Mercedes c220 cdi coupe dziwny szum przy zwalnianiu

20 Sie 2012, 22:01

Witam. Posiadam od jakiegoś czasu mercedesa c220 cdi coupe 150km automat z 2006 roku 140 tyś przebiegu. Auto pracuje rewelacyjnie, biegi przekłada płynnie czy to na normalnym czy na sporcie. Jakiś czas temu wpadł mi w ucho dżwiek dochodzacy z przodu auta (delikatny szum) przy zwalnianiu na biegach ( na małych prędkościach) mniej więcej przy 1200 obrotach. Brzmi to jak mechanizm różnicowy, którego przeciez tam nie ma. Byłem u mojego mechanika i stwierdził że na dzień dzisiejszy nie jest w stanie zdiagnozować co to może być ale podejżewa oczywiście skrzynie biegów, która jak napisałe wyżej działa bez zarzutu. Może ktoś spotkał sie z tym lub wie czy to w tych autach normalne. Prosze o rade. Pozdrawiam.
grabazo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 10 2000
Auto: mercedes c220 cdi coupe 150km

02 Wrz 2012, 09:49

Działa bez zarzutu,ale może mieć zużyty olej :!: Wtedy tak się będzie działo,podobnie jest z tylnymi mostami.PAMIĘTAJ :!: Po olej tylko do ASO MB,jest tam cholernie drogi co prawda,ale wymieniasz go co 40 tyś km,tutaj nie możesz wlać byle czego,nawet oleju niby rekomendowanego przez jakiegoś producenta a spełniajacego specyfikację MB.Najprawdopodobniej zobaczysz opiłki w filtrze,jeśli ten szum dochodzi ze skrzyni,ma się rozumieć.Wymień też filtr oleju ASB.Zastosuj sobie poza tym Bishopa do ASB,jeśli naturalnie doszło do mechanicznego zużycia skrzyni(opiłki).Bishop wyciszył mi skutecznie tylny most,wylałem z niego złoty olej :twisted: ,szum stawał się nie do zniesienia,po przebiegu ok.300 km zaczyna most zamykać japę :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Wrz 2012, 01:49

Dzięki za pomoc :) na zmianę oleju jadę w czwartek oczywiście użyje oryginalnego MB. Jeszcze małe pytanko co to ten Bishop przyznam szczerze że jestem laikiem w tych sprawach? Jeszcze raz dzięki pozdrawiam
grabazo
Nowicjusz

10 Wrz 2012, 16:46

Witam tak jak pisałem wymieniłem olej oryginalny MB. Przy wymianie sprawdziłem czy nie ma jakiś dziwnych osadów znalazłem tylko szary osad. Kolor oleju był klarowny jedyna ciekawostką jest jego ubytek brakowało mianowicie około litra oleju. Mechanik powiedział ze miska była spocona więc musiał delikatnie puszczac na uszczelce. Po wymianie biegi przekłada jeszcze lepiej ale niestety dźwięk pozostał. Czy może to być coś innego niż skrzynia? Jakieś pomysły?
grabazo
Nowicjusz

15 Wrz 2012, 22:03

Może być,np.podpora wału(łożysko),poza tym przyczyn szumu może być jeszcze kilka,łącznie z oponami i łożyskami kół.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Wrz 2012, 07:59

Ach,pytasz o Bishopa?Poczytaj sobie o nim ,jest skuteczny,tak jak piszą.Jeśli chodzi o pocenie w okolicach michy olejowej ASB,to musisz wiedzieć,że już zużyty olej, może doprowadzać do wycieku,poza tym, powinieneś przy każdej wymianie oleju stosować nową uszczelkę miski olejowej,klarownością oleju się nie sugeruj,filtr wyłapuje wszystkie efekty zużywania się skrzyni,jeśli zależy tobie na przedłużenie sprawności i trwałości ASB ,to Bishopa sobie zastosuj,jedź do jakiegokolwiek mechanika by tylko wlał zawartośc pojemnika do wlewu oleju i tyle,skrzynia będzie chodzić jeszcze lepiej,auto powinno mniej palić(mniejsze opory).Bishopa nie zamawiaj przez internet,tylko poszukaj lokalnego dystrybutora w twojej okolicy,serwują go np.firmy zajmujące się tunungiem,będzie nawet o 30% taniej,ja tak zrobiłem ostatnio kupując B.do tylnego mostu i skrzyni biegów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony mają moc – ratują życie, tylko daj im szansę
    Dawno, dawno temu wszyscy jeździli na jednych oponach i marzyli o Fiacie 125p. Rzeczywiście, historycznie opony na cały rok towarzyszyły motoryzacji przez wiele dziesięcioleci. Z czasem jednak, zwłaszcza od lat 80’, ...
    Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...

16 Wrz 2012, 10:12

Super dzięki za odpowiedź napewno wleje bishopa pozdrawiam:-)
grabazo
Nowicjusz