Mercedes 207d problem ze świecami w dieslu

04 Lis 2007, 14:01

Witam!
Jestem tu nowym użytkownikiem więc witam wszystkich na forum.
Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia świecy żarowej (czy jest dobra czy nie) bez wykręcania jej z silnika, ponieważ w moim mercedesie dosyć często się one przepalają a dostęp do trzech z nich jest szczególnie utrudniony! proszę o pomoc
pozdrawiam
dumlas
Nowicjusz

• 04 Lis 2007, 15:38

Bez wykręcania z silnika musiałbyś mieć cęgi i podczas ich nagrzewania zmierzyć prąd na każdym kablu(pobór prądu wynosi około 30A) lub podłączyc w szereg między kablem a świecą żaróweczkę(to lepszy sposób).Ale najlepszym sposobem to jej wykręcenie i podłączenie bezpośrednio pod akumulator i sprawdzić czy grzeje.Oczywiście musi to być tylko chwila,żeby świecey nie przepalić.Piszesz,że często ci sie one przepalają no i jest do nich trudny dostęp.Nie wiem jakie świece tam masz wkręcone,ale ja w tym przypadku proponuję ci kupic świece samoroegulujące się.Świece te sa wyposażone w drugą spiralę,która utrzymuje stałą temperaturę,dzięki czemu rozgrzewa się ona szybciej i nie grozi jej przegrzanie.Należy tez zwrócić uwagę na to,jakie świece zaleca producent,ponieważ w przypadku świec żarowych nie tylko jest ważna jej wartość cieplna,czas nagrzewania,napięcie pracy,kształt ale bardzo ważne jest to,że jest ona dobierana przez producenta w zakresie kształtu komory wstepnej.
    Należałoby tez sprawdzić,jaki jest powód przegrzewania się tych świec.Czy to tylko wina tego,że sa one słabej jakości czy powodem jest moduł,który może podawać za długi czas grzania(wyłacznik czasowy lub czujnik temperatury).
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Lis 2007, 16:48

W starszych 207 były świece szeregowe 2,2 V i wtedy lepiej przerobić instalację na świece 11V.Jeżeli ciągle przepala tą samą świecę to może być to wina wtryskiwacza.Napisz jakie masz świece podłączone szeregowo czy rownolegle.
    andrzej_124
    Stały forumowicz