Mercedes, audi, a może Fiat ?

19 Lip 2013, 01:15

Witam wszystkich serdecznie !
To mój pierwszy post na tym forum, ogółem pierwszy post na forum motoryzacyjnym, więc proszę o wyrozumiałość :D . od niedawna mam prawo jazdy, i chciałbym się zaopatrzyć w 4 kółka, ale po wszystkich jazdach, i tej całej teorii nie wiem w sumie zupełnie nic o samochodach. Zasoby budżetowe wynoszą jakoś ok 20k. A teraz do rzeczy :wink: . Od jakiegoś czasu jestem zakochany w powiedzmy starszych samochodach, może nie antykach, ale dosyć stary np. Mercedes W123, W124, Audi A4 sprzed kilku lat etc( ogółem takie typy sedanów, z klasą, również BMW ). Mam jednak pewne obawy co do ich zakupu : mianowicie, jak wygląda w takich sprawach problem "skarbonki" ? Trzeba cały czas coś wymieniać ? Jaki maksymalny przebieg powinno mieć takie auto, żebym mógł nim jednak pojeździć dłużej niż rok ? Ile mniej więcej wynoszą wszystkie obowiązkowe ubezpieczenia w takim aucie ? I przede wszystkim, czy warto w to inwestować... Niestety nie mam wśród rodziny prawie nikogo zmotoryzowanego, kto mógłby mi doradzić. Interesuje mnie również, jak wyglądałyby koszty instalacji LPG, i w sumie też czy warto to robić. Natomiast jeśli wszystkie przesłanki nie będą po mojej stronie, to chyba zdecydowałbym się na jakiegoś z Punciaków, może niekoniecznie, ale coś w tym stylu ( Hatchback ), i tu też proszę o wyrażenie opinii.. Bardzo proszę również, o inne propozycje samochodów, zarówno tych przedstawionych w I jak i II części tekstu.

Bardzo dziękuję za pomoc, opinie, komentarze a przede wszystkim za cierpliwość i wyrozumiałość :D
Ostatnio edytowany przez LedZepp 19 Lip 2013, 11:56, edytowano w sumie 3 razy
LedZepp
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 17 06 2013
Auto: Nie mam

19 Lip 2013, 08:40

Co do przebiegów to raczej stanem licznika się nie sugeruj, bardziej stanem. A na przyszłość: sedan i hatchback ;)
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

19 Lip 2013, 11:43

[link do Otomoto wygasł]
kompresor
Nowicjusz

Auto: turbostang
Paliwo: Benzyna

19 Lip 2013, 15:18

LedZepp faktycznie po tym co napisałeś widać że praktycznie nie masz większego pojęcia o motoryzacji. Widać że sam nie wiesz czego chcesz .

Za 20 patoli kupisz każdy tych samochodów które wymieniłeś , w dobrym stanie.

Ale do 123 w życiu bym gazu nie założył :no: , Trochę profanacja
lepiej starego porządnego Mercedosowskiego klekota kupić

Trochę dziwne zestawienie. W123 z B5 :)
B5 nie jest aż tak starym samochodem. Za te pieniądze kupisz ostatni wypust 2001, w konkretnej opcji (full :wink: ) , przy której zblednie nie jedno nowsze auto .
Ostatnio edytowany przez Magda93, 20 Lip 2013, 11:31, edytowano w sumie 1 raz
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

19 Lip 2013, 19:49

Z jakieś pół roku temu u mnie w mieście był do sprzedania ładny W124 z oryginalnym przebiegiem 287tys.km,95rok,koleś chciał 13.500zł ale naprawde było warto i ja bym sie o takiego pokusił.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012