Menel na drodze

19 Lut 2007, 18:52

Witam,

Pozwole sobie przytoczyc "przygode" jaka mnie spotkala. Jadac samochodem potracilem czlowieka (lokalny menel - oczywiscie w stanie nietrzezwym), nic mu sie nie stalo, natomiast moj samochod jest dosc mocno uszkodzony (jak to menel musial miec butelki w reklamowce). Mimo ze wina pieszego jest ewidentna policja poinformowala mnie ze dostane wezwanie (chyba na rozprawe). Samochod pojechal na lawecie do mechanika.

W zwiazku z tym pytania:
- czy zanim zaczne naprawe powinienem zalatwic ogledziny lub jakies orzeczenie bieglego o wysokosci szkod ?
- czy pieszy zostanie pokryty kosztami ?
- czy sa jakiekolwiek szanse aby sciagnac od "menela" pieniadze na naprawe (przypuszczam ze jego majatek jest znikomy...) ?

z gory dziekuje za pomoc.
dudikcash
Nowicjusz

06 Mar 2007, 13:33

Pyt. 1 O kwotę wysokości odszkodowania decyduje rzeczoznawca, przeważnie wyślę Ci go Twój ZU (zakład ubezpieczeń). Ale z praktyki wiem, że jak załatwisz własnego rzeczoznawcę, to raczej zasądzi większe odszkodowanie (ale też weźmie dla siebie kasę). Tak czy siak, orzeczenie rzeczoznawcy jest, moim zdaniem, obowiązkowym dokumentem na rozprawę i wypłatę odszkodowania.

Pyt. 2 i 3 Odszkodowanie powinieneś dostać z ubezpieczenia OC poszkodowanego, jesli takowe posiada. Jeśli nie, to pozostaje Tobie Twój ubezpieczyciel (ale wątpie żeby pokryli koszty, tacy już są).
Baltak
Nowicjusz

07 Mar 2007, 07:53

Baltak napisał(a):(...) Pyt. 2 i 3 Odszkodowanie powinieneś dostać z ubezpieczenia OC poszkodowanego, jesli takowe posiada. Jeśli nie, to pozostaje Tobie Twój ubezpieczyciel (ale wątpie żeby pokryli koszty, tacy już są).

No, chyba, że masz AC - wtedy robisz to właśnie z tego ubezpieczenia...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

17 Mar 2007, 20:04

Witam. Rzeczoznawca koniecznie,a z "menela" i tak nic nie ściągniesz.Pozostaje założenie "menelowi" sprawy z powództwa cywilnego.Wygrasz ,ale kasy i tak nie zobaczysz.Nerwy i dużo czasu stracone.Nie warto. I to Polska właśnie.
Krzys
Focus Kombi 1,6
oilap
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...
    Samochód jako rodzaj transportu - ciekawa historia
    Samochód jest jednym z najważniejszych wynalazków w historii ludzkości, który miał ogromny wpływ na sposób w jaki podróżujemy, pracujemy i komunikujemy się z innymi ludźmi. Historia samochodu ...