Mercedes GLA 250 4Matic 2016r szarpie, nierówno pracuje

24 Mar 2019, 21:11

Witam

Auto jak w temacie, problem: zaczyna szarpać, przerywać, pojawia sie zapach zgniłego jajka, strzela w wydech - zachowuje sie jakby go zalewało. I teraz uwaga: problem wystepuje tylko po zatankowaniu pojazdu, pojawi sie, musze ponownie uruchomic silnik, przez chwilkę jeszcze kulawo i problem znika na nieokreslony czas. Ponad rok temu zaczęły pojawiać sie anomalie - zaczynał szarpać, za bardzo nie wiedział który bieg włączyć, byłem przekonany że coś ze skrzynia sie dzieje (tym bardziej że ona "klepie" - podobno to normalna praca tej skrzyni), problem co jakis czas zaczął się pojawiać, pewnego razu żona zatankowała i 300m za stacja po prostu zdechł i przez chwilę nie chciał zapalić, potem w czasie jazdy przez chwile poszarpywał ale problem zniknął. minęło kilka miesięcy i dzis znów po zatankowaniu wystąpił problem.
auto tankowane zawsze do pełna, paliwo raczej wykluczam bo lane na różnych stacjach różnych koncernow. w serwisie rozkładają rece bo nie ma błedów, nie ma kontrolek. pracuje w ASO Ford w jednym z silników taką wlaśnie anomalię powodowała wadliwa sonda lambda.
Troche obciach bo Mietek ma dopiero 46k km nalatane.
ktos miał podobny problem?
zamek1200
Obserwowany

26 Mar 2019, 13:37

zamek1200 napisał(a):Troche obciach bo Mietek ma dopiero 46k km nalatane
Czy to obciach nie wiem ale raczej sonda nie powinna po takim przebiegu dawać o sobie znać.

Myślę, że wyjście masz takie żeby wtedy kiedy wystąpi problem sprawdzić prace sond i zobaczyć jak one pracują to na pewno rozjaśni sytuację. Błędy z sondy żeby wywaliło check muszą występować przez jakiś czas z powtarzalnością a u ciebie przez chwilę jest źle odpalasz ponownie i jest dobrze więc komputer może tego nie zarejestrować jeszcze jako usterkę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

31 Mar 2019, 17:51

Filter paliwa kiedy wymieniany
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Kwi 2019, 22:07

to benzyniaki mają filter paliwa? :mrgreen: przyznaje w tej kwestii nie wiem jak jest w Mercedesie. auto miesiąc temu mialo 3-cią OT, nawet jeśli jest owy "filter" to przez 3 obslugi powinien zostać wymieniony. co do sond to we Fordzie na placu z lawety niektóre egzemplarze nei mogły zjechać bo wadliwe sondy byly :P przydałby sie rejestrator taki mały z karta pamieci co by sobie jeździł i zapisywał ciągle bieżące parametry. w momencie wystąpienia problemu karta w komputer i analiza gdzie była anomalia - jest cos takiego? ktoś coś poleci? i fajnie jakby nie kosztowało miliona polskich cebulionów
zamek1200
Obserwowany

01 Kwi 2019, 22:38

zamek1200 napisał(a):to benzyniaki mają filter paliwa? :mrgreen:
Nie nie mają . Tak jak kosiarki do trawy i agregaty prądotwórcze :mrgreen: Puknij się w czoło :mrgreen: :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lip 2019, 14:14

Najlepiej jak Ci fachowcy posprawdzają wszystko i coś poradzą, bo samodzielnie może być ciężkie w diagnozie, od złego paliwa, spalania stukowego, sondy, zapowietrzanie układu paliwowego, pompa paliwa? Także to szarpanie i nierówna praca może mieć kilka przyczyny, nie wiem czy może już rozwiązałeś sprawę, ale może udaj się do autoryzowanego serwisu Mercedesa, tam gdzie kupiłeś auto lub innego, bo kwestia diagnostyki w przypadku może być kluczowa. Osobiście mogę polecić ASO np. Duda Cars, ma kilka oddziałów, więc może masz niedaleko.
Andr761
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[B] Getz 1,3 / Micra K12 1,2 / 206 1,4 / Fabia I 1,4
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu B - silnik benzynowy o mocy ok. 75KM - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2003 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Hyundai Getz 1,3 - 82KM - Nissan Micra ...