Mercedes Benz E klasa Kombi czy VW Passat b5 FL Kombi ??

15 Lis 2007, 18:19

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum. :lol:

Mój problem polega na tym, że niewiem co wybrać: MB E klasa(do 2002) czy Passat b5 FL (rocznik od 2001)
Potrzebuje dużego rodzinnego kombi, z dużym bagażnikiem.
MB ze starszego rocznika kosztuje ok. tyle samo co Passat z nowszego. Chciałbym abyście mi pomogli którego wybrać. Starszego ale mesio, czy nowszego Passka :roll: Chyba E klasa jest większa od VW :?:
Napiszcie jakie macie opinie na temat tych samochodów
Obecnie mam Passata b3 1992 i jestem zadowolony, ale potrzebuje czegoś nowszego.
Proszę o pomoc.
pozdrawiam :D
nikischlicki
Nowicjusz

15 Lis 2007, 20:35

ja bym polecił mimo wszystko Mercedesa, komfort jazdy jest większy, jakoś materiałów oraz silniki. może najoszczędniejsze nie są ale bardzo elastyczne, co do przestrzeni to jednak Mercedes też jest większy. co do awaryjności to nie wiem, nie będę się wypowiadać, zaraz napiszą więcej napewno :D
VW jest tańszy i napewno mniej zapłacisz za ubezpieczenie. Ale mimo wszystko polecam "Merola"

Niedługo napiszą inni z zweryfikują moją opinie, coś dodadzą coś zanegują.
Mam nadzije ze choć trochę pomogłem.

*Pozdro*
Ostatnio edytowany przez Puchacz, 15 Lis 2007, 20:56, edytowano w sumie 1 raz
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

15 Lis 2007, 20:55

Witam:)

Oto moja opinia o Mercedesie:

Doskonały,komfortowy samochód szczególnie 4matic.B.dobrze i pięknie zaprojektowany wewnątrz /zgrzebność i prostota by nie powiedzieć prostactwo dawnych Merców to na szczęście przeszłość.Bardzo wygodna i elegancka limuzyna.Auto jest piękne, klasyczne i doskonale wykonane. Jeździ się tym wygodnie i bardzo dobrze. Niestety jest bardzo awaryjny:(

teraz Passat:)
Uważam że auto jest świetne. Cena..też nie jest wysoka,jeżeli auto kupimy u zachodnich sąsiadów. U nas ceny windują 10 000 PLN w górę.Komisy cofają liczniki. W niemczech jest zasada, kto ma diesla robi dużo km. Jeżeli ktoś kupi auto z 2001 i ma przejechane mniej jak 160 tyś km, to duże, bardzo duże prawdopodobieństwo że licznik był kręcony.Minusem jest,że auta kradną a firmy ubezpieczeniowe robią z tego tytułu 30% zwyżki przy ubezpieczeniu.Ogulnie auto jest OK:)

Ja bym wybrał Passata:)
Nowszy, bardziej przestronny i mniej awaryjny:)

a jeśli można wiedzieć to jakie silniki bieżesz po uwagę??

.::Pozrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

16 Lis 2007, 07:18

pod uwage biorę silniki:
MB - do 2,4 pojemności benzyna
Passat- Moze byc diesel, ale wolalbym benzyne do 2,4 niewiem czy jest taki silnik
Może jeszcze ktoś się wypowie na temat tych aut.
Pozdrawiam i dziekuje za dotychczasowe odp :D
nikischlicki
Nowicjusz

17 Lis 2007, 15:51

Witam!
Prosiłbym jeszcze o pare opinii o tych samochodach :wink:
Pozdro
nikischlicki
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kiedy kupić nowe opony?
    Eksploatacja jest głównym czynnikiem wpływającym na żywotność opon – tym bardziej, jeśli jest nieprawidłowa. Niewłaściwy serwis opon, przeładowany samochód, jazda ze zbyt małym ciśnieniem w oponach oraz ...