Mercedes C / 85KW / 2003r / 2148 poj. Nie odpala

13 Paź 2015, 19:25

Witam. 2 tygodnie temu pierwszy raz nie odpalił mi samochód. Mechanik wynienił jakieś świece i auto zaczęło jeździć. Następnego dnia ponownie nie odpalił więc udałam się z reklamacją. Tym razem wymienił filtr paliwa , zlał stare paliwo i nalał nowego. Odłączył akumulator bo coś tam resetował i auto ruszyło. Kolejnego dnia znowu to samo więc stwierdził że trzeba chyba wymienić wtryski ale najpierw przeczyścił stare i jakies kanały czy coś i znowu samochód odpalił., Oczywiście cały czas ponosiłam koszty. Teraz znowu samochód nie odpala. Aż się boję co dalej. Prosze podpowiedzcie czy to faktycznie te wtryski?
Anetta
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes C200 2003
Silnik: 2148 . 85KW
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Paź 2015, 20:17

Silnik CDI przy dodatnich temperaturach jak jest sprawny to odpali bez świec,
Trzeba zmienić mechanika na znającego sie na systemie CDI.
Każdy mechanik powinien przynajmniej sprawdzić:
- akumulator i rozrusznik
- czy układ paliwowy się nie zapowietrza, wymienić oringi
- sprawdzić pompkę zasilającą
- zrobić próbę przelewową
Potem to już diagnostyka, do której jest potrzebny sprzęt i wiedza.
Silnik CDI nie znosi jak w nim grzebią osoby niekompetentne, najczęściej kończy się to serią drogich napraw.
andrzej_124
Stały forumowicz

13 Paź 2015, 20:40

Jak wyżej i podłączyć pod SD (Star Diagnosis), a nie bawić się w wróżenie z fusów.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    [2018] Toyota RAV-4
    Kolejna generacja SUVa od Toyoty. W Europie będzie oferowany w podobnej gamie silnikowej co obecna, czyli 2,0 benzyna i 2,5 hybryda. Nie należy spodziewać się diesli z których Toyota się wycofuje. Wg mnie zmiany we ...