Mercedes, Audi czy może jeszcze coś innego do LPG?

17 Maj 2018, 14:40

Cześć! Jestem na nowy na forum i chciałbym się na początku przywitać z Wami! przepraszam za taki temat, jednak ciężko mi było wymyślić lepszy :/ Znalazłem się tutaj, ponieważ w niedalekiej przyszłości zamierzam kupić swoją jakby nie patrzeć drugą brykę. Poprzednią (Audi A3 1.8t) sprzedałem ponad rok temu, bo poszedłem na studia i była mi całkowicie niepotrzebna (trochę pochopna decyzja to była). Teraz jednak plany mi się trochę zmieniły, bo zmieniłem studia i zacznę zaoczne oraz pracę, także samochód przyda mi się. Koniec tego monotonnego wstępu i przechodzę do sedna sprawy. Jakoś w połowie sierpnia będę kupował auto (tak wiem, że piszę z niezłym wyprzedzeniem, ale chcę wszystko przemyśleć, poczytać, poszukać itd.)
Powiem prosto z mostu, musi być to samochód z silnikiem benzynowym, który nadaje się do LPG, bo inaczej finansowo zostanę zjedzony (przynajmniej tak mi się wydaje), nie chcę kombi, ma po prostu jeździć, wyprzedzać, nie mieć problemu z prędkościami rzędu 120/130km/h i psuć się jak najmniej, gdyby części eksploatacyjne były też stosunkowo tanie. Wiem, że wszystkiego się nie da osiągnąć i samochód to skarbonka, ale po to tu jestem.
Na auto (samo) będę mógł wydać około 6000zł, ubezpieczone będzie na tatę (wszystkie zniżki)
Mój wujek polecił mi mercedesa w124 lub 190, czytałem trochę o nich, podobają mi się, tylko nie wiem jak to z nimi jest w gazie, jak z ubezpieczeniem (widziałem parę ogłoszeń na olx, że niby tanie OC, ale nie wiem o co chodziło :?), czy te wszystkie naprawy, których podobno nie ma dużo, nie są mega drogie itp.
Patrzyłem jeszcze, na Audi a3 8l, bo sam takie miałem w silniku 1.8t, mega mi się podobało i dobrze się trzymało, jakby nie patrzeć.
Nie wiem, czy za te 6tyś szukać czegoś w tych samochodach.
Więcej typów nie ma jak na chwile obecną.
Auto będzie mi potrzebne do dojeżdżania na uczelnie, dwa razy w tygodniu, czyli w weekendy będzie robione około 300km, a tak w ciągu tygodnia jeszcze ciężko mi powiedzieć, bo nie wiem gdzie się zatrudnię do pracy oraz czasami dłuższe trasy. Szacuje, że roczny przebieg będzie w granicach 10000/12000km. (bo co jak co trochę tego jeżdżenia u mnie w życiu jest). Prosiłbym, tylko o auta które poradzą sobie z prędkościami około 120km/h i dawały radę wyprzedzać, bo uwierzcie, że jak jadę dziadka seicento to szlag mnie trafia, jak jadę poza miastem :D Się powtórzyłem, ale to trochę ważne. Jeśli takie auta istnieją to byłbym wdzięczny za każdą pomoc i jeśli dałem ten post do złego działu lub był już taki, to przepraszam. :oops: Życzę Wam wszystkim miłego dnia i czekam na Wasze propozycje co zrobić. Proszę tylko o wyrozumiałość.
dackowski98
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2016
Auto: Nie mam

17 Maj 2018, 14:47

dackowski98 napisał(a):mercedesa w124 lub 190

Spoko tylko nalot mają masakryczny + masakryczna rdza.

dackowski98 napisał(a):Audi a3 8l

Kupisz tylko niezbyt zadbaną bieda wersję 1.6.

Patrzenie na jeden czy dwa modele jest głupotą przy takim budżecie. Rozglądaj sie za autami i weź to które będzie w dobrym stanie. Niestety ale takie MB, VAG, BMW musisz odrzucić z góry, bo kupisz kibel w który będziesz ładował kasę (ewentualnie zejść niżej i np. dorwać jakąś Polówkę czy Ibizę, ewentualnie coś ze Skody/Seata).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Maj 2018, 14:58

Mercedes 190-tka nie nadaje się do LPG (wtrysk K-Jetronic).
W124 po 1992 roku nadaje się do LPG, ale znalezienie sensownego egzemplarza to tak minimum 10 tysięcy.
Za 6 tysięcy to raczej tylko Audi A3 z 1.8, ale w ogłoszeniach będzie dużo zaniedbanych i powypadkowych egzemplarzy, coś takiego wygląda w miarę sensownie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Zrezygnuj z marek premium w tym budżecie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Maj 2018, 15:15

Dziękuję za szybkie odpowiedzi! Ja rozumiem wszystko, jednak jeśli udałoby się dorwać "sensowną" A3 lub mercedesa w124, skoro 190 nie nadaje się do gazu, to opłaca się to kupić i doprowadzać do porządku? Mam wujka, który siedzi tylko w mercedesach, jednak rozmawiałem z nim za krótko, żeby coś więcej poszukać, czy podyskutować. Wiecie o co chodzi.

A co sądzicie o takich ofertach:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Są warte uwagi? bo takich "zadbancyh" mercedesów za około 6tyś jest trochę na tym olx.
Co do tej klasy niżej, to będę szczery i się nie rozglądałem w ogóle, ani nie czytałem nic na ich temat.
dackowski98
Nowicjusz

18 Maj 2018, 11:53

dackowski98 napisał(a):https://www.olx.pl/oferta/mercedes-w124 ... 0ab8793721
[link do oferty na Olx wygasł] ... 9d3cb496df
Są warte uwagi? bo takich "zadbancyh" mercedesów za około 6tyś jest trochę na tym olx.

Przepraszam, ale ten drugi egzemplarz to jakiś szrot, rdza na przednich błotnikach, ma stary silnik 2.3, który nie nadaje się do LPG.

Ten pierwszy wygląda nawet ok, ale chyba ma grill od przedlifta. Trzeba sprawdzić, bo dużo tych Mercedesów przyjeżdżało do Polski w latach 90. jako składaki.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Maj 2018, 09:54

Ale jeśli przyjmiemy, że za te 6/7 tyś idzie znaleźć coś wartego uwagi, mowa tu o w124, to warto go kupić?
dackowski98
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renowacja, naprawa podsufitki w samochodzie - instrukcja
    Naprawa podsufitki w samochodzie wymaga od nas trochę pracy i myślę że większość osób wiedząc jak to zrobić poradziła by sobie z takim problemem. Opiszę jak naprawić podsufitkę od której zaczyna odpadać materiał ...
    Dobór oleju do samochodu - zanim napiszesz, przeczytaj
    Ostatnimi czasy nasi forumowicze mają problem z doborem oleju do silników w swoich samochodach, zatem słów kilka na ten temat - do silnika samochodu należy lać olej taki, jaki zaleca producent samochodu. Dotyczy ...