chodzi o wyposażenie też wydaje mi się, że jest nieźle, -

radioodtwarzacz +bluetooth + USB+JACk wyświetlacz 4,2”
- lusterka boczne elektrycznie sterowane i podgrzewane
- kierownica pokryta skórą
- tapicerka materiałowa
- szyby przednie i tylne elektrycznie podnoszone,
- Fotel kierowcy z regulacją wysokości i podparcia lędźwiowego
- konsola centralna rozbudowana (z podłokietnikiem)
- tylna kanapa 1/3 - 2/3
- centralny zamek
- światła przeciwmgłowe
- światła LED z tyłu
- regulator-ogranicznik prędkości
- system wspomagania nagłego hamowania (AFU)
- pasy bezpieczeństwa 3-punktowe na tylnych miejscach
- zagłówki na przednich i tylnych miejscach
- poduszki kurtynowe
- system dynamicznej kontroli toru jazdy (ESC)
- system mocowania fotelika dla dziecka Isofix na bocznych tylnych miejscach
- pasy bezpieczeństwa 3-punktowe na przednich miejscach
- system ABS
- system kontroli ciśnienia w ogumieniu
- zestaw do naprawy opon
- zderzaki, lusterka, kolorze nadwozia
- system wspomagania parkowania z tyłu
- felgi ze stopów lekkich 16 cali
- przyciemniane szyby tylne
- karta Hands Free
- klimatyzacja automatyczna dwustrefowa
- wycieraczki przedniej szyby o zmiennej częstotliwości pracy
- czujnik deszczu i światła

plus do tego pakiet multimedia z nawigacją i kolor.

Nie warto? Nie jestem specjalistą, proszę o porade.
MagdaMaja
Nowicjusz

05 Sty 2018, 11:57

MagdaMaja napisał(a):1.6 115 koni - czy to słaby silnik?

Do toczenia po mieście wystarczy, w trasę nie bardzo, jak go załadujesz na wakacje to będzie się męczył, przez co spali więcej. A kupujesz auto na lata, więc musisz się przejechać w salonie i zdecydować (osobiście bym nie wydał tylu pieniędzy na muła).

Co do wyposażenia, jedynie dwustrefowa klimatyzacja jest fajna, reszta to normalne wyposażenie jak na 2017 rok (pomijając fakt, że połowa tych punktów to wymogi bezpieczeństwa UE). Nie żeby coś, ale oprócz klimy, bajerków w stylu świateł i kontroli trakcji to w 1 gen. mam lepsze wyposażenie z 99 roku... Nie wiem, ja bym wolał starsze Volvo na wypasie i silnikiem, który żyje.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

05 Sty 2018, 12:39

A jakas alternatywa? Focus, może jakaś Kia?
MagdaMaja
Nowicjusz