Mercedes a140, ikonki na tablicy.

29 Paź 2016, 11:03

Witam, jestem tu nowa i nie mam pewności czy piszę w odpowiednim miejscu, ale gdzieś miesiąc temu przy odpalaniu pojawiły mi się te czerwone ikonki. One znikają po jakimś czasie i wraca wyświetlanie km i godz. Jednakże od miesiąca zmieniła się ta liczba i wczoraj pokazało sie 3. O co chodzi z tymi kontrolka mi i liczbami?
Mercedes a140, ikonki na tablicy.
Monikaa88
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 08 05 2012
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Mercedes A140
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

29 Paź 2016, 19:29

Nie jestem pewien w 100% ale wydaje mi się, że jest to informacja o czasie kolejnego przeglądu.
Ta zmniejszająca się liczba to ilość dni do kolejnego przeglądu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

29 Paź 2016, 21:21

Tzn chodzi o przegląd ktory wbija sie do dowodu rejestracyjnego czy np jakiś przeglad silnika? Niestety w tym temacie jestem zielona.
Monikaa88
Nowicjusz

30 Paź 2016, 11:57

A ja odsyłam do instrukcji obsługi - wsiadając do takiego auta, obowiązkiem jest zapoznanie się z instrukcją obsługi, bo podejrzewam, że w 90% nie wiesz, jakie informacje poptrafi wypluć na wyświetlaczu steronik twojego auta, a zlekceważenie niektórych, może cię drogo kosztować. Nawet zanim zdążysz znowu napisac na forum.
Podpowiem, że kolega wyżej ma rację - chodzi o przegląd. Poszukaj tez w necie informacji na temat kasowania inspekcji w twoim samochodzie. Zapewniam, że znajdziesz ciekawe informacje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2016, 17:43

W instrukcji obslugi informacji na ten temat nie znalazlam, stad moje pytanie tu.
Dziękuję za informacje.
Mysle, ze ton wypowiedzi przydałby się mniej ostry.
Monikaa88
Nowicjusz

31 Paź 2016, 13:51

Nie kłam, bo nie czytałaś instrukcji. Bez najmniejszego problemu znalazłem instrukcję i informację o tej ikonce.
A w mojej wypowiedzi nie ma nic ostrego czy złośliwego - poprostu chcę, żebyś zapoznała się z instrukcją obsługi, bo samochód jaki posiadzasz jeszcze nie raz może cię zaskoczyć jakąś ikonką. A niektóre z nich wręcz zabraniają kontynuowania jazdy. Warto więc znać znaczenie poszczególnych informacji, jakimi cię obd arza twoje autko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible
    Czas na prawdziwą nowość na rynku kabrioletów. To model LC Convertible, czyli pierwszy samochód Lexusa z miękkim dachem. Japońskie auto dopiero trafia do pierwszych właścicieli, ale zdążyło już skraść serca ...
    15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

31 Paź 2016, 15:48

Nie mam jak udowodnic czytania instrukcji obslugi. Byc moze zrobilam to nie dokładnie, nieraz tam jeszcze zajrzę bo lubię moj samochod wiec i dbam o niego mimo ze w sumie to juz staruszek.
Dziekuje za wszelkie informacje.
Monikaa88
Nowicjusz