Jestem mlodym kierowca i przymierzam sie do kupna nowego autka. Zakochalem sie w mercedesach (co ja na to poradze

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
mistrz27 napisał(a):A ja mam inny punkt widzenia! Kupiłbym Mercedesa C z silnikiem 1.8 122KM i wstawił sekwencyjny wtrysk gazu. Pod warunkiem, że silnik jest w dobrym stanie. Obecnie jeżdżę Audi A4 z podstawowym silnikiem 1.6. Wstawiłem mu sekwencyjny wtrysk i jestem bardzo zadowolony. Wszyscy mnie namawiałi, żeby kupić A4 w dieslu. I co? Dwóch moich znajomych tak zrobiło. Wydali średnio po 6 tys więcej niż ja. Silniki były już z przebiegami grubo ponad 200 tys. A teraz je sprzedają bo diesle już w najlepszej kondycji nie są, sama regeneracja turbiny to koszt ok 2,5 tys zł. Ja za te pieniądze mogę kupić cały silnik w dobrym stanie z przebiegiem znacznie mniejszym. Apropo silnika 2.5D montowanego w Mercedesie C to nie polecam. Trzeba przyznać że jest w miarę dynamiczny(150 KM), ale ty chcesz mieć ekonomiczne auto a on spali Ci średnio 8 litrów ropy to przy tych cenach wynosi ok 35 zł/100 km a 1.8 LPG będzie palił ok. 10 litrów gazu czyli koszt 22 zł na 100 km. Różnicę widzisz sam!
Baza z danymi technicznymi samochodów marki MERCEDES. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne MERCEDES