Mercedes E klasa czy VW Passat?????

01 Mar 2009, 14:15

Mam dylemat związany z zakupem auta wypatrzyłem w ogłoszeniach dwa pojazdy jednego Mercedesa E klasy z silnikiem 2.9 TD i Passata 1.9 TDI oba w automacie do którego z nich można mieć lepsze zaufanie, jeśli chodzi o wytrzymałość i koszty eksploatacji? Chciałem zaznaczyć również, że oba są z tego samego roku i w podobnej cenie.
michal52-86
Nowicjusz

01 Mar 2009, 14:27

Większe zaufanie mozna mieć do Mercedesa. Silnik 2.9TD jest to połączenie niezawodności z nowszą już techniką (bezpośredni wtrysk). Silnik jest na łancuchu, więc wymiana już nie wchodzi w grę, tylko co jakiś czas sprawdzać naciąg łańcucha. E klasa będzie o niebo lepsza pod względem komfortu, pakowności i przestronności. Sama marka mówi za siebie :lol: :lol: :lol:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

01 Mar 2009, 15:46

slowik93 napisał(a):Większe zaufanie mozna mieć do Mercedesa. Silnik 2.9TD jest to połączenie niezawodności z nowszą już techniką (bezpośredni wtrysk). Silnik jest na łancuchu, więc wymiana już nie wchodzi w grę, tylko co jakiś czas sprawdzać naciąg łańcucha. E klasa będzie o niebo lepsza pod względem komfortu, pakowności i przestronności. Sama marka mówi za siebie :lol: :lol: :lol:

I tu się z kolegą nie zgodzę...
Begażnik mercedesa klasy E W211 ma pojemność 540 l, a bagażnik VW Passata B6 ma 565l. pojemności... A więc tedane są porównywalne, lecz z lekką przewagą Passata...
Pozatym Passat wygląda bardzo blado w porównaniu z Mercedesem... Mercedesa raczej powinieneś porównywać z Audi A6.
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

01 Mar 2009, 16:36

Przejedź się pasatem i mercedesem.Założe się że mercedes bardziej ci podpadnie do gustu.
Te 105 koni z VW nie wystarczają czasem żeby poczuć moc nowej bryki a z 130 już lepiej.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

01 Mar 2009, 16:50

piotreq ty nie wiesz wogle o czym mowa jest widze.
My mówimy o Mercedesie W210 który ma bagażnik aż 600l a Passat B5/B5 Face Lifting ma 495l. To tak dla przypomnienia! W211 też ma coś koło 600l więc Passat dalekooo się chowa. A po złożneiu siedzeń jest w Mercedesie 1970l (cos kolo tego) a Passat marne 1500 lub 1600l.

A pozatym jakość wykonania dwóch tych samochodów! Mercedes jest wykonany z najwyższych materiałów, które są bardzo dobrzespasowane.
O Passacie nie powiem że źle jest wykonany bo dobrze ale nie tak dobrze jak Mercedes.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Mar 2009, 17:00

w pierwszym poscie nie ma wymienionych rocznikow, wiec pomyslalem, ze chodzi o model najnowszy... No te 105km w passacie ledwo co daje rade...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

01 Mar 2009, 17:03

piotreq napisał(a):w pierwszym poscie nie ma wymienionych rocznikow, wiec pomyslalem, ze chodzi o model najnowszy... No te 105km w passacie ledwo co daje rade...

Ale jest wymieniony silnik w E klasie 2.9 TD który tylko występował w W210 :lol:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Mar 2009, 17:12

Mimo wieku ja kupiłbym mercedesa.Kumpel kilka dni temu sprzedał S210(kombi) 3.0 177km z przebiegiem 200tyś km (faktycznie podchodziło coś pod 700tyś),ale zmęczenia po nim nie było widać i jakoś w warsztatach to widzieli go tylko wtedy jak trzeba było nowe opony kupić :lol: .A pasaty fakt są nieco tańsze ale jakość materiałów,wygłuszenia,warkot silnika,ilość miejsca i ogólny komfort jazdy przemawiają za mercedesem.Części do mercedesa są tańsze ale jeśli coś się psuje to tylko z nadgorliwości kierowcy.

P.S.W210 miały już ocynk także jedne i drugie nie będą szybko gniły.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Mar 2009, 19:10

Aha więc nie ma co porównywać widzę że każdy z was jest za Mercedesem a jeśli chodzi o pakowność to mnie aż tak bardzo nie zależy, chodzi mi o komfort i eksploatację które z tych aut pojeździ dłużej i taniej bo jak czytałem opinie oszczędniejszy był Passat ale wiadomo jest mniejszy i lżejszy od Mercedesa więc to normalne. A właśnie bo na niektórych Mercedesach widziałem jakieś ogniwa rdzy czy tak naprawdę jest w nich ocynk. Ps. co sądzicie o AUDI A6 C5 2,5 TDI na tle w/w aut?
michal52-86
Nowicjusz

01 Mar 2009, 19:20

Jeszcze jedno jakie proponujecie najlepiej silniki do tych aut bo może lepiej mniejszy albo większy???? Chyba że może zaproponujecie mi równie dobre auto innej marki????
michal52-86
Nowicjusz

01 Mar 2009, 19:45

slowik93 napisał(a):
piotreq napisał(a):w pierwszym poscie nie ma wymienionych rocznikow, wiec pomyslalem, ze chodzi o model najnowszy... No te 105km w passacie ledwo co daje rade...

Ale jest wymieniony silnik w E klasie 2.9 TD który tylko występował w W210 :lol:

Sorry, nie zwróciłem uwagi na silnik... Jakiś roztrzeoany dziś jestem :? :?
piotreq
piotreq
Zaawansowany

01 Mar 2009, 19:50

Co sądzisz o innych silnikach Mercedesa np. te 2,2 oczywiście diesel
michal52-86
Nowicjusz

01 Mar 2009, 20:16

michal52-86 napisał(a):Co sądzisz o innych silnikach Mercedesa np. te 2,2 oczywiście diesel

Jest to dobry silnik, trzeba tylko zwrócić uwagę na pompe Lucasa, która jest dosyć awaryjna.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Mar 2009, 20:26

Mówią że mają zbyt wiele elektroniki i się troche psują.
Najlepsze są 3.0 TD albo D Bo im przebieg nie straszny i się nie psują.Licznik 3 razy okręcisz :lol: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Mar 2009, 21:13

motorro napisał(a):Mówią że mają zbyt wiele elektroniki i się troche psują.
Najlepsze są 3.0 TD albo D Bo im przebieg nie straszny i się nie psują.Licznik 3 razy okręcisz :lol: .

Uwierz, każdym dieslem Mercedesa z lat 1960-1999 przekręcisz licznik, jeśli o niego zadbasz. I to obojętne czy to będzie 2.0 D 55km czy 3.0 DT 177km :lol:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika