Mercedes C 200 silnik 220 CDI problem dymienia z rury

29 Maj 2007, 19:43

Mercedes C 200 - silnik 220 CDI - euro disel)
Kupiłam sobie tego mercedesa, ale okazało się, że poprzedni właściciel usunął katalizator. Mam tylko jeden tłumik - tył. Czy to może powodować większe dymienie (czarny dym) z rury wydechowej?
Poza tym silnik ma normalną moc, nie spala oleju i nie ma przepałów paliwa. :roll:
Ada
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 04 Cze 2007, 11:29

Nie chciałbym robić za wyrocznię, ale raczej czarny dym jest wynikiem niewłaściwie ustawionego momentu wtrysku na pompie paliwa...

No i w dieslach jest normą, że przy redukcji biegu przydymi sobie troszkę. No i jak obroty są za niskie (jazda na zbyt wysokim biegu z niską szybkością) - też może podymiać...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

04 Cze 2007, 17:28

tak jak kolega mowi o ustawieniu momentu obrotowego pompy lub moga byc wtryski.jescze jest jedna rzecz akurat dzisiaj rozmawialem z kolega mechanikemmial podobny broblem tylko przy vw passat 2002 1.9 TDI,okazalo sie ktos wczesniej wyciagal wtryski i uszkodzil oringi nie zmieniajac ich byly lekko uszkodzone nie widoczne dla oka,przez to paliwo dostawalo sie na tloki wiecej niz powinno i dlatego bardzo kopcil sam to widzialem osobiscie.warto sprawdzic.pozdrawiam. :idea:
    misiek
    Początkujący

Miejscowość: london,vw passat ,1.9 TDI 90KM

04 Cze 2007, 18:23

Dzięki za informacje, chyba jednak muszę się pofatygować do warsztatu. :P
    Ada
    Nowicjusz

04 Cze 2007, 20:59

no niestety z takimi problemami proponuje mechanika sama tego problemu nie rozwiazesz tylko nie daj sie naciagnac,jesli usuniesz ta usterke to zapraszam na forum jestem ciekawy co bylo przyczyna. :arrow:
    wiedza kosztuje.
    misiek
    Początkujący

04 Cze 2007, 21:19

No właśnie usiłuję "znaleźć diagnozę" zanim trafię do warsztatu, żeby mnie nie nacięli.
    Ada
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa Toyota Safety Sense?
      Toyota Safety Sense (TSS) to pakiet który składa się z kilku systemów bezpieczeństwa i ma za zadanie zapobiegania kolizjom lub ograniczeniom ich skutków. Opisujemy poniżej systemy które wchodzą ...

04 Cze 2007, 22:03

moze masz jakiegos kolege po fachu co moze chociaz zerknac,tylko juz te klasy samochodow naprawde wymagaja np.sprawdzenia komputerowego.
    misiek
    Początkujący