Mercedes A-Klasa W169 - czy warto kupić ten model ?

13 Sty 2015, 18:37

Witam. Szukam autka dla dziewczyny i mocno zastanawiam się nad Mercedesem A-Klasa W169.

Rocznik 2005-2006.

Mieszkam w Niemczech i tutaj autko będzie zakupione. Czy warto zakupić model A170 z zilnikiem 116 KM ? Interesuje mnie w sumie tylko ten silnik.

Chodzi mi o jakość tego samochodu i awaryjność. Znalazłem kilka egzemplarzy w przedziale cenowym 4000 - 5000 euro . Na co ewentualnie zwrócić uwagę przy zakupie ? Z góry dzięki z pomoc ;)
jelwis
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: AUDI A3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Sty 2015, 20:11

nie warto... miałem styczność z tym autem i jest to tak głupia konstrukcja, że trudno opisać to.
Płacisz jak za kompakt premium, a dostajesz wyższe ciasne auto segmentu B, gdzie nie masz zalety wygodnej pozycji za kierownicą z wysokiego auta, bo leżysz jak w zwykłym aucie. Mi było ciaśniej niż w moim Accencie.
Silnik tak ciasno zabudowany i w dodatku przekręcony, że trudno rękę włożyć aby coś naprawić i bulisz u mechanika za wyciąganie silnika przy każdej błahostce.

Dawny współlokator ma tą klasę A (a raczej jego siostra i po tym jak go obejrzałem to utwierdziłem się w przekonaniu, że szkoda kasy. Jak zapalił tego dieselka to aż wybuchnęliśmy śmiechem, że takie maleństwo tak warkocze. On sam wolał jeździć starym Chryslerem Voyagerem z bardzo awaryjnym silnikiem 2,5d więc coś to o tym mówi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

13 Sty 2015, 21:04

A ja powiem na przeciw osobie wyżej
Bliska znajoma ma A150 90km 2009rok

Jak dla mnie autko (chłop 192cm wzrostu i szeroki w pasie) bardzo wygodne w środku
Wykończenie w jej modelu też bardzo eleganckie
Siedzenie za kierownicą pełna regulacja to nie wiem w jakim modelu siedział Pan wyżej (znajoma 174cm wzrostu i tak sobie podniosła fotel że widzi bez problemu)
Co do napraw jak mówiła jedzie do znajomego serwisu boscha i robią tanio i bez wyciągania silnika 90% rzeczy
Jak na 90km to na autostradzie bez problemu i zadyszki jedzie 130-140

Ja polecam w 100% fajne miejskie autko
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

13 Sty 2015, 21:11

Ja też złego słowa o A klasie W169 nie mogę powiedzieć, jestem również wysoką osobą i dla mnie pozycja za kierownicą jest bardzo wygodna, wygodniejsza niż np. w Touranie który jest większym autem. Na miejsce też raczej nie narzekałem, jeżeli chodzi o wykończenie również budzi moje pozytywne odczucia - nic nie trzeszczy, nie stuka, plastiki są przyjemne itp. w tej klasie nie wiem czy jest coś lepiej i precyzyjniej wykonanego. Fakt faktem diesla bym nigdy nie kupił w A-klasie, zbierają bardzo słabe opinie.
Ja mam doświadczenia z W169 na automacie i też złego słowa nie powiem wiadomo mogą być z tym problemy - sterownik skrzyni jest awaryjny i bardzo drogi ale bez gwiazdy nie ma jazdy :)
Największym problemem tych mercedesów jest rdza - która pojawia się wszędzie, na klapie, drzwiach, podwozie itp. na to bym zwrócił uwagę przy zakupie, trzeba zabezpieczać ten samochód możliwie jak się da.
Co do A170 116 koni jest to dynamiczne auto ale lubi swoje wypić :) o tym trzeba pamiętać. No i jak przedmówca napisał dostęp do silnika jest zdecydowanie utrudniony. Jak mechanikowi się chce zarobić to fakt do wszystkiego będzie opuszczał albo wyciągał silnik. Jeżeli jest sprytny i ma chęć z większością rzeczy sobie poradzi.
Zawieszenie również budzi moje pozytywne odczucia a jeżdżę wieloma autami. Za bezawaryjność wybrałbym yarisa za wykonanie i komfort podróży wybrałbym A-klasę :)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

13 Sty 2015, 21:16

chyba mamy odmienną definicję wygodnej pozycji, bo jak mam przyjąć pozycję pół-leżącą to wole normalne auto, a nie z podwyższoną podłogą gdzie zadzieram nogę jak do SUVa.
Jak kupuje wysokie auto dla dobrej widoczności to wole siedzieć jak na fotelu przed TV wygodnie.

emilxman napisał(a):Co do napraw jak mówiła jedzie do znajomego serwisu boscha i robią tanio i bez wyciągania silnika 90%

do momentu robienia rozrządu ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Sty 2015, 23:21

A klasa i wygodna pozycja za kierą.. Ludzie.. Już nawet nie wspomnę że jak się wywalisz na bok to będą Cię żyletką z asfaltu skrobac...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Sty 2015, 23:38

To nie ten model nie przechodził testu łosia :) W169 nie miał z tym żadnych problemów.
Codziennie używam ,,nieco,, większego auta które uchodzi za zdecydowanie bardziej komfortowe ale ja w A-klasie nie narzekałem :) no każdy ma inaczej tak jak o gustach się nie dyskutuje. A-klasą przejechałem chyba z jednym przystankiem ponad 600 km - to tak z dłuższych podróży.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

14 Sty 2015, 08:59

Ale ten model też nie wygląda i może nieco lepiej się trzyma drogi :mrgreen: Jak A klasa to ta najnowsza co nie zmienia faktu że kosztuje tyle co dobre auto z segmentu D..
Koniu
Forumowicz VIP

14 Sty 2015, 10:35

Racja nowa A-klasa wygląda dobrze, co prawda auto straciło swój ,,charakter,, bo teraz jest to brat BMW 1, Audi A3 ale wygląda dobrze - w sumie jak każdy nowy mercedes :) a z ceną masz rację - kosztuje krocie ale kto bogatemu zabroni :)
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

14 Sty 2015, 11:23

Koniu podoba ci się nowa A klasa?
Z fajnego autka miejskiego na siłę próbują zrobić wyścigowy bolid
Jak A klasa to tylko II generacji do 2011
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Rok produkcji: 2005

14 Sty 2015, 19:33

emilxman napisał(a):Koniu podoba ci się nowa A klasa?

mi nawet bardzo :yes: O wiele ładniejsza niż A3 i zezowate BMW (najbrzydszy kompakt obok Nissana Tidy) tylko ten tablet w środku ;/ W środku jednak A3 jest świetne :ok: Ale to mój gust i kupiłbym Lexusa CT :D

Ja miałem styczność z klasą A W169 i nigdy w życiu bym jej nie kupił szczególnie, że w tej cenie można kupić coś lepszego i wygodniejszego
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Sty 2015, 22:12

emilxman napisał(a):Koniu podoba ci się nowa A klasa?
Tak.
emilxman napisał(a):Jak A klasa to tylko II generacji do 2011
Za darmo bym nie chciał, autem miejskim równie dobrze może być Grande Punto a przynajmniej nie wstyd się pokazać.
Koniu
Forumowicz VIP

15 Sty 2015, 17:16

Rozmowa się toczy widzę, ale mi chodzi głownie AWARYJNOŚĆ i czy warto kupić auto pod tym kątem ?

A Mazda 3 2007r 1.6 105 KM ? Jak z awaryjnością ? :)
jelwis
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: AUDI A3
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2001

15 Sty 2015, 17:55

Moja siorka jezdzi takim służbowym mietkiem z dieslem 1.8 w automacie. Bardzo sobie chwali to auto. Nic się nie psuje. Uzywa go ok 2lat codziennie.
Ten model to znacznie poprawiona A klasa. Jednak trzeba pamiętac, ze to słuzbówka, a takie sa najlepsze :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004

15 Sty 2015, 18:21

jelwis napisał(a):Rozmowa się toczy widzę, ale mi chodzi głownie AWARYJNOŚĆ

kolega miał problemy z hamulcami (zapiekające się tłoki), piszczenie spod maski od kompresora klimy i problemy z samym sterownikiem klimy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika