Mercedes E211 2.2 CDI 2005r. Problem ze skrzynią odwrotniec

22 Paź 2009, 19:28

Witam jestem posiadaczem mercedesa E 211 z 2005r. i mam problem przemieliło mi pare biegów w skrzyni i postanowiłem kupić drugą używaną kupiłem ją numery sie zgadzały lecz co się okazało po zamontowaniu aby wrzucić wsteczny normalnie było pociągnąć do góry i do tyłu a teraz po zamontowaniu nowej skrzyni jest odwrotnie do góry i do przodu numery w serwisie nawet się zgadzają skrzynia jest dobrze zamontowana a moze wychodzily e211 z wstecznym do przodu ? wg mnie to nie robi problemow ale przy sprzedazy beda krecili ze jest cos w nim przerabiane i niewiadomo co bylo . Co mam zrobicbo nie usmiecha mi sie nowej skrzyni kupywac jak ta jest niby dobra bo biegi wchodza perfekt.
grochos
grochos55
Nowicjusz

Miejscowość: Grudziądz
  • 22 Paź 2009, 19:37

Grocho miewasz problemy ,ja w moim Starym Mercedesie mam wsteczny do góry i do przodu :mrgreen: Auto jest z 72 r. ma kilka milionów i skrzynia chodzi cud -miód(oryginalna :!: ) widocznie wrócono do tego starego rozwiązania nie bez powodu :!: Jeździj ,gdy będziesz go sprzedawał nikt nie będzie się nad tym zastanawiał! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

22 Paź 2009, 19:48

Własnie tu jest problem bo na drazku zmiany biegów jest do tyłu wsteczny ... Ale numery seryjne się zgadzają i zamontowane jest dobrze a czemu to jest do przodu ;/
    grochos
    grochos55
    Nowicjusz

22 Paź 2009, 19:59

To pytanie do konstruktorów ,ja bym się tym nie przejmował jeśli wszystko chodzi OK(tak ma być),pozostaje ci tylko przed sprzedażą wymiana samej gałki zmiany biegów(ASO Mercedesa),nikogo nie oszukasz zapewniam cię gdyż wsteczny do góry i do przodu to nic nienormalnego jak widzisz :!: Jeśli nie wierzysz to wpadnij do mnie i zobaczysz ,że ja mam tak samo :grin:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

22 Paź 2009, 20:08

Tylko wiesz to jest tak ze to ma działać a te mercedesy nie wychodzily z takim wstecznym więc coś jest nie tak coś chyba bylo w tej skrzyni przerabiane a jesli tak to chcialbbym wiedziec mniej wiecej co ... bo numery sie zgadzaja i wszytsko powinno byc ok. skrzynia pasuje ale jednak chyba bylo cos przerabiane w niej jesli tak cxhcialbym wiedziec co Bo naprawde to nie jest samochód za 10 tys zł zeby takie tam rzeczy sie działy dzis taka glupota a jutro kolejna i tak dalej a na koncu bedzie ze przerabiany jest itp. bedzie nadawal sie na zlom bo sprzdam za grosze.11
    grochos
    grochos55
    Nowicjusz

22 Paź 2009, 20:30

Nie to nie jest tak,muszą być MERCEDESY z takimi skrzyniami,myślisz ze tak łatwo jest przerobić taką skrzynię?!Pierwsze to byłoby nie opłacalne,bezsensowne,po co :?: :!: To nie umniejsza w niczym wartości samochodu.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

22 Paź 2009, 20:34

a moze to wina wybieraka tego

[ Dodano: Czw Paź 22, 2009 20:44 ]
    a ty masz z którego roku mercedesa?
    grochos
    grochos55
    Nowicjusz

22 Paź 2009, 20:57

Ta skrzynia na pewno nie była naprawiana,to jest nieopłacalne,skrzyń biegów w Mercedesach się nie naprawia tylko wymienia albo na nowe(gwarancja,ASO Mercedesa) lub na używane,nie ma siły muszą być Mercedesy z takimi skrzyniami jaką masz teraz :!: Dlaczego ci się posypała skrzynia ta stara,wiesz dlaczego?!Producenci twierdzą,że nie musi się wymieniać oleju w ogóle a to są bzdury ,ich interesuje tylko trwałość skrzyni do czasu zakończenia gwarancji a potem niech się dzieje co chce(zyski ze sprzedaży części,podzespołów).Fachowcy polecają by w takich skrzyniach wykonać otwór spustowy oleju ,nagwintować go potem i wkręcić korek metalowy i olej wymieniać inaczej skrzynia się posypie znowu.

[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 11:19 ]
    Mój Mercedes jest z 72 r.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

23 Paź 2009, 15:06

Dobra problem zlokalizowałem dzwonilem do kolegi który ma serwis w starogardzie .. Okazało się że jest to angielska skrzynia biegów pasuje i wszystko lecz angielskie merce maja bieg wsteczny do przodu a europejskie do tyłu
    grochos
    grochos55
    Nowicjusz

23 Paź 2009, 15:27

No dobra, ale jedynkę masz tak jak w starej?!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

23 Paź 2009, 22:37

teraz sie okazuje ze nie ma czegos takiego jak angielskie skrzynie byly 2 modele e klasy jedna z wstecznym do tylu druga do przodu .... Wiec dostalem ta druga no i pozostalo mi ze wymienilem galke z numeracyjnej na taka od automatu gdzie zamiast cyferek jest znak mercedesa... I bedzie dobrze :)
    grochos
    grochos55
    Nowicjusz

24 Paź 2009, 09:29

No właśnie bo mnie zaczęło zastanawiać jedno,jeśli to by była skrzynia od Anglika to wszystkie biegi były by inaczej ,lewa ręka przecież obsługiwała by jedynkę do siebie i do przodu,więc ty musiałbyś wrzucać ją od siebie i do przodu,chciałem napisać ,że znajomy się chyba myli ale mnie zastanawia jednak dalej jak to jest w wersji angielskiej ,taka skrzynia raczej nie będzie pasowała do modeli europejskich,tzn będzie tylko biegi będą wrzucane inaczej.Nic tam ,dobrze ,ze jest wszystko ok.i już przestałeś mieć mola :wink: Moja rada teraz jest taka,gdy będziesz miał trochę czasu odstaw autko do porządnego warsztatu ,niech dorobią korek spustowy i olej sobie wymieniaj ,nawet w serwisie MB(ASO) olej wymień (klucz serwisowy )Raz na te 60 kkm ,warto! Możesz się teraz tylko cieszyć,że masz wsteczny do przodu,tak jest przecież w moim Mercedesie,jednym z najtrwalszych i najszlachetniejszych Mercedesów jakie kiedykolwiek powstały,teraz masz prawdziwszego Merca! Pozdrawiam :wink:

[ Dodano: Sob Paź 24, 2009 09:35 ]
    Grocho ty masz model z 2005 r.czyli z układem hamulcowym SBC :evil: ?Pamiętaj jeśli zaczniesz mieć kłopoty z pompą hydrauliczną to nim udasz się do ASO Mercedesa poszukaj dobrego warsztatu elektronicznego ,który zaprogramuje ci możliwość dalszego działania tej pompy,one są cholernie drogie!ASO je wymienia z marszu a można ją zaprogramować by służyła dłużej.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP