Mercedes A-klasa kontrolka HI

18 Mar 2010, 19:31

Witam.Jestem posiadaczką Mercedesa A-klasa 1.6 benzyna rok prod.1998.Mam problem z pokazującą się na cyfrowym wyświetlaczu przebiegu, kontrolką oleju z napisem HI.Wyświetleniu tego symbolu towarzyszy sygnał dźwiękowy.Dodam, że załącza się to po przejechaniu kilku kilometrów, kiedy silnik jest już trochę rozgrzany.Pojawia się towarzyszący problem wyrzucania płynu chłodniczego po odkręceniu korka bezpośrednio po zatrzymaniu.Bardzo proszę jeżeli ktoś wie co się może dziać z autem, proszę o pomoc.Mieszkam w małym miasteczku a miejscowi fachowcy nie są w stanie stwierdzić usterki lub w ogóle nie chcą podjąć się postawienia diagnozy i ewentualnej naprawy. Pozdrawiam.
Werka
werka-w13
Nowicjusz

Miejscowość: Ustrzyki Dolne
  • 18 Mar 2010, 19:44

werka-w13 napisał(a):Mam problem z pokazującą się na cyfrowym wyświetlaczu przebiegu, kontrolką oleju z napisem HI.Wyświetleniu tego symbolu towarzyszy sygnał dźwiękowy

Sprawdź poziom oleju - wygląda na to ,że jest go za dużo.
    werka-w13 napisał(a):.Pojawia się towarzyszący problem wyrzucania płynu chłodniczego po odkręceniu korka bezpośrednio po zatrzymaniu

Nie odkręca się korka odrazu - tylko stopniowo i powoli - bo inaczej zawsze ciśnienie wypchnie płyn.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

18 Mar 2010, 19:49

zobacz jak wygląda olej i czy nie ma w nim płynu chłodniczego lub paliwa.
    ta kontrolka wskazuje na za duży poziom oleju w silniku co może być spowodowane własnie przedostawaniem się paliwa bądź chłodziwa do oleju.

jeśli jeździsz na krótkich trasach to raczej stawiał bym na paliwo.... w innym wypadku może być nawet głowica do roboty
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

18 Mar 2010, 20:05

Proszę mi napisać który olej mam sprawdzić?
    Werka
    werka-w13
    Nowicjusz

18 Mar 2010, 20:06

w silniku
    pocieszny
    Forumowicz VIP

18 Mar 2010, 20:20

Czy mam sprawdzić olej silnikowy?Istotny może być fakt, że w czasie jazdy przy wyłączonym ogrzewaniu do kabiny przedostaje się ciepłe powietrze z nawiewu.
    Werka
    werka-w13
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na wygląd zewnętrzny samochodu?
      Stylistykę samochodu kreują nie tylko względy estetyczne, ale i cała długa lista czynników wpływających na nasz portfel i bezpieczeństwo. Popularność samochodu w bardzo dużej mierze zależy od jego wyglądu. Stylistyka ...

18 Mar 2010, 20:36

Tu zamieściłem skróconą instrukcję do MB A

http://depositfiles.com/files/ud4432rgk

Niestety nic tam o tej kontrolce nie piszą.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

18 Mar 2010, 20:44

Instrukcję mam i sprawdzałam już to wiem, że tam nic nie ma na ten temat.
    Werka
    werka-w13
    Nowicjusz

18 Mar 2010, 20:56

tak olej silnikowy
    co do ciepłego nawiewy to jest normalne jesli masz klapkę do nagrzewnicy otwartą ( przełącznik temp. na grzanie) nawiew nie musi być włączony pęd powietrza zawsze przepchnie troche ciepła do samochodu :) to normalne :)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

18 Mar 2010, 21:33

Nie jestem pewna ale chyba czuć paliwo w oleju.Rzeczywiście raczej jeżdżę na krótkich trasach.Czy przyczyną może być jazda na krótkich odcinkach na niskich obrotach silnika. Czy przyczyną może być jazda na krótkim odcinku a tym samym jazda na ssaniu, które nie zdąży się wyłączyć przed dojechaniem do celu?
    Werka
    werka-w13
    Nowicjusz

18 Mar 2010, 21:54

teoretycznie jest to możliwe, czasami problemem mogą być wtryskiwacze bądź inne problemy techniczne, na początek po prostu wymień olej z filtrem :)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

18 Mar 2010, 22:10

Dzięki odezwę się po wymianie.Pozdrawiam.

[ Dodano: Pon Mar 22, 2010 15:29 ]
    Witam po kilku dniach.Wymieniłam filtr powietrza i oleju i olej. Na razie ok. aczkolwiek w najbliższych dniach szykuję się na dalszą trasę to się okaże.Mam nadzieję, że w razie draki mogę liczyć na takich forumowiczów jak kolega.Dzięki.
    Werka
    werka-w13
    Nowicjusz